Упражнявай каквото проповядваш: дяволските наставления на TESTAMENT

Адският декор на Testament

В приятно слънчевата августовска привечер на 11 август пред зала Универсиада сме се събрали едва шепа хора. Колкото и малко да бяхме обаче, беше от ясно по-ясно за какво сме дошли – американските великани (буквално!) Testament се връщат в България, този път вече за самостоятелно шоу. Осем години бяха нужни на Chuck Billy и компания да осъзнаят, че публика като нашата никъде няма. И че е желателно да дойдат повторно, за да могат да попият от енергията ни. Или ние от тяхната.

Часът настъпва, светлините изгасват. На сцената изгрява родната гордост Downslot. Забравете чистия въздух и естествената светлина – момчетата ни потапят в собствената си атмосфера на война и мир, любов и омраза, вяра и безнадеждност. Публиката затаява дъх, преди да се отдаде на неподправеното удоволствие, което несъмнено съпътства всяко едно изпълнение на опитната банда.
Иван Делибалтов
, китари, Васил Андонов, китари, Стоян Илиев, ударни и Илиян Шиклов, бас и вокали, се бяха постарали да подберат най-дивашките си парчета, вследствие на което всички останахме доволни.
Както се казва – не че е наше, ама си е хубаво. По-правилен избор на подгряващи за точно този концерт надали би могло да има.
В един-единствен студиен албум (God Is War), четворката е успяла да събере само силни композиции, звучащи още по-ударно на живо.

Междувременно виждахме как из бекстейджа шарят нетърпеливо чаканите американци, екипът им се щураше наляво-надясно по сцената, оправяха се кабели и жички – няма как човек да не си помисли, че качеството на звука най-накрая ще бъде подобрено, но уви.

'The leader speaks...'

Почти час по-късно туземните Testament ни изнесоха първата си литургия – Rise Up. Ожесточена размяна на реплики кипеше от и към сцената – Chuck Billy ни приканваше да изпълняваме този безспорно концертен химн наред с него.
Циркулацията напред и назад във времето продължи с феноменалните The Preacher и More Than Meets the Eye, за да намери своята кулминация в адската Native Blood. След като попяхме за корените на вожда в бандата, се хвърлихме в дебрите на същинската неприязън с True American Hate и Dark Roots of Earth.
Истинската лудница настъпи с думите на Chuck ‘And now all of you… let’s go INTO THE PIT‘ – само заглавието на песента беше достатъчно да предизвика одобрителни възгласи и дяволска блъсканица от край до край. Тежко и горко на онези, които искат само да гледат и слушат – Testament далеч не са кротки, публиката им също. Главно в това се състоеше и очарованието на преживяването. Надали има човек, способен да ги слуша, без да му се дощè да излее душата и сърцето си в куфеене, точно както правеше групата на сцената. Стопроцентовото раздаване изпълваше залата.
Чудовищните басови партии на прясно завърналия се в бандата DiGorgio и китарните чудесии на привидно скромния Peterson само ме накараха да се запитам още по-настойчиво защо, по дяволите, Testament не са петата банда, включена в Голямата Четворка.
Класики като The New Order и Practice What You Preach също залегнаха в програмата на трашърите, наред със скоростното влакче Riding the Snake и Over the Wall. Запомнящ се момент беше Disciples of the Watch, наситена със съркъл питове.
Последните три песни – D.N.R., ‘One-two-Three Days of Darkness‘ и финалната The Formation of Damnation, по време на която всичко живо беше обърнало глава към опразненото пространство в средата на залата, включително и почетните гости на вечерта, само нажежиха обстановката още повече. Експлозия от светлини и концертът приключва. До другия път…

'All this madness will end my fears...'

Енергията, която Chuck Billy пръскаше и любовта към феновете, излъчваща се от всеки един член на бандата, дадоха вид неизречено обещание, че още един такъв диаболичен тур определено ще има. Трябва само търпение.
Това, което успях да науча: в мош питовете на Testament и на оградата пред сцената им абсолютно винаги има място за още един. Във фенбазата им – също. Доказателство бяха малките дечица, подскачащи наравно с тренираните и недотам батковци и какички – всички попивахме случващото се с огромен трепет и чакаме още.

 1. #1 написан от Анонимен (преди 6 години)

  А какво ще кажете за „перфектния“ звук!!!!!!! Ако не съм запознат с творчеството на бандата надали щях да разпозная парчетата!!!!!!Пълен смях са „организаторите“!!!!!!

  • #2 написан от valkyrja (преди 6 години)

   ще кажа същото – покъртителен беше звукът. още ме боли глава.

 2. #3 написан от cbgb (преди 6 години)

  Е*** съм го звука. Видях двама човека от DEATH. Ако трябва да съм честен , първия концерт на CHILDREN OF BODOM (пак в същата зала ) беше в пъти по гаден звука. А IRON MAIDAN в арена армеец какво ще кажете ? Това беше гаден звук. Концерта вчера си беше екстра. Неможе да се отровиш от пиене и да ти хареса звука . А които ги боли глава , да не са пили толково много.

  • #4 написан от valkyrja (преди 6 години)

   Не знам колко ограничен поглед имаш върху нещата, но главоболие не се причинява само от пиене. Идва и от ядове по разни гадове, а в случая – от изключително предòбреното озвучаване.
   Отровените от пиене са си отровени от пиене, тях не ги закачам, че току-виж ми се изповръщали отгоре.

 3. #5 написан от ThrashFAN (преди 6 години)

  До cbgb a.k.a. IRON MAIDAN :
  Г-не, нека да не намесваме личните пристрастия и озвучаването, те са коренно различни неща. Аз бях на върха на щастието си, че видях Testament точно в този състав и си изкарах страхотно ( един от най-добрите концерти за тази година), но това не пречи да не съм никак, ама никак доволен от звука.
  Останете си със здраве.

  • #6 написан от cbgb (преди 6 години)

   На едно мнение се. Звука небеше хубав , но определено не провали концерта. И аз се радвам , че видях TESTAMENT точно в този състав.
   Единственото от което съм недоволен е мърчандайса. Имаше само един вид тениска

 4. #7 написан от Мирослав (преди 6 години)

  Звука можеше да е по-добър, определено, но както казва един приятел, ако искаш просто да слушаш, ми пусни си ги у дома. Представянето на бандата беше екстра. Музиканти са си и си е друго след толкова години слушане да им се зарадваш. Най-сериозни оплаквания имам от охраната. Двама от тях бяха изключително нагли, прибирайки трофейте и искайки пари за тях. Единият продаде пред мен перце за 20 лв. Организаторите да се замислят за фирмите, които наемат, в частно Никор, защото не им е за сефте. КАто са фенове, както се изкрват, еми да не ходят да изкрват пари, еми да се редят като нас от 12-13 часа пред залата!

 5. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 6. Коментари за тази публикация
В началото