Цветното завръщане на DOG EAT DOG

DogEatDog + 2 Poster BG 2017 Цветница е един от големите християнски празници. На този ден празнуват всички, които носят имена на цветя, дървета и т.н. Тази година цветният празник ще бъде запомнен с още едно събитие – концертът на легендарната шайка DOG EAT DOG. 25 години американците властват на музикалната сцена, а след 10-годишно прекъсване издадоха ЕР с нова музика – още един повод за световна обиколка. В приятния слънчев априлски следобед хората се наслаждаваха на разходката си из паркове и градини. Феновете на култовите американци постепенно заемаха позиции пред и около столичния клуб Mixtape 5. В уречения час вратите отвориха и някои зрители побързаха да заемат местата си в клуба. Други продължиха да подгряват отвън, но си личеше, че основната фенска маса все още не е дошла. Организаторите се бяха погрижили за комфорта на публиката – щандът за мърчандайз се намираше на обичайното си място и предлагаше различни артикули на групите, а барът бе зареден с разнообразни напитки.
В предварително обявения час – 20:00 – на сцената излезе първата група за вечерта – W.O.P.S. Българите веднага направиха впечатление с безкомпромисния си стил и себераздаване, което не остана незабелязано от все още малобройната публика. За половин час момчетата се постараха да ни подгреят подобаващо. Парчетата им напомняха на колоси като HATEBREED, LIMP BIZKIT, SLAYER, MACHINE HEAD, BEASTIE BOYS, но музикантите се опитаха да ни покажат своя собствен почерк и като цяло се справиха със задачата. Неколцина обаче бяха посветените в творчеството им и както вокалистът Никола Колев чистосърдечно призна: „вие не сте дошли да слушате нас“. Така беше, но след изпълнението си W.O.P.S. със сигурност си спечелиха още почитатели.
По програма втори трябваше да излязат други българи – небезизвестните LAST HOPE. Те се появиха на сцената, но технически проблеми забавиха началото на тяхното изпълнение. Все пак към 21:00 стартът бе даден и музикантите забиха. Залата се бе поизпълнила със зрители, които бяха ударени от мощен хардкор, изливащ се от колоните. Момчетата не пестяха сили в стремежа си да вдигнат присъстващите не само с музикалните си умения, но и със сценичното си поведение. Вокалистът Alex на няколко пъти призова хората да не се притесняват и да се приближат към тях, защото сцената е и тяхна. По-емоционалните почитатели на стила го послушаха и постепенно настроението и енергията, лъхащи от сцената, се пренесоха и сред хората. Заформи се съркъл пит и опитите за стейдж дайвинг зачестиха. Групата изпълни предимно нови песни от излезлия миналата година нов албум, включително и двата сингъла “Majority Of One” и “New Day Heroes”. За втората песен момчетата бяха подпомогнати от Александър Първанов-Шута (VENDETTA). И след около 40 минути бясна енергия, ентусиазъм и себераздаване LAST HOPE слязоха удовлетворени от сцената, за да отстъпят място на хедлайнерите за вечерта. Удовлетворена остана и публиката, която аплодира мощно нашенците.
Почивката между двете изпълнения бе използвана от зрителите да вземат глътка въздух, да изпушат по някоя и друга цигара или да пият по глътка бира или друга освежаваща напитка. По сцената протече трескава подготовка, докато от колоните се лееше последният солов албум на Sully Erna.
И ето, че малко след 22:00 ч в клуба притъмня, музиката спря и на сцената се появиха музикантите от DOG EAT DOG. Последно донастройване на инструментите и веселбата започна. Стриктно и стройно. Както само те си знаят. Пред нас в целия си блясък изскочи и вокалистът John Connor, който от първите секунди ни зарази с енергичните си движения и подскоци. И, разбира се, с вокалните си умения. Първите редици отказаха да се подчинят на законите на физиката и мигом се залепиха за предния край на сцената. Зрители и група се сляха в едно цяло.
DOGEATDOG-09.04.2017Времето и пространството загубиха значение. За някои от нас изпълнението на DOG EAT DOG бе като машина на времето – върнахме се двайсетина години назад, когато чухмe бандата за първи път. И това особено се усети след първите 3 песни, когато John се провикна “Who’s the king?” и групата заби едноименното парче. Вокалистът не пропусна да похвали българската публика и да я обяви за най-добрата в Европа… и в света. Непрекъснатият контакт с феновете се трансформира и във въпроси от типа на „кой е тук с нас за първи път?“ и констатации като „надявам се, че се забавлявате“. Веселието продължаваше по план, John обяви, че имат ново EP – „Brand New Breed“, състоящо се от 4 песни, които бяха изпълнени в целия им блясък. По-смелите зрители се пробваха да скачат от сцената, а стремежът към стейдж дайвинг зарази и един от гост-вокалистите, който също скочи в публиката. Някъде по средата на изявата John представи саксофониста на групата – музикант, идващ от Прага. Публиката го възнагради с бурни овации, а в отговор той се поклони.
DED-2
Времето течеше неусетно и така се стигна до втория кулминационен момент, а именно изпълнението на най-големия хит на американците “No Fronts”. Тук вече залата буквално експлоадира. За пореден път фенове и група се сляха в едно в ритъма на хитовата композиция. И въпреки, че почти останахме без сили, последваха нови два енергийни удара – не толкова интензивни, но достатъчно ритмични, за да изцедим до капка останалото ни количество енергия.
Рок-пънк-рап-джаз-хардкор празникът приключи с традиционния поклон на музикантите към зрителите, които ги аплодираха неистово. След това музикантите се оттеглиха и се появиха на щанда за мърчандайз, където отделиха време на всеки, който пожела автограф, снимка или просто да размени по някоя дума с тях.
Завръщането на легендите DOG EAT DOG на родна земя ще се запомни. Брилянтната симбиоза между група и фенове ознаменува повече от успешното представяне на култовите американци. Едва ли има зрител, който да си е тръгнал недоволен от клуба. Тази глава от историята на групата приключи, да се надяваме, че скоро ще станем свидетели на нова – има пълни предпоставки за това.

Сетлист DOG EAT DOG:

“Pull My Finger”
“In The Doghouse”
“Emoji Baby”
“Who’s The King”
“Walk With Me”
“ISMS”
“Lumpy Dog”
“Rocky”
“Step Right In”
“Expect The Unexpected”
“If These Are The Good Times”
“No Fronts”
“Vibe Cartel”
“XXV”

Очаквайте съвсем скоро и снимки от събитието!

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото