TÝR- Valkyrja (2013)

100%  чист скандинавски метъл. Няма съмнение, че Týr  отново се справят с предизвикателството. Не съм сигурна дали имат някаква формула за създаване на музика, но ако имат, то определено я следват стриктно. Името им расте в световната метъл сцена, музиката им се подобрява все повече (ако изобщо има накъде), звучи като безупречен, изпипан изцяло викингски метъл.
’Valkyrja’ е седмият дългосвирещ албум на музикантите, връхна точка на творчеството им до момента. Групата е в подновен състав- след наложителното напускане на Kari Streymoy поради заболяване, барабаните за албума пое George Kollias, а в момента на европейското турне щафетата е предадена на Amon Djurhuus. Последният познаваме от  страничния проект на фронтмена Heri Joensen– Heljareyga.
’Valkyrja’ започва с първия издаден сингъл, който мигновено се превърна в хит- ‘Blood of heroes’ и продължава с втория такъв- ‘Mare of my night’. Перфектната концепция за викинга, който се опитва да впечатли Валкирия и да си спечели място във Валхала или Fólkvangr, домът на Фрея, отлично изразява бойния дух, красотата, сексуалността, мъжествеността и женската намеса, които идеята на концепцията предпоставя. Албумът показва чудесно надмощието на мъжете във войната, за сметка на женското влияние в отношенията земно и божествено. Изразители на тези идеи са всички песни от албума, за които е трудно да се определят определени фаворити.  Войнствената ‘Hel hath no fury’ прелива в нежната, емоционална и красива ‘The lay of our love’ в дует с прекрасната Liv Kristine (Leaves’Eyes). Това е една от онези по- различни, но чувствени песни, които разнообразяват дадения албум изцяло и докосват силно. ‘Nation’ е още една типична Týr – ска песен, но по свой начин се разграничава много  от всичко останало. Хармонична, енергична и подходяща за ритмичен хедбенгинг, хехе. Третият излязъл сингъл е ‘Another fallen brother’, който отдава почит на загиналите герои по въздействащ, скандинавски начин. Следват още няколко песни, показващи отлично прилагането на супер успешната формула за създаване на музика при Týr . ‘Grindavísan’,  ‘Into the Sky’ , ‘Fánar Burtur Brandaljóð’, ‘Lady of the Slain’ и ‘Valkyrja’  са коя от коя по-запомнящи се. Може би забелязвате, че не споменавам определени отличаващи се песни? Да, защото няма такива. Всички те са невероятно добри произведения, които поотделно звучат на място, но заедно целият албум представя перфектно завършена композиция. Комбинацията от типични за групата китарни партии, запомнящите се  и добре подбрани текстове, идеално изпълненият замисъл за концепцията, носят точното  настроение, което момчетата са се постарали да ни предадат.
Албумът завършва с успешните и готини кавъри на ‘Where Eagles Dare’ (Iron Maiden) и ‘Cemetery Gates’ (Pantera), наследници на предшественика си ‘I’ (Black Sabbath) от 2011г. и ни карат да се чудим коя ли група да очакваме за следващия кавър, който направят.
Старая се да слушам албума не през ушите на фен, но дори тогава не мога да не го оценя високо. Дори да има слаби места, то всичко останало компенсира. Утвърден стил, който с нетърпение очакваме да чуем и в следващите творения на групата.

’Valkyrja’ излиза на пазара официално на 13 септември 2013г.

Оценка: 10/10


  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото