The Science Of Sofia: Разказ за завръщането на DARK TRANQUILLITY

 DARK TRANQUILLITY са от групите,Dark Tranquillity/Miracle Flair/5rand @Mixtape 5, April 20 2018за които човек може съвсем спокойно да си зададе въпроса “Защо не идват по-често у нас?“. Особено след като стане пряк свидетел на неразрушимата и сякаш космична връзка, която групата има със своите фенове, за които пък бе огромно щастие да видят шведските мелодет законодатели на родна почва 7 години след първия им концерт тук, състоял се отново в столичния клуб “Mixtape 5“.

 Mikael Stanne и също толкова емблематичните му колеги бяха придружени от италианците 5RAND и швейцарците MIRACLE FLAIR. Да, от тези две държави идват и други състави (макар и не толкова интересни) освен LACUNA COIL, FLESHGOD APOCALYPSE, ELUVEITIESAMAEL и други.

 Тежката задача първи да повдигнат градусите имаха 5RAND, водени от дивата блондинка Julia Elenoir. Ентусиазмът и решителността бяха налице, но сякаш нещо липсваше… Разбира се, в публиката имаше няколко човека, които се радваха на бандата, но въпреки това, 5RAND не показаха нещо, с което да бъдат запомнени. Песните им звучаха сякаш вече сме ги чували някъде, което в днешно време е често срещан проблем, имайки предвид пренасищането с артисти, но това е съвсем друг кошер, който няма да ръчкаме в момента.

 Както вече се досещате, втори на сцената излязоха MIRACLE FLAIR, по време на които клубът беше събрал доволно количество публика за подгряваща група. Проблемът при тях беше същия – чували сме парчетата някъде другаде. С няколко думи – сякаш гледахме по-тежка версия на WITHIN TEMPTATION. За щастие на чаровната Nicole Hartmann и колегите ѝ, те бяха посрещнати с една идея по-топло и продължително внимание от страна на феновете. Безспорен беше фактът, че при съпорт бандите имаше отявлена разлика, която позволи на вторите да се справят много по-добре с изпълнението си – видното наличие на опит и умението да овладееш до известна степен тънкостите на индустрията и сценичните изяви.

 DARK TRANQUILLITY идват от сърцето на Гьотеборгската сцена, като редом с това е всеизвестен факт, че са част от основоположниците на шведския дет метъл. Затова и не е голяма изненада, че с появата им настъпи кулминацията на вечерта. Извисяването на сетивата започна с “Encircled“, откриваща и актуалния им студиен албум “Atoma“. Веднага забелязахме един от много елементи, допринесли за неземната атмосфера – бялото платно, върху което бяха прожектирани редица анимации, лирики и т.н. Сякаш бяхме потопени в кинематографично приключение за науката за звука.

 Чарът на DARK TRANQUILLITY се крие в нещо толкова явно, но в същото време убягващо на определени групи – усещането, че това което правят идва от сърцето. Емоцията се четeше по лицата им във всяка една секунда, прекарана на сцената. Непоклатимата връзка с всяка една душа, решила да посвети петък вечер на шведите, Mikael Stanne поддържаше с непрестанния си контакт с публиката. Неподправеното му желание да бъде едно с всички доведе и до сливане с публиката по време на “State of Trust“.

 Едва ли има по-красив завършек на седмицата от това да отидеш на концерт на група като DARK TRANQUILLITY. Без да преувеличаваме, спокойно можем да кажем, че това беше едно от най-вдъхновяващите събития, които българския меломан можеше да посети през първата третина на 2018 г. Шведите носят със себе си предвечния чар на изкуството, наречено музика. Истинската радост, която струеше от тях е достатъчно доказателство за близостта, която споделят със своите фенове.

 От озвучаването имаше какво още да се желае, но това не спря събралите се ценители да бушуват от кеф, скачайки и веейки глава под звуците на шоуто, съдържащо разнообразен сетлист и наслаждавайки се както на старите, така и на новите парчета. Всеки има различни разбирания относно какво е нужно, за да успяваш да се занимаваш с това повече от четвърт век, но едно е ясно – DARK TRANQUILLITY знаят много добре какво и как влагат, за да постигнат музикално дълголетие, безспирно създавайки качествени песни и оставайки на върха на това, което те самите създадоха заедно с колегите си от IN FLAMES и AT THE GATES в далечния и студен Гьотеборг.

 Изминалият концерт се отличава като едно от най-впечатляващите музикални събития за родните почитатели на тежката музика. Извод, до който стигнахме бързо и лесно, ставайки свидетели на внушителната симбиоза между артист и почитател. За наше огромно щастие, Mikael Stanne ни остави с думите “София, това не е ‘сбогом’. Това е ‘Ще се видим скоро!“.

 Накрая, но не на последно място, отправяме искрени благодарности към BGTSC за поредния страхотно организиран концерт. Следващия такъв от успешната серия е този на TURISAS, който ще се състои на 6 май, отново в “Mixtape 5“. До скоро, приятели!

Сетлист на DARK TRANQUILLITY:
01. Encircled
02. Monochromatic Stains
03. Clearing Skies
04. The Treason Wall
05. The Science Of Noise
06. Forward Momentum
07. The Mundane And The Magic
08. Final Resistance
09. Atoma
10. Force Of Hand
11. Icipher
12. Terminus (Where Death Is Most Alive)
13. Inside The Particle Storm
14. The Wonders At Your Feet
15. When The World Screams
16. ThereIn
17. State Of Trust
18. Lost To Apathy
19. Misery’s Crown
Dark Tranquillity 1

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото