The Gathering Of Autumn Souls – Day I

Autumn Souls Of Sofia logo

Приключи и второто издание на есенния екстремен фестивал Autumn Souls Of Sofia 2016. И точно, както разпилените от вятъра есенни листа, уталожвайки се, бавно заемат своите места върху безкрайно пъстрата есенна палитра, така и аз реших първо да оставя мислите и най-вече емоциите си да се уталожат, преди да опитам да ги опиша тук, за вас.

Ранният следобед на 13 октомври се оказва топъл и слънчев, зареден с един от многото нюанси на многоликата есен. Нюанси, които по-късно ще бъдат до обогатени от гостуващите групи, и то не само от тези, които ни предстои да видим тази вечер. В клуб „FANS“ все още е тихо и насред купищата куфари и апаратура, пристигналите вече музиканти са заети с нещо свое си.

Първите краски в есенната палитра положи родната дет метъл банда Abaddon. Участието им наистина беше ценно, тъй като варненци (поне засега) рядко имат концертни изяви. Сетът им включваше песни предимно от дебютния им едноименен албум. Поздрав от Месопотамия и залитане към Египет. Нахъсано и много истинско. Надяваме се по-често да виждаме Abaddon на сцена, както и с нетърпение очакваме новия им албум.

Стокхолмските трашари Inflikted заемат мястото си на сцената. Шведската четворка има все още скромна история зад гърба си и още по-скромна дискография, но пък искрения им бунтарски траш зарази присъстващите. Песните им построени върху контраста между мелодични, бавни пасажи преминаващи в класически, скоростен траш оставиха присъстващите фенове на стила повече от доволни. Отделно непукисткото поведение и убийствено чувство за хумор на фронтмена Mikael Karlsson, допълваше бунтарския им имидж. Ще цитирам само едно от нещата, които каза от сцената :„Какво мразите най-много? Правителството?! Тогава го кажете, бунтувайте се! Вместо да слушате някъде депресив блек метъл и да роните сълзи.“…

Докато се уталожваме от призивите за бунт срещу правителства и световен ред, норвежците CreTura подготвят сцената за своето представление. Да, именно представление, каквито всъщност имаше няколко на това издание на фестивала, но всичко по реда си. Бергенската шесторка е продуктивна откъм албуми (за шест години има три пълноформатни албума) и доста атрактивна откъм аутфит. Което пък (не)очаквано не е за сметка на качеството и професионализма на музиката им, като се има предвид, че средната възраст на членовете в групата е около 20 години. На сцената се изсипват зли горски духове и добри (макар и в черно) елф(к)и, и ни повеждат през мистичните норвежки гори. През един фентъзи свят на нежност и страсти, на триумф и гибел, на любов и страдание. Високият, драматичен глас на Sárá Márjá Guttorm рязко контрастира на дълбокия харш на Markus Oddekalv Pettersen, от който лъха дори ненавист. Играта и опита за внушение на контраст между светлата и тъмната страна определено им се получава. Sárá Márjá не просто е фронт дамата, тя открито флиртува с публиката и е способна да я поведе накъдето реши. CreTura са наистина интересна група и шоуто им си заслужава. Ако не присъствахте онази вечер, при следваща възможност не ги пропускайте. Представлението им е истинска естетическа наслада.

И след интересната смесица от симфонични оркестрации и откровен блек метъл, която ни забъркаха норвежките елфи, коравите фенове на олд скуул блек метъла вече нямат търпение за следващата банда от фестивалния афиш. Ветераните The Stone. Личните ми наблюдения бяха, че за техния сет се събра най-много публика. Београдските паган блекове освен, че хвърлиха във възторг публиката с безупречния си сет, сякаш дадоха и нагледен урок по професионализъм. Колкото и странно да прозвучи за олд скуул блек метъл група, която ти смила мозъка от сцената с музиката си, The Stone излъчваха невероятна хармония и увереност. И сигурна съм нито един, от тези които бяха дошли заради тях не остана разочарован. Още повече, че освен всичко друго предвид близостта на езиците, които говорим и териториалното съседство, границите помежду ни бързо падаха.

Inferno e група, за която все още не съм сигурна, че съм събрала правилните и в нужното количество думи, но няма как да отлагам повече разказа си. Това е нещо, което трябва да се почувства не с ушите и очите, а да се види с душата. И точно както Inferno бавно разтварят бездната на Ада под краката ни, по същия начин ние трябва да разтворим душата си, за да „видим“ невидимия свят, който блек метъла на тази група разкрива такт след такт, заклинание след заклинание. Музиката на чехите е дисонантна, средно темпова и монотонно хипнотична. От двете страни на сцената горят свещници с червени свещи, а в дъното ѝ са разположени два сигила на Луцифер. Adramelech излиза облечен в дълга, черна роба с изрисувани сигили от Гоетия по нея. Огнената му коса скрива почти половината от тялото му… същински „крал на огъня“, което е и значението на псевдонима му. Нисък, омагьосващ глас, извиращ сякаш не от сцената, а някъде от под земята. Истинска инвокация на Хаоса. Ритуал, след който оставаш вцепенен и празен от съдържание. Водопад от безмилостен звук, който те прави безчувствен и те кара да изпаднеш в транс. Това, което чехите ни показаха бих могла да го сравня само с ритуалите на Erik Danielsson, но Inferno са много по-пестеливи откъм магически реквизит, и въпреки всичко въздействието на ритуала им е разтърсващо. Изпратих ги абсолютно омагьосана и с надеждата да ги видя пак някога.

Inferno бяха единствената група на целия фестивал, която успя да запази анонимността си и да остане далеч от вниманието и суетата. Появиха се буквално от нищото докато заемаха местата си на сцената и по същия безцеремонен начин я напуснаха. Оставаха абсолютно незабележими в тълпата, ако изобщо са се смесвали с феновете наоколо.

Едва от второ издание е много рано да се говори за традиции (както едни колеги писаха), но се надяваме с времето срещата на „есенните души“ да се превърне в нещо наистина традиционно и уникално, което да продължава да събира екстремни артисти и фенове на най-искрените, дълбоки и в същото време най-низвергнати стилове в музиката. Кого още събра Autumn Souls Of Sofia 2016, ще разберете в репортажите от следващите два дни, които скоро ще бъдат публикувани.

 

Снимки, както и други интересни новини и публикации свързани с артистите, взели участие, можете да намерите на страницата на фестивала Autumn Souls Of Sofia 2016.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото