System Divide напуснаха преждевременно северноамериканското турне, където си партнираха на сцената с Epica, Insomnium и Alestorm. Вокалистът на групата  Sven De Caluwe (Aborted) коментира случилото се:

Огромно съжаление е за нас да обявим, че System Divide напускат северноамериканското турне с Epica. Miri Milman (вокалистката на групата) вече се наложи да напусне по-рано, заради здравословни проблеми в семейството и нещата се влошиха впоследствие. Затова, за съжаление трябва да взема решението да се върна обратно и да подкрепя жена си и семейството в този труден момент… Поднасяме извиненията си на всички фенове/промоутъри, които чакаха да видят бандата. Ще направим всичко по силите си да се върнем колкото се може по-скоро в Северна Америка и да свирим от сърце за всички вас. Ще използваме времето сега, за да напишем възможно най-добрия албум, на който сме способни и да се завърнем през 2013-та!

Наскоро System Divide (включващи членове на Fear Factory и Aborted) записаха нов сингъл, чиято премиера бе по време на турнето им с Epica, Alestorm и Insomnium. Парчето “Ephemera” е миксирано от добре познатия Pete Rutcho (The Ghost Inside, Revocation, Bury Your Dead) и може да бъде чуто тук: