SVARTBY са банда от Санкт Петербург, Русия, която изпълнява весели, но брутални фолк метъл парчета на шведски и английски език. Текстовете им разказват за диви магически същества, живеещи в „Svartby“ – измисленото „Черно село“, населявано от вещици, дяволчета, джуджета, тролчета и т.н., които не са съвсем добронамерени към бита и нравите на хората, но пък са веселяци, с добро чувство за хумор.

От групата споделят:

„Не само ние имаме песни  за тролове. Има достатъчно банди, които се посвещават на тази тема, но ние си имаме собствен свят, с наши собствени създания… Въпреки това не си падаме само по троловете, харесваме също жените, бирата и рок енд рола! Също така не участваме в никакви религиозни, политически или социални общности, партии, идеи и движения. Текстове на песните ни са само страшни, но забавни приказки, без никакви по-обсебващи съзнанието чувства…
Ето защо: никога, никога, никога не ни наричайте „езичници“ или „викинги“! Или защо не ни казвате просто „католически вуду кръстоносци“ или „ортодоксалните социалисти?
Всъщност, дори не сме достатъчно фолк“ 🙂

„Swamp, My Neighbour“, е новият албум на групата, който излезе на 31 октомври 2015г. и който бихте могли да чуете по-долу. Той съдържа:

01.Morbid QuagSVARTBY
02.Trojansk Råtta
03.Goat Crack
04.Karl’s Egg Farm
05.Dead Boys
06.Iron Stone
07.Herbal Giants
08.Bog Bar
09.Den Svarta Honungen
10.Clock Tower
11.Eisenstein

Това, разбира се, не са истинските имена на членовете на групата, но за техния стил е напълно нормално да са митични същества, животни или гъби…

Gnofkes — вокали
Lindwurm — китари
Humla — китари
Giftsvamp — клавири
Fjällräv — бас
Woopzy — барабани