Старата песен на нов глас… с PAIN

PAIN20170423BG Неусетно се изтъркаляха първите 4 месеца от годината. Или не съвсем. Концертният живот в страната става все по-динамичен, събитията се редуват едно след друго. Предпоследната неделя на април е отделена за едно дългоочаквано завръщане. Завръщането на култовия шведски музикант и продуцент Peter Tägtgren, този път с любимия на българската публика проект PAIN. Концертът – част от турнето в подкрепа на излезлия през миналата година албум на бандата “Coming Home” – трябваше да се състои на 24.04. в столичния клуб Mixtape5. Дълго, дълго… колко пък да е дълго очакването? Някакви си 7-8 години (тук не броим концертите на Peter с основната му група HYPOCRISY). Българският фен е БОЛЕЗНЕНО търпелив, устоява и на бури, и на студ, и на горещина. В този неделен ден му се наложи да изпита от всичко.

 Въпреки почивния ден, времето не бе благосклонно към мероприятия на открито. Температурата не надвишаваше 5-6 градуса, а умереният вятър допълнително засилваше усещането за студ. Столичният клуб Mixtape 5 обаче създаваше впечатление за уютно място за провеждане на събития от подобен характер. Като прибавим и подгряващата банда – непознатите за мен французи DUST IN MIND – вечерта обещаваше силни емоции и прекрасни преживявания.
Концертът трябваше да започне в 20 часа, като вратите на клуба трябваше да отворят в 19:00. Около час преди обявения на страницата на събитието във фейсбук се появи съобщение, че основната група закъснява и концертът ще започне в 21:30, а отварянето на вратите щеше да се случи в 20:30. И нямаше да има подгряваща група. Малко съжалих, че ме преследва лош късмет, започнал още през деня, но някъде към 20:45 – 20:50 успявам да се добера до клуба, очаквайки вратите да са отворени и публиката в голямата си част да се е настанила. Но не би. Какво бе учудването ми, когато видях хората да стоят пред вратата, а тя все още бе затворена. Но както вече казах, българският фен е видял доста и е свикнал на всичко. Щеше да изтърпи и това закъснение. Успокоението ми дойде от факта, че приятели ми споделиха, че групата е вече в клуба. „Търпение, търпение и преди всичко търпение“, си повтарях, пиейки бирата си. Е, не всички издържаха. Възгласи и викове огласяха тясното пространство пред вратите. Появиха се и недоволни постове в Мрежата. Този път обаче нашият промоутър нямаше вина. Непредвидени технически проблеми по време на пътуването бяха забавили музикантите и екипа им.

 Търпението на всички бе възнаградено някъде около 21:30. Вратите отвориха и зрителите нахлуха в помещението. Влязох и аз сравнително спокойно и първата ми работа бе да се отбия през бара. За концерта бяха отворени и двата бара, а щандът за мърчандайз предлагаше артикули и на двете групи. Над продуктите на подгряващите имаше надписи, че съжаляват, че няма да свирят тази вечер и който иска, може да посети страницата им в социалната мрежа и да чуе музиката им и новия им албум. Зад щанда пък забелязах и членовете на DUST IN MIND. Не изглеждаха особено притеснени, че няма да свирят, така или иначе нищо не можеха да направят в случая, освен да вдигнат безпомощно ръце и да проклинат късмета си. И да пият по някоя и друга напитка, наслаждавайки се на музиката на хедлайнера.

 Някъде към 22:30 от уредбата се разнесе песента на Billy Idol “Rebel Yell”, с която традиционно стартират концертите на PAIN, и култовият Peter Tägtgren и компания се качиха на сцената. Без никакво забавяне започнаха с първия удар за вечерта – „Pain In The Ass”. Стегнато и без излишни приказки продължиха и в следващите минути. Публиката буквално полудя. Насъбраната пред залата енергия се отприщи още от първите секунди и се изразяваше в непрестанно куфеене и скачане. И в култовото скандиране „Пе-шо! Пе-шо! Пе-шо!“, започнало още след втората песен. Куфееха и музикантите на сцената. След четвъртата песен Peter каза няколко думи като не пропусна да подчертае, че София е любимият му град и българската публика е изключителна. От своя страна феновете продължиха да доказват това твърдение с раздаването си. А музикантите също демонстрираха пълно себераздаване на всяко парче. От сцената се изстрелваха “It’s Only Them”, “Suicide Machine”, “Monkey Business”, “Same Old Song”. Новият албум бе почетен, освен с откриващата “Pain In The Ass”, и с “A Wannabe”, “Call Me”, “Black Knight Satellite”, едноименната “Coming Home”. Така стигнахме до момента, в който за пореден път именитият швед отдаде дължимото на публиката и се обърна с въпрос към басиста „А ти харесваш ли жени?“. В отговор получи „Yes, dirty.”, което даде началото на изпълнението на един от емблематичните песни на групата “Dirty Women”. Тук вече активно се намеси и тълпата, ревяща здраво на припева. И след още една песен – “I’m Going In“ – основната част от концерта приключи. На всички бе ясно, че няма да ни се размине без бис. Е, имаше и зрители, които не дочакаха повторната поява на шведите. Но и това е в рамките на нормалното.

 Малко след като слязоха от сцената, сред бурни викове и овации музикантите се завърнаха и ни подариха още 2 песни. За първата Peter разказа, че я е написал още в далечната 1999-а и нещата са се завъртели… on and on. И шайката заби “On And On”. Естественият край на вечерта дойде с най-големия хит на PAIN “Shut Your Mouth”, чието изпълнение бе поделено между музиканти и публика. И след час и половина максимална обмяна на енергия, бушуващи страсти и удоволствие за сетивата музикантите се поклониха на публиката, бяха възнаградени с овации и възгласи на задоволство и слязоха от сцената.
В съобщението на промоутъра за закъснението бе обявено, че 30 минути след края на концерта музикантите ще дават автографи. И те изпълниха обещанието си. Точно половин час след финала на изявата групата се появи на щанда за артикули и отдели внимание на всички, които имаха търпението да ги изчакат.

 Въпреки възникналите неуредици, концертът на култовите шведи PAIN се състоя. Българските фенове отново се насладиха на изпълнението на мулти-инструменталиста и продуцент Peter Tägtgren и неговата шайка и успяха да стоплят изтерзаните си души. Малко след полунощ няколкостотин човека се разпръснаха в недрата на столицата, позабравили ежедневните си проблеми поне за миг. И с надежди, че пак ще зърне любимеца си на родна сцена.

Очаквайте много снимки съвсем скоро на нашата фейсбук страница!

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото