Спонтанното и непознатото е добро начало за страхотна вечер.

 

Адреналинест ден на работното ми място и спонтанна идея в края му за още адреналин, но с нещо, което наистина много обичам – музика на живо. В събота вечер обикновено изборът е голям, но мен ме дърпа към място, в което не бях ходила от години и което наскоро преоткрих. Бях подочула, че ще свирят три банди от България, Полша и Русия и никакви други подробности. И така, ето ме в началото на вечерта пред клуб Търтеите в Перник, надявайки се на емоции, които да оценя като приключение. Отдалеч дочувам глухото бумтене и ритъма, който моментално свива стомаха ми на топка! Обичам я тази музика! На входа разбирам, че съм закъсняла и съм изпуснала участието на първата група, българската – Cold in December. Бързам да вляза. Гмурвам се в море от звуци, които на мига изстрелват адреналина ми в космоса. Приятна обстановка, подходящо осветление, беснеещи фенове…Поглеждам към сцената, където вече дивее, руската банда. Естествено включвам се и аз. Времето се изнизва бързо и ето ги на сцената и поляците. И с тях се хвърлям в дълбокото! Харесаха ми и двете банди. Тези момчета се раздаваха, защото така го усещаха. Това винаги заразява!
През цялото време се чудех кои са тези групи и как точно са попаднали тук. Попитах собственика на клуб Търтеите и той ми обясни, че всичко е организирано от българската група Cold in December. Извика един от тях и така се запознах с Алекс – бас и вокали. Рус, синеок, но ако чуете какви настръхващи звуци излизат от него докато пее, асоциацията ви съвсем няма да бъде ангелска. И така чух нещо много интересно.

Cold in December е пернишка банда. Останалите й членове са Мартин и Ачо – китари и Боби – барабани. Метълкор група от 2009 година. Стилът на групата качва адреналина със смесица от мелодични китарни рифове, акустични мелодии, мощни барабани и екстремни вокали. Съвсем скоро, от 26 Септември до 11 Октомври, тези момчета са направили едно вълнуващо пътуване и са свирили в 14 града в Сърбия, Унгария, Словакия, Полша, Германия и България. Именно в Полша се запознават с бандата от тази вечер, която им съдейства за участията им там. Тя се казва Materia и е сравнително млада група, сформирана през 2007 година от двамата братя Michał „Mihu“ Piesiak – вокал, бас и Tadeusz „Tede“ Piesiak – китара, вокал, както и от добрият им приятел Jakub „Marcia“ Marciniak – барабани. Бандата сравнително бързо започва да пише свои собствени парчета. Първото си демо издава през 2009 година – “Vandals”. През 2010 година към тях се присъединява и Adrian „Adi“ Dubiński, като втори китарист. Талантът му подобрява много звученето на групата и това е голяма стъпка напред за тях. Година по късно излиза първото им EP “Holidays On The Angels Island” (2011). Materia бързо стават популярни в цяла Полша, започват да пътуват и да се изявяват във всички краища на страната. В началото на годината те издават и първия си LP “Case of Noise” и стигат до най-популярното шоу за таланти в Полша – “Must be the music”, където печелят второ място. Така известността им нараства и за тях започва да се говори не само сред метъл феновете. До този момент групата е свирила в над 150 предавания в цялата страна и офертите към тях не спират да валят. В момента Materia осъществява първото си турне в Европа заедно с руската метълкор банда от Санкт Петербург – Change of Loyalty, състояща се от Peter Kosenkov – вокали, Slava Kavlenas и Kirill Rudnickii – китари, Sam Maksudov – бас и Pavel Mosin – барабани. Тяхното EP “Two Steps To Her Bed” в което има шест песни, става изключително популярно сред слушателите на бандата, а през 2011 година излиза и не по-малко слушаният “Freethinker”. Бандата се изявява не само в Русия. Change of Loyalty прави няколко вълнуващи пътувания през Украйна и Беларус, което увеличава тяхната популярност сред метълкор и хардкор феновете.
Но как попадат двете банди в Перник? Алекс ми разказва, че посещението им в България е част от общото им турне в Европа и че Cold in December им съдействат за участията им в София на следващия ден 27 Октомври. И тъй като тази вечер – 26, се оказва свободна за тях, двете групи от Полша и Русия попадат тук в клуб Търтеите в Перник. Радвам се, че и аз също. Продължавам да разпитвам Алекс за неговата банда, за продължението на тази вечер и за скорошното им завръщане от пътешествието из стария континент. Мисля скоро да ви запозная с всичките вълнуващи подробности, които научих за Cold in December и това тяхно пътуване. Ще ви издам например, че тези луди глави с помощта на свои фенове във Facebook са съставили дълъг списък от щури идеи. Целта – на всяка спирка от турнето им в Европа да направят по нещо нестандартно, с което да запомнят мястото. Като къпане в ледено студено езеро в Германия например.
Отново се убеждавам, че що се отнася за нещо, което наистина обичаш, като музиката, спонтанното и непознатото винаги се оказват добро начало за една страхотна вечер. А най-хубавото в случая е, че това ще се превърне в история с продължение.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото