Songs Of The Nether World – тройна полска атака с MGŁA, MARTWA AURA и DAGORATH

Постер22-ри септември – национален празник, красив, спокоен и топъл слънчев ден. Гледайки лъчите навън си мисля, че официалното настъпване на есента идва с неподходящо за сезона време. Е, ако не метеорологично, то поне концертно, тази вечер щяхме да посрещнем есента с тройна полска атака, предвождана от придобилите култов статус в последните години Mgła.

Винаги се отправям към концерт с определена настройка и без да опитвам да поставя очаквания към артистите, които ми предстои да гледам. Тази вечер е трудно. Първо – защото съм пристрастен (запалих се истински по музиката на Mgła с техния първи албум „Groza”, въпреки безбройното въртене на един култов сплит
„Crushing The Unholy Trinity” с имена като Deathspell Omega и Clandestine Blaze) и второ – защото гледах тазвечершните хедлайнери преди месец и половина в Румъния (на Rockstadt Extreme Fest) за пръв път и ме оставиха без думи. Та, вървейки към мястото на събитието, столичният клуб „Mixtape”, си мисля, че ще се опитам да не се поддавам на емоцията, а да просто да гледам и слушам отстрани, за да бъда максимално обективен. Уви…

Появата ми пред клуба е около 20-на минути преди обявеното отваряне на вратите. Виждам съвсем малко хора, които просто нетърпеливо чакат своя ред да влязат в клуба. Казвам си, че е прекалено рано и, че няма как да няма интерес към подобно събитие. С годините на сцената Mgła са си извоювали име, което умело бетонират в средите и някак си не ми се иска да повярвам, че тук няма интерес към тях.

След кратка суетня и неизбежни разговори с познати и приятели, намирам своето място в залата, което е… на щанда за артикулите на групите. Там тече трескава подготовка и един подсилено брадат юнак поставя табелка „продажбата започва след първата банда”. Оказва се, че това е продиктувано от известно закъснение с пристигането на целия тур пакет. Бели кахъри, както се казва. Важното е, че всички са там и концертът започва на време.

19:30 – Dagorath излизат на сцена. Целенасочено си оставих впечатлението от съпорт бандите да дойде директно от концерта. За мен откриващата банда беше абсолютно непозната. Квартетът от Бидгошч представя около 30-минутен сет от директен, на моменти примитивен блек метъл. Парчетата им не изпъкват с особена оригиналност, но композициите имат моменти, които предизвикват одобрителни кимвания. Като цяло изпълнението им оставя добри впечатления, а и публиката приема Dagorath добре, но лично за мен съжалението, че заемат мястото на Above Aurora във втората част на турнето остава.Dagorath

Около час по-късно на сцената са Martwa Aura от Познан. Петимата музиканти стъпват стабилно на сцената и без много заобикалки започват изпълнението си. Квинтетът представя песни от дебютния си албум „Contra Mundi Contra Vitae”, както и парчета от актуалното си ЕР „Credo In Mortem”. Парчетата звучат наистина зловещо, примитивно и в същото време достатъчно разнообразно – комбинация от тежки, мачкащи бавни части, преливащи в агресивни бързи пасажи. На моменти се усещат влияния от банда като Plaga, на моменти има препратки (особено в бавните моменти) към музиката на Above Aurora (барабанистът на последните свири в Martwa Aura). Звукът им като цяло е далеч от полиран, но напълно допринасящ за специфичната атмосфера, която музикантите търсят. Определено интересна банда, която предизвиква любопитството ми и със сигурност ще следя по-отблизо.
Martwa Aura

21:40 наближава, а нетърпението расте. Някъде около средата на изпълнението на Martwa Aura обръщам внимание, че пред сцената вече се е посгъстило с хора и клубът изглежда доволно пълен. Е, остава само основната група и сякаш чакането е безкрайно.

Зазвучава кратка интродукция и на сцената се появяват исполините от Краков. Тук някъде идеята ми за обективност отива на кино.

Още с първите акорди на „Exercise In Futility I” адреналинът удря най-високата граница. От първата минута на изпълнението си квартетът не оставя въпросителна защо музиката им е толкова обичана. Верни на кредото си да скриват лицата си зад черни маски, без приказки, без интерлюдии, оставяйки музиката да говори сама за себе си, поляците правят изпълнение, което поне аз ще помня дълго.

Именно дистанцираността в сценичното им поведение (някои биха казали дори, че групата страда от липса на такова), подчертава силата на въздействието на песните и това си проличава безкрайно ярко именно в изпълнението на концерт. И за да е удоволствието от вечерта безгранично, звукът (поне там, откъдето избрах да гледам) е просто чудесен. Всичко, което трябва да се чуе, излиза точно такова, каквото трябва да бъде. Злобата в специфичната вокална бленда на M., основата на китарите, мелодиите, магическите заигравки на барабаните… Просто няма елемент, който да бъде загубен или затихнал за сметка на нещо друго.

mglaДа, Mgła не са от онези групи, които съсипват възприятията с безпрецедентен инструментализъм, техничарски достойнства и претруфеност в песните, граничеща с нетърпимост. Дори напротив. Минимализмът, повтаряемостта на рифовете, скрита зад прекрасни импровизации на барабаните, мелодиите, носят своята специфична атмосфера и сякаш музиката се влива в съзнанието. Дали това нещо би могло да бъде пренесено на концерт? Всеки може да си отговори сам за себе си единствено и само когато види групата с очите си.

Честно казано останах малко изненадан, че музикантите наблягат на изпълнението на повече по-стар материал, за сметка на появилия се съвсем наскоро актуален албум „Age Of Excuse”, но вероятно времето за репетиции на новите песни не е било напълно достатъчно. От новия албум чухме „Age Of Excuse II” и „Age Of Excuse III”, а останалата част от сета бе отделена за „Exercise In Futility”, както и по песен от „With Hearts Towards The None” и знаковото ЕР „Mdłości”.

С изпълнението си тази вечер поляците пренасят прекрасно атмосферата на изданията си на живо, а удоволствието да мога да видя и чуя с очите и ушите си уменията зад барабаните на Darkside, е просто несравнимо. Индивидуалната класа е едно, но когато тя е подчинена на общото благо, така че всичко да звучи завършено, изпипано и подредено до последния детайл, това вече е висш пилотаж. А, че Mgła разполагат с вероятно един от най-добрите барабанисти в съвременната сцена е извън всякакво съмнение.

За съжаление, времето за изпълнение на Mgła отлита безкрайно бързо. Краят на „Exercise In Futility V” още вибрира в съзнанието ми, дни след приключването на концерта. След шоуто успяваме и да се снимаме с героите на вечерта, които, въпреки уморения си вид, са доста приветливи и отзивчиви и не връщат никой. Класа!

В заключение ще кажа само следното: щастлив съм. И ще ми държи влага много дълго време. Нищо друго няма значение.

Mgła сетлист:

Exercise In Futility I
Exercise In Futility IV
Mdłości II
Exercise In Futility II
Age Of Excuse II
Age Of Excuse III
With Hearts Towards The None VII
Exercise In Futility VI
Exercise In Futility V

  1. #1 написан от AVA (преди 2 години)

    Не съм голяма фенка на Mgla, но тъй като ходя на всички блек метъл концерти, не пропуснах и този.
    И трите групи ми харесаха изключително много! Подгряващите със суровата си, нерафинирана музика, а хедлайнерите със забележително присъствие. Целият концерт беше напоен с най-чиста проба блек метъл енергия и именно това го направи прекрасен!

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото