Sofia Drum Fest се завръща тази неделя

Напомняме за едно наближаващо събитие.

На 10-ти септември ще се проведе за четвърти път Sofia Drum Fest, единственият ежегоден барабанен фестивал в България, а може би и на Балканите! Фестивалът отново ще има международно участие, като заедно с Борислав Петров, Боян „Бонзи“ Георгиев и Владислав Зидаров, на сцената ще се качат двама участници от чужбина, Gergo Borlai и Chus Gancedo.
Събитието ще се проведе на същата локация като миналата година – Grindhouse Skateboard Club, като участниците ще свирят на две сцени, една на открито и една на закрито.
Вратите ще отворят в 15:00 ч., а фестивалът ще започне в 16:00 ч.
Всичко ще приключи в 22:00 ч., за да няма възрастови ограничения, като деца под 10 години ще влизат безплатно!
Билети можете да намерите в мрежата на EpayGo и на касите на EasyPay.

Ето и информация за всички артисти:
Gergo Borlai, един от най-добрите барабанисти в целия свят, е професионален барабанист, продуцент и композитор, който живее от години в Лос Анджелис и Барселона, но е родом от Унгария. Започва да свири на барабани на три-годишна възраст, като една от първите мелодии, които научава е „Take Five“ на Dave Brubeck, а когато е на 15 г. вече свири с едни от най-успешните унгарски изпълнители. Името му е замесено в над 500 албума, работейки освен като барабанисти и като композитор и продуцент. Три пъти печели наградата „Drummer of the Year“, два пъти „Gold Record Awards“ също и „The Golden Drumstick Prize“ и наградата на Fonogram “Jazz Album of the Year.
Герго печели и трето място в анкетата на списание Modern Drummer в категорията “Best All-Around Drummer“ през 2019, като челната тройка допълват легенди като Vinnie Colaiuta и Steve Smith.
През 2020 г. е обсъждан за номинация за Грамми в две различни категории с последния му солов албум „The Missing Song“.
През 2021 г., най-легендарната компания за производство на барабани, Gretsch изкарват Gergo Borlai Signature соло барабанче.
Освен няколкото групи, в които свири, Герго участва в клиники и различни образователни формати в целия свят. Работи и за световно-известни продукции, заедно с музиканти награждавани няколко пъти с Грами.
Някои от имената, с които Герго е свирил или записвал:
Frank Gambale, Guthrie Govan, Gary Willis, Jimmy Haslip, Scott Kinsey, Scott Henderson, Nathan East, Vinnie Moore, L. Shankar, Tony McAlpine, Terry Bozzio, Al DiMeola.
На първата си клиника в България, Герго ще ни изсвири едни от любимите си мелодии и ще отговаря на въпроси на всякакви теми, част от които: „Как да бъдем част от група“, техниката в ръцете, неравноделни размери, настройване на барабаните и правилно загряване.
Chus Gancedo е един от най-заетите испански барабанисти. Малко след като завършва в лондонския университет LCCM с почести, започва да турира и записва с най-различни испански артисти, а през 2021 издава и барабанна школа, базирана върху техниката на свирене в ръцете. В днешно време Gancedo се занимава с барабанни клиники и мастъркласове, като през 2023 г. участва и в един от най-големите барабанни лагери в света Lab Drum Camp в Гърция, рамо до рамо с барабанисти като Gergo Borlai, Eric Moore, Dave DiCenso и др.
На Sofia Drum Fest ще изсвири едни от любимите си мелодии, отворено соло, ще представи барабанната си школа и ще поговори за техниката на ръцете и различните времеви манипулации, които можем да апликираме върху барабаните.
Борислав Петров, познат ни от музикалните проекти Jazzanitza, The Oldie Goldies, Asymmetronica, Angel Demirev Trio, както с работата си по видеата от поредиците „Folk Drummers of Bulgaria“ и „Masters of Balkan Drumming“, а и като единствения преподавател по барабани в „Нов Български Университет“ от 2018 г. насам, от скоро и като част от екипа на Bonzy Drum School. Боби Петров ще изсвири няколко различни композиции в различните стилове, в които е творил през 30-те си години практика зад барабаните и ще поговори за Мелодичното свирене на барабани. Как да бъдем по-музикални на барабаните. Как да свирим мелодично във всеки стил. Как да композираме на инструмента, използвайки различни изразни средства, като например рудиментите.
Боян „Бонзи“ Георгиев или както е по-известен като Бонзи от Odd Crew e основната движеща сила на цялото събитие, той е и единственият ежегоден участник(поне за сега). Този път ще ни изсвири няколко песни от предстоящия да излезе малко по-късно нов албум на Odd Crew, ще говори за това какво е да бъдеш в една група 25 години, както и за различните си концепции за упражняване на отделните компоненти от свиренето на барабани – техника в ръцете и краката, различните захвати на палката, трите основни позиции на matched grip(немска, френска и американска), координация, звукоизвличане и тайминг. Естествено ще отговаря и на неудобни въпроси от публиката.
Владислав Зидаров ще отвори фестивала с първата си барабанна клиника. Познат ни от групите Nana & The Gang, Уикеда и Подуене Блус Бенд, на Sofia Drum Fest той ще представи своята iFill Concept. Система, която е разработил за създаване на брейкове (филове). Също така ще ни даде някои приятни и забавни идеи как да избягаме от скуката, когато се упражняваме зад барабаните или на практис пад.
С Влади ще можете и да си поговорите как да бъдем по-търсени музиканти и за нещата, които ще ни доближат повече до мечтата, а именно – да живеем от музика.

Както всяка година на фестивала, когато отворят вратите в 15:00 ч. ще има signing session с всичките участници, като всеки посетител ще може да си вземе автограф или да се снима с всичките артисти на фестивала.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото