SERASTUSФинландия отдавна се е утвърдила като неизчерпаем извор на качествена музика, особено щом става въпрос за метъл – без значение дали е death, black, trash или каквото ви се иска.  са една от много нова блек метъл група, сформирана през 2014, но издадоха дебютния си албум Toinen Taleminen едва на 31 март тази година чрез Wolfspell Records. Той съдържа седем песни:

1.Tielle Tuntemattomalle 03:43

2.Hautakammio 03:42

3.Sanat Kuolleiden 03:02

4.Тoinen Tuleminen 04:18

5.Pahan Ruumiillistuma 03:48

6.Valontuoja 04:58

7.Yllä Kylmän Maan 06:15

SERASTUS, както много други групи в жанра имат фолк влияния, но без да използват каквито и да било народни инструменти или типичните за фолклора вокални изпълнения. Toinen Taleminen ме впечатли с това, че имайки предвид същността на блек метъла, той е много лек албум – изслушах го на един дъх.

Освен всичко в Toinen Taleminen текстовете са особено поетични. Те не са свързани по никакъв начин с омразата или злото. Всъщност от това, което успях да си преведа тематиката е главно насочена към смъртта, или по-конкретно към края на светлината.

Първото парче Tielle Tuntemattomalle е най-запомнящата се мелодия от целия албум. Там се казва: ”Tulen tanssi pimeässä ,аina aamun sarastukseen” – в превод : ”Всеки изгрев ще танцуваме в мрака”

Това е един добре направен албум – разтоварващ е, но песните не са от онези запомнящи се мелодии, които циркулират в главата с дни, въпреки това SERASTUS звучат много добро звучене и са завладяващи, почти на нивото на доста известни групи в жанра и имат всички шансове да станат водещи във Финдландската underground сцена.

Оценка 7/10

За фенове на Hаvukruuknu, Haar, Borknagar