Scythia е епик/прогресив фолк метъл банда от Канада, но както винаги, не обичам да се впускам в строго определени стилови рамки. В музиката им се усещат по малко от характерните елементи за Dream Theater, Ayreon, Alestorm, Rhapsody, Turisas, Stormwarrior, че на едно място синтезаторите дори напомнят за Deep Purple. Освен многото влияния, не можем да пропуснем и оригиналността в музиката им.
„ …Of Conquest“ включва 12 парчета в епичен прогресив метъл с фолк моменти и мелодик дет елементи. Синтезът им показва енергичен албум без риск от повторяемост и дублиране на идеи, мелодии и еднотипност. Предвид името на групата (древната област Скития се простира в Централна Азия и Източна Европа) , може би имаме повече общо с групата, отколкото предполагаме. Песните им за странствания, бойни подвизи и морски бури спокойно могат да се интерпретират за евентуални корабни приключения в Черно море, което ни дели със скитската земя. Отвъд него, с песни като “Merchant of sin”, “Bear Claw Tavern”, “Land of Scythia” и Army Of The Bear”, преминаваме през затишия и бури, изразени в по-бързи и по-бавни парчета с power и груби вокали. Не изневерявайки на стила си, албумът отново ми дава възможност да се вмъкна в така любимото си занимание да гледам на дадена творба като на природно явление, кулминиращо на моменти в китарно-барабанна стихийна буря.

P.S. Scythia си имат и една много готина мацка барабанист в лицето на Celine Derval. Нужно си е да отбележим този факт, защото жените барабанисти са си рядкост.

„ …Of Conquest“ излиза на 25. февруари 2014г.

7/10