ruxtnewalbum2016 RUXT е италианска хардрок/мелодик метъл банда, създадена през 2016 г. в Генуа от утвърдени в стила музиканти. В края на 2016 г излиза дебютният им албум „Behind The Masquerade“. Творбата предлага 14 парчета – интро, 12 авторски композиции плюс кавър на до болка познатата ни класика на DEEP PURPLE „Soldier Of Fortune“. Песните са издържани в духа на хардрока от края на 70-те – началото на 80-те години на миналия век. Звукът балансира между хардрока и мелодичния метъл и напомня на групи като DIO, JORN, GOTTHARD, EVERGREY и WHITESNAKE. Тежките и здрави рифове, изстреляни от китарното дуо Stefano Galleano и Andrea Raffaele, са съчетани с изразителни мелодични сола, което прави песните приятни за ушите на всеки китарен маниак. Ритъм секцията, състояща се от басиста Steve Nawamas и барабаниста Alessio Spallarossa, стои солидно и дава стабилност на композициите. Вокалистът Matt Bernardi притежава плътен и мощен глас, който изразява във всяка песен.
Като цяло “Behind The Masquerade” се характеризира с разнообразни в темпово отношение композиции. Преобладават средно темповите парчета, но се срещат и бързи песни, и типични балади, но основно атмосферата е тежкарска, солидна, здраво стъпила на земята. Творбата стартира ударно със “Scare My Demons”, а първото по-сериозно забавяне на скоростта идва с баладичните “Forever Be” и “Where Eagles Fly”, “A New Tomorrow” e най-кратката песен, “Lead Your Destiny” вдига скоростта и напомня на GOTTHARD и AXEL RUDI PELL, а „Between The Lines” е типично melodic metal парче.
Не може да се отрече, че музикантите са се постарали да изкарат възможно най-добрия звук и, изглежда, са успели, тъй като композициите са изпипани в звуково отношение. Но нещото, с което със сигурност не са се справили, е атмосферата. Колекцията от песни върви мудно, на моменти тегаво, дори скучновато. Приликите с WHITESNAKE са прекалено очевидни. И макар, че се наблюдават и влияния от други групи, слушателят не може да се отърве от усещането, че слуша David Coverdale и компания. Гласът на вокалиста с почти 100%-овата си прилика с гласа на именития английски певец допълнително засилва това усещане. Стандартните клиширани композиции пък създават чувство за отдавна отминали времена. А с кавъра на “Soldier Of Fortune” музикантите вероятно желаят да отдадат почит на свои идоли. В което няма нищо лошо, но в случая е излишно – кавър версията с нищо не допринася за промяна в усещането, тя е обобщение на цялостната скука по отношение на настроението.
“Behind The Masquerade” е приятен, стандартен, с нищо не отличаващ се хардрок албум. Творбата е задължителна за почитателите на WHITESNAKE и DEEP PURPLE (периодът с David Coverdale и Glenn Hughes), препоръчителна за феновете на мелодичния хардрок/метъл, а другите хардрок любители спокойно могат да го пропуснат. Все пак заради старанието и труда, положен от членовете на бандата:

Оценка – 7/10.

Колекцията от песни е на пазара от 29-ти ноември 2016 г чрез Diamonds Prod. Записите са осъществени в Musicart Studio от Pier Gonella (NECRODEATH, MASTERCASTLE, VANEXA). Продуцент на албума е Stefano Galleano.

Списък с песни:

Intro
„Scare my Demons“
„Soul Keeper“
„Spirit Road“
„Forever Be“
„Where Eagles Fly“
„Lead your Destiny“
„A New Tomorrow“
„Daisy“
„Life“
„Between the Lies“
„Forgive me“
„Madness of Man“
„Soldier of Fortune“