РОК РАЗХОДКА: Седмичен рок обзор

Тази седмица, се навършиха 50 години от първия сингъл на Боб Дилън.  Почти веднага, след издаването на дебютния си албум през пролетта на 1962, Дилън влиза в Columbia Studios, за да започне записите на втория, озаглавен ‘The Freewheelin’ Bob Dylan.’ Записите започват през октомври 1962. От тази звукозаписна сесия остават четири песни – ‘Mixed-Up Confusion,’ ‘Corina Corina,’ ‘Rocks And Gravel’, както и кавърът на Елвис Пресли ‘That’s Alright Mama.’ Първата от тези песни, ‘Mixed-Up Confusion, не попада във Freewheelin’ Bob Dylan.’, който иначе си е типичният фолк, акустичен албум. Песента излиза самостоятелно, като сингъл през 1962, на 14 декември. Любопитен факт е, че песента е написана от Боб Дилън в колата, докато пътувал към студиото (Впрочем, такава е съдбата на много песни).

Китаристът Мик Тейлър е признат като най-техничният музикант, работил някога с The Rolling Stones – и се съгласявам с това напълно. Той свири в най-важните и известни албуми, които групата създава, но остава в Stones за кратко. Той напуска на 12 декември 1974, точно преди записите на ‘Black and Blue.’ Преди да направи първото си шоу с The Rolling Stones в Хайд Парк, Лондон, пред 250 000 души, Мик Тейлър, вече е свирил с известни музиканти като John Mayall, и всичко това въпреки 20 – те си години.

Тейлър записва с The Rolling Stones ‘Let It Bleed,’ ‘Sticky Fingers,’ ‘Exile on Main St.’ и ‘It’s Only Rock and Roll.’Въпреки времето, прекарано в групата, Тейлър като ли, че не се чувства удобно сред крещящ и помпозен тандем, какъвто са Джагър и Ричардс. Освен това, той е доста по – млад от колегите си, ако мога така да се изразя. А и струва ми се, The Rolling Stones са прекалено „лесна“ група за него, като се има предвид какво може на китарата.

„Не можах да повярвам на ушите си, те звучаха ужасно“, коментира Тейлър за първата си репетиция с групата. „Нямаха никакъв синхрон помежду си. Звучаха като банда тийнейджъри, които свирят в гараж – свиреха фалшиво и прекалено силно. Тогава си помислих, „Как е възможно, по дяволите, тази банда да издава хитове?“

Deep Purple споделиха детайли за предстоящия си албум. Деветнайсетият им студиен албум, ще излезе на 30 – ти април, 2013. Тавата ще излезе под шапката на немския лейбъл earMUSIC. Припомням, че последният албум, издаден от Deep Purple е ‘Rapture Of The Deep’ от 2005.

През 2012, се навършват 35 години от издаването на ‘Rumours,’ на  Fleetwood Mac. Групата планира преиздаването на албума, като за целта са подготвили бокс сет с неиздавани концертни изпълнения, както и сешън записи. Бокс сетът се очаква на 29 януари. За 25 долара, феновете ще получат три диска, в които освен оригиналните песни, издадени още през 1977, освен това, ще бъде включен и лайф албум от световното им турне от същата година, както и 16 бонус парчета.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото