Четвъртата Рок Академия разтърси Троян

И четвъртото поредно издание на Рок Академия Троян вече е в историята. Приветливият централен градски площад още веднъж бе арена на гореща рок битка и едва побра мнозината почитатели на тежката музика дошли от близо и далеч.
Под зоркия поглед на водещия Симеон Чешмеджиев (радио Z-Rock), точно в 18:00 ч. кметът на община Троян г-жа Донка Михайлова даде официален старт на фестивала, който е и един от твърде малкото рок конкурси за млади музиканти в България. През първия ден на сцената се качиха децата от местните вокални студия „Усмивка“ и „Гласове„, които, въпреки жегата, се погрижиха за доброто настроение на всички посетители. След тях излязоха и троянските прогресари от „Ново 5„,

rok_97834troya_123 114

които с изкусните си инструментали видимо раздвижиха вече окупиралата дебелите сенки тълпа и я подготвиха за шоуто, което щяхме да видим малко по-късно от миналогодишните победители в академията – Invisible Dreams от Сливен, с чийто приятен концерт завърши и първия ден на фестивала. На същата тази сцена те демонстрираха самочувствие и размах и безапелационно доказаха на всички, че триумфът им тук съвсем не е бил случаен. Четиримата сливенски мечтатели буквално се раздадоха до последната си капка пот пред погледите на събралия се народ, който пък от своя страна, според самите тях, ги е накарал да се почувстват ‘като хедлайнери на Уембли’.

Invisible Dreams

Вторият фестивален ден започна от рано. Бе едва 14:00, а няколко десетки млади музиканти вече се бяха събрали и чакаха нетърпеливо началото на майсторските класове по китара (с Цветан Недялков от „Ку-ку Бенд„) и барабани (с Теодор Янков от „Бараби Блус Бенд„). Докато неуспешно се мъчехме да удавим жегата в доволно количество студен кехлибар, времето напредна и дойде време за самата рок академия. В нея тази година взеха участие седем обещаващи млади банди. Ето и ги и тях, по реда в който се представиха:
Първи излязоха блусарите от Oliver Тwisted. Те имат четири готови авторски композиции и могат да се похвалят със събирането на все повече погледи по време на редовните си участия по столичните клубове. На конкурса те представиха своето Аnother Friday.

Oliver Twisted
Последваха ги по-опитните Dishonored, които удариха Троян малко след участието им на Wacken Open Air Metal Battle Bulgaria по-рано този месец. Те са заедно от края на миналата година и на 14 януари записват парчето, с което участват в конкурса – кървавото Тhe Letter. Свирят адски надъхан метъл/хардкор и се очаква през есента да издадат свое официално EP с пет авторски изпълнения. Нямаме търпение да го реализират, защото несъмнено притежават завидна енергия и ги чака светло бъдеще.

Dishonored
Следващи под прожекторите застанаха момичетата от The Roost. Това са и най-младите участници тази година, на възраст само 14-15 години. Продукт са на школата на барабаниста на група Атлас Драгомир Ганчев и неговото „Drago Drums School„. Свирят заедно от 2013-та и представиха парчето „Заедно“, по музика на Иван Несторов и с техен авторски текст.

The Roost
Последва една тежка група от Добричнебезизвестните Bloodrush. Те могат да се похвалят с цели осем собствени парчета, събрани в един вече издаден албум – No Man`s Land. Веднага става ясно, че те са един от най-сериозните претенденти в конкурса тази година. Зазвучава свежият им груув/стоунър метъл и нотите от Not A Fiction Anymore потъват бавно между паветата в проточилия се тежък следобеден мор.

final_roktroya_123 135
Битката продължава с Born For Vengeance от Русе. Заедно са от края на 2014-та и се вдъхновяват от групи като Trivium и Bullet For My Vallentine, чиито два кавъра бяха избрали да чуем наред със състезателното Rise And Fall.

Born For Vengeance
Маранята продължава да ни натиска, но пред нас енергично изскачат хасковлиите Different Highway и набързо ни спечелват с отработен класически хеви метъл. Явни фенове са на Metallica, Megadeth и Iron Maiden, но забиват на чист български. Представиха ни своето тематично и ударно парче „Силен и Смел“, написано в чест на Васил Левски. Веднага съм готов да се обзаложа, че не сте чували друга толкова добра млада българска хеви метъл банда.

Different Highway
Последна се представи още една група от София Project Two. Те всъщност са продължение на четворката от “Project One“, явили се тук и миналата година. Сега обаче на сцената виждаме цели осем музиканти и бързо вниманието ни приковава новаторската им брас секция с два тромпета и един тромбон. Всички около сцената неусетно започват да танцуват на фона на атрактивната смесица от пънк, джаз, блус и рок, която лесно ни се набива в ума, докато представителното им Healing Potion“ се изнизва с бодра стъпка от колоните.

Project Two
Така, с повишен тонус и настроение, приключи състезателната програма. Площадът постепенно започна да се пълни и градът зачака появата на най-голямото музикално величие, гостувало някога тук – самият Joe Lynn Turner и избраната от него придружаваща го рок група Еридан. Малко преди да зарадва феновете си звездата даде кратка пресконференция в сградата на общината, на която изрази задоволството си от прекрасната организация и благодари на екипа, който реализира това събитие. Не пропусна и да призове домакините да продължават да обръщат такова специално внимание на младите таланти, защото, според него, чрез музиката всички ние се вдъхновяваме и тя е силата, която движи света.

Междувременно всичко долу бе готово. Tarnar_27614troya_123 465Площадът вече се пукаше по шевовете, температурите най-сетне бяха търпими и малко след 21:00 часа сцената грейна. За летящ старт Joe вдигна наздравица с чаша люта отлежала троянска сливова, която сякаш наля още повече сила в гласа му и подсили ефекта на топлото посрещане. И всичко от там насетне се случи както си му е реда – закапа едър дъжд от наелектризиращи класики на Deep Purple и Rainbow, на които почти през цялото време млади и стари пригласяха в един глас. В безвремие и на един дъх погълнахме неостаряващи хитове като Perfect Strangers, The Man On The Silver Mountain (изпълнена в чест на Ronnie James Dio), Street Of Dreams, Can`t Let You Go, Long Live Rock And Roll, Smoke On The Water и други.

Всичко това бе толкова вълшебно… наистина не мога да си спомня откога градът не беше виждал толкова грандиозен и силен рок концерт, който несъмнено ще остане в историята му като едно от най-важните музикални събития случвали се изобщо някога. Какво е най-хубавото в случая ли? Много просто – Рок Академия Троян изглежда ще продължава да съществува и историята, която тя сама пише, през идните години задължително ще види други упорити младоци и други големи имена!
Tarnar_27614troya_123 480

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

След всичко това за малко да забравя да обявя и резултатите от класирането в самото състезание… Победители излязоха Project Two, които си спечелиха правото да направят самостоятелен концерт в рамките на следващото издание на фестивала. Втората награда – професионален студиен запис на авторска песен и излъчването й в национален ефир, грабнаха Oliver Twisted, а третото място остана за талантливите Bloodrush, които отнесоха към вкъщи професионален микрофон. Чест и почитания към всички участници!

Снимков материал: Руслана Попсавова.
Допълнителни фотографии от събитието можете да видите тук и тук.

  1. #1 написан от Човекът столица (преди 6 години)
  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото