EMB517 май 2019г. се оказа доста интересен ден за метъл феновете и по-специално стокхолмските ценители на класическото хеви поради две причини.
Първата е концерт на EDDY MALM BAND (китарист на шведските легенди HEAVY LOAD) + младата хеви метъл шайка MYSTIK. Втората е излизането на дебютния албум на MYSTIK.
И така, 17 май е. Часът е 16:00, излизам от работа, прибирам се, обръщам 2-3-5 бири и се оправям да излизам из центъра. Поглеждам телефона и виждам подсещане за концерта на EDDY MALM BAND и MYSTIK.
Планът е ясен. Нарича се „акция Копан“ (името на клуба е „Copperfields“ и накратко го наричаме „Coppan“ – бел.авт.). Добре познатият ми клуб „Copperfields“ е тип английски пъб на 2 етажа. На горния етаж е разположен нормален бар с по-тиха музика, където да завъртиш едно лафче с познати или да зяпаш не’кви тъпи футдебилници и футбол. Но истинските неща се случват долу – на кота 0. Там на сцената всеки уикенд свирят разни банди – известни и безизвестни на свободен вход. А тази вечер са именно EDDY MALM BAND и MYSTIK. Поръчвам си една бира и излизам да си я пия на масите отвън, за да мога и да пафкам, защото вътре е забранено. Това законът за пушене е голяма дискриминация… Минава време и видимо тълпата сменя облика си – посетителите на заведението от обикновени хорица преминават на метъли. Часът вече е 22:30 и за наша изненада Еди Малм и групата му ще са първи тази вечер, излизат преди МИСТИК!
Вече дядка, Еди излиза без китара (не че и аз не съм се запътил в клуба на пенсионерите – бел.авт.) и ни поздравява. Докато тече бърз лайн чек, пуска няколко къси лафа…
И шоуто започва ударно с класика от репертоара на HEAVY LOAD. Звукът е на ниво, бирите се леят като водопад, а пред сцената с лопати да ринеш купчини с пърхот, нападал от якото куфеене.
Еди е легенда на шведския метъл. Въпреки възрастта си той си е все същият пич – не е загубил чувството си за хумор и редува песен с къс лаф, песен – лаф и така около 1 час, в който изпълни почти целия си солов албум „Northern Lights“ (No Remorse Records, 2016). В този албум са включени и два кавъра на HEAVY LOAD. И като иде реч за HEAVY LOAD, братята Styrbjörn Wahlquist (барабани) и Ragne Wahlquist (китара и вокали) също са в публиката на този концерт.
Еди ги поздравява с една от HL класиките „Saturday Night“, която леко променя, за да пасне на случката – петък е все пак, то тогава песента тази вечер ще е „Friday Night“. Сетът завършва с поздрав – парчето „Northern Lights“, отправен към Норвегия – днес е националният ден на Норвегия!
Сетлист EDDY MALM BAND:
1. Dark Nights (кавър на Heavy Load)
2. Turn It Down
3. Heart of a Warrior
4. Nasty Woman
5. Danger
6. Get Out of Here
7. A Loser
8. Saturday Night (Heavy Load cover)
9. Northern Lights

Излизам на чист въздух, паля цигара след цигара и си говоря с Марти Миси от PROTECTOR и разни други познати. Чува се чекът на MYSTIK и e време да се заредим пред сцената, където вече се е събрала тълпа. И ето ги MYSTIK – качват се на сцената малко след полунощ. Но нещо не е наред. Забелязвам, че има промени в състава на групата – Lo Wickman е напуснала групата, следователно Julia von Krusenstjerna се е нагърбила с още 2 струни, заменяйки баса с китара. А на баса е някакъв заместник, на който не помня името. Извинете ме.
Групата за пореден път се доказа с професионализъм, независимо от смените. Изпълняват сет, който се състои от песните от новия едноименен албум „Mystik“, който промотират тази вечер и чиято официална дата на издаване е 17-и май!
Те забиват отлично хеви метълче в стила на 80-те и не е случайно, че групата за толкова кратко време стана любима на метъл феновете. Единствено като забележка бих казал, че групите стоят малко статични… Е, да, ама се сещам, че дефакто то няма място – сцената е много малка и няма къде да се обърне човек… Само басистът на MYSTIK се държи по-разчупено – все едно свири пред 10000 души публика.
И така след около 50 мин. и от мистичните поредният готин концерт свършва, поздравяваме групата и отиваме до масата с мърча. Засега си купувам една касетка, но определено скоро ще се сдобия и с диска с албума, а през м. юли и с плочата.
Ако имате възможност да видите групата на някой фест или концерт, възползвайте се от тази възможност, обещавам – няма да съжалявате.
Сетлист MYSTIK:
1. Nightmares
2. Ancient Majesty
3. Gallows Hill
4. Lake of Necrosis
5. Soldiers of hell
6. Hellish Force

7. Bleed for the Night
8. Into Oblivion
9. Mystik

Ревю: Mystik Mystik (2019)
Текст : Дарин Шильов
Следващите редове са за новия едноименен албум на Mystik. Концертен репортаж от представянето му на живо може да прочетете тук. (link)
Шведската музикална сцена винаги е била една от най – разнообразните в света, особено в метъл средите, в който по принцип е най-добре позната като дет метал държавата.
Но в Швеция има много банди от всички палитри на този любим за нас стил.
Групи като Dismember, Entombed / Entombed A.D., Murduk, Watain, Heavy Load, Gotham City, Dissection и т.н.са добре познати на меломаните. Спийд/хеви метълът е за по-тесен кръг фенове. Поради простата причина, че живея в Стокхолм, съм малко по-запознат с тази ъндърграунд сцена. Но това е ревю на албум, а не автобиография или история на шведския метъл.
И така, след тези няколко встъпителни редове да пристъпим към сериозната част.
Група: Mystik
Албум: Mystik
Стил: Heavy metal
Държава: Швеция
Издател: I Hate records
Дата на издаване: 17.05.2019г.

Обща дължина на албума: 36:40мин.
Албумът „Mystik“ се състои от 6 нови парчета плюс 2 парчета от демото на бандата със заглавие „Demon“, излязло на бял свят през 2018г.
Още с отварящото парче „Into Oblivion“ бандата дава сериозна заявка за един от най-силните албуми на 2019г. в стила. Веднага се усещат леки влияния от класически банди като Мейдън, Джудас, Ексайтер и т.н., което шведите успяват да ни върнат в зората на стила през 80-те, когато никой от тях, както и аз самият, не сме били родени, но за сметка на това изживяваме ренесанс на това така романтично за нас време.
Групата звучи така все едно си си пуснал някой от първите албуми на банди от 80-те, усеща се груб микс – няма „парфюмиране“ на звука. Чист и неподправен Хеви метъл с главно „Х“ – такъв, какъвто трябва да бъде. Със средна дължина от около 4мин. песните са перфектни. Нито много къси, нито прекалено дълги или пък с опасност да ти доскучаят. Чудесни встъпителни части и отлични сола. Фронт дамата Julia von Krusenstjerna идеално разпределя усилията си между баса и вокалите, а отличната китарна работа е дело на Beatrice Karlsson и Lo Wickman. А пък барабанчик в групата е не който и да е, ами самият Sven Nilsson, познат с участието си в Antichrist.
И подобаващо на атмосферата, в която ни потапя албумът, а именно леко мрачна, мистериозна и фентъзи е и обложката, дело на Velio Josto.
Към момента абумът се предлага на касети и дискове, а от юли месец ще се продава и на плочи.
списък на песните:
1. Into Oblivion 04:04
2. Nightmares 03:43
3. Ancient Majesty 04:47

4. Gallows Hill 04:15
5. Lake of Necrosis 05:37
6. Hellish Force 03:50
7. Bleed for the Night 05:08
8. Mystik 04:44
9. Ritual 00:32

Обща оценка: 9.5/10

Текст и снимки: Дарин Шильов