PRONG – X-No Absolutes

prongPRONG е шибана машина! За 30 годишното си съществуване, не само че не е ръждясала и с износени части, ами напротив – в момена е по-бърза и лъскава отвсякога, а ръбатостите, които преди години правеха само синки, сега са се превърнали в остриета, които направо отварят рани! Всъщност от завръщанео им на сцената през 2003 година, това е на пракитка едноличен проект на Tommy Victor – вокал и китарист на групата от самото и създаване през 1986. След решението му да „разпадне” първоачалният вариант на PRONG през 1996-а, оставяйки зад гърба си албуми като “Prove You Wrog”`91,суперуспешният “Cleansing”`94 и “Rude awakening”`96, Мr.Victor облагородява с изклютелната си техника на свирене и безкраен арсенал от убийствени рифове, албуми на други свои „колеги”- DANZIG и MINISTRY. При излизането на „албумите на Заврщането” – „Scorpio Rising”`03 и „Power Of The Damager”`07 дори може да се открият и леки взаимствания от работата на Tommy с тези, сами по себе си големи имена в тежката музика. Истинският удар обаче идва с излизането на “Carved Into Stone” `12. Неслучайно повечето заклети фенове на PRONG смятат периода на проекта от тогава до сега, за най-силен и плодотворен в историята му. Следват записи и издаване на студийни и лайв албуми през година, и то- с все по високо качество!
Излезлият преди три седмици пореден обелиск “X- No Absolutes” не прави изключение. Тежък, титаничен ритъм, проблясващи като самурайски мечове кратки китарни откоси, гневни и изплюващи текстовете вокали и темпо, от което понякога едвам се поема дъх. Като се започне от отварящит валяк “Utimate autority”, продължи се с инфарктното “Sense of ease”, бетониращото “Without words”, трашърията “Cut and dry”и едноименното “No absolutes”.. са толкова поглъщащи цялото внимание, че в един момент се усещаш как просто си се ухилил глуповато, клатиш бясно главата, а в едната ръка държиш вече отдавна останала на фас цигара…Но, Tommy Victor няма да е себе си, ако не ни е подготвил и леки изненадки! Такива са “Belief system” и “With dignity” – кротки и хващащи чисти….рок (!!) парчета, написани сякаш за неиздаден албум на STONESOUR. И въпреки първончалният лек стрес, и тези адски нехарактерни тракове, седят учудващо на място. Другият почти изненадващ факт е, че вече втори албум съставът се запазва непроменен с присъствието на Art Cruz на дръмсета и Jason Cristopher на баса. До края на албума грубоста все пак надделява и Голямото мачкне завършва с “Worth Pursuing” и “With Dignity” – и двете като че извадени от сешъните около ”Cleansing”, сякаш да ни успокоят, че това са същите онези шибани PRONG, че са тук и че не смятат да сдават багажа скоро. Дано!!

„X-No Absolutes” излезе на 05\02\2016г. от Steamhammer\SPV

Бисер Георгиев

  1. #1 написан от Шамар с крак (преди 5 години)
  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото