Пауър метъл празник с Timo Tolkki

Timo Tolkki 2TT20170425BG Timo Tolkki е доста противоречива личност. Безспорен талант и титан на китарата, способен да сътвори страшни глупости и да съсипе репутацията и здравето си. Но в крайна сметка никой не може да отрече приноса му към утвърждаването и развитието на пауър метъла. Китаристът се подвизава в различни проекти – REVOLUTION RENAISSANCЕ, SYMFONIA, AVALON, има и няколко самостоятелни албума – но придобива известност с участието си в състава на пауър метъл класиците STRATOVARIUS. Финландците са достатъчно популярни у нас, гостували са неведнъж. Сега обаче техните български фенове имаха уникалната възможност да видят и чуят един от символите на бандата. В този смисъл изявата на китарния виртуоз се очертаваше като едно от събитията на концертния месец април. Още повече, че Tolkki водеше със себе си нещо като супергрупа: Mike Livas – вокали (FORTRESS UNDER SIEGE, MAIDENANCE, ex-KEEPERS OF JERICHO), Mikko Härkin – клавишни (ex-SONATA ARCTICA, SYMFONIA), Santtu Lehtiniemi – бас (REVOLUTION RENAISSANCE prod) и барабаниста Alex Landenburg (RHAPSODY, MEKONG DELTA).
Събитието бе насрочено за 25-ти април – вторник. Мястото бе малката зала на клуб Mixtape5. Времето постепенно се оправяше, температурите тръгваха нагоре, слънцето все повече стопляше душите. Началото бе обявено за 20:00, в 19:00 пък трябваше да бъдат отворени вратите. Вляво от входа бе разположен щанд с артикули, свързани с турнето, а барът предлагаше напитки за всеки вкус. Организацията вървеше по график и нямаше никакви индикации, че групата няма да излезе навреме. Всички предпоставки за незабравимо метъл шоу бяха налице. Уви, много малко хора присъстваха в залата или пред нея. Не повече от 50-60 човека се престрашиха да гледат Timo и колегите му. Но пък задушевната атмосферата предполагаше интимно преживяване за сетивата.
Минутки след 20:00 музикантите заеха местата си, сподирени от възгласите на понапълнилата се заличка, и шоуто започна със заглавната песен от първия албум на STRATOVARIUS “Fright Night” – епична 8-минутна пиеса. Веднага пролича сработката между музикантите. Mike Livas, който наподобяваше Timo Kotipelto като визия и гласови данни, изразяваше видимо емоционалните си състояния и предаваше енергията си на публиката. Ударникът Alex налагаше скоростно кожите, а клавиристът Mikko и басистът Santtu допълваха картината, без да се натрапват. За Tolkki няма какво да се говори – човекът владее инструмента си почти до съвършенство. Дали застанал прав до феновете най-отпред пред сцената, които буквално можеха да докоснат емблематичната китара, или седнал на стол, редуващ акорди и сола, изглеждаше еднакво авторитетно и убедително. Още от началото показа, че е в настроение, като непрекъснато позираше пред фотографите и контактуваше с публиката, доколкото му е възможно. Годините може да са дали сериозно отражение върху здравословното му състояние и външния му вид, но уменията му не са мръднали и на йота. Допълнително настроение създаде моментът, когато след втората песен Timo грабна микрофона от вокалиста и чистосърдечно пожела някой да му донесе бира. В резултат получи 4 бутилки и видимо задоволство се изписа по лицето му.
Супергрупата представи предимно песни на STRATOVARIUS от по-ранните им албуми, като акцентът падна върху “Fourth Dimension” (4 песни) и “Visions” (3 песни). “Dreamspace” и “Episode” бяха почетени с по 2 песни, а “Fright Night”, “Twilight Time”, „Destiny” и „Infinite” – с по една. Не беше пропуснато и творчеството на REVOLUTION RENAISSANCE, от този период на китариста чухме “Into The Future”. Нямаше как да минем и без соловата кариера на финландския ветеран. От втория му солов албум прозвуча баладата “Key To The Universe”, в записа на която участва Michael Kiske.
Певецът Mike (освен с пеенето, което бе на ниво, а доказателство за това бе, че не си изгуби гласа до края) – се отличи и с постоянното представяне на песните по атрактивен начин. Свеж момент в поведението му бе, когато в паузата между две песни произнесе: „Такааа… да видим какво следва сега…“. Зрител от публиката подсказа: “”Speed Of Light”!”. „Мдам“, заключи вокалистът,„явно някой е чел сетлиста ни…“. Има и информирани фенове, бих допълнил аз. А някъде по средата на концерта Alex представи не лошо дръм соло, в което показа уменията си и бе възнаграден с гръмки овации от присъстващите.
Основната част от концерта приключи с “Father Time”. Бандата се оттегли за кратко, след което се завърна, за да удари още няколко парчета, стартирайки с енергичния химн “S.O.S.”, последван от гореспоменатата “Key To The Universe”, послужила за отмора и канализиране на страстите. Публиката се поуспокои, за да изригне отново по време на хита “Black Diamond”. След края на парчето Tolkki отправи недвусмислени знаци към колегите си, че приключват. Групата се събра, поклони се и се изниза към бекстейджа. Феновете обаче не си тръгнаха (поне не и голямата част). Търпението им се възнагради, понеже музикантите излязоха и нанесоха последния си удар за вечерта – “Hold On To Your Dream”. Същинският финал на концерта бе посрещнат с бурни аплодисменти и викове от възторжената публиката. Със сигурност по-доволни си тръгнаха двама души, получили по една палка от барабаниста, и дузината щастливци, ръкували се с него и героя вечерта Timo Tolkki.
Вечерта на финландския пауър метъл предизвика разнопосочни коментари, но общото впечатление бе положително. Успяхме да се докоснем до историята на една от славните групи в жанра, да чуем песни, които едва ли някога ще чуем на живо. Освен ако Timo и компания не ни посетят отново, за което бихме могли да се надяваме.

Сетлист:

1. “Fright Night”
2. “Break The Ice”
3. “Distant Skies”
4. “Hunting High And Low”
5. “Against The Wind”
6. “Twilight Symphony”
7. “Speed Of Light”
8. “Galaxies”
9. Drum Solo
10. “Paradise”
11. “Into The Future”
12. “Dreamspace”
13. “Kiss Of Judas”
14. “Father Time”

Encore:
15. “S.O.S”
16. “Key To The Universe”
17. “Black Diamond”

Encore 2:
18. “Hold On To Your Dream”

Очаквайте съвсем скоро снимки от събитието във фейсбук страницата ни!

  1. #1 написан от Black Adder (преди 6 години)

    Организацията и концертът бяха перфектни! Византиецът беше истинско попадение! Отвя ме! Обаче ми стана жал за Тимо – преди години пълнеше стадиони, а сега 40-50 човека…

  2. #2 написан от Aтанас Пенчев (преди 6 години)

    Трагичен концерт, съжалявам, че си дадох парите. Не прецених какво ме чака. Половината публика си тръгна по средата.

  3. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  4. Коментари за тази публикация
В началото