PARADISE LOST пометоха София за 16 години „Тангра Мега Рок“

Датата 15.04.2022 г. определено ще се запомни. Освен с топлото и приятно време и множеството събития от всякакъв характер, датата е историческа и поради факта, че „Тангра Мега Рок“ се завърнаха към концертния живот. Несъмнено поводът бе 16-ият им рожден ден, а концертът на британските готик метъл икони PARADISE LOST бе първият от поредицата събития, с които да бъде отбелязана годишнината. Англичаните не се стреснаха от напрегнатата обстановка близо до нашия регион и не отмениха участието си – нещо, което зарадва и феновете им, изкупили пуснатите в предварителна продажба билети. Часове преди началото на събитието организаторите обявиха, че билетите са свършили и на входа няма да се предлагат. Музикантите бяха въоръжени и с най-новия си албум “Obsidian”, излязъл през 2020 г., който не бяха представяли на живо пред българските си почитатели. Шоуто трябваше да открие родната експериментална формация HEPTAGRAM, а по план вратите на столичния клуб “Mixtape 5” трябваше да отворят в 19:00, а самото събитие да стартира в 20:00.

В 19:30 обстановката все още бе спокойна. Малцината подранили нетърпеливи зрители подгряваха солидно с напитки и сладки приказки на фона на приятна музика, лееща се на талази от колоните. Заради очакваното сериозно посещение, двата бара работеха на пълни обороти, а щандът с артикули посрещаше публиката с интересни предложения, но не особено богат избор.

HEPTAGRAM дадоха начало на шоуто малко след 20:00. В клуба вече имаше доста хора, посрещнали родната банда с бурни овации и насладили се на стилна мистична продукция. Триото представи стегнат половин час музика, в която се преплитаха психеделия, прог, спейс, че дори и фолклорни елементи. Даниел Иванов (вокали/китара), Калоян Михалев (бас) и Борис Малеванов (барабани) ни пренесоха в своята вселена, в която всичко изглежда прекрасно. Спецификата на музиката им предопредели изключително обраното поведение на музикантите, като всеки се бе съсредоточил в задачите си на сцената. Магията секна половин час след старта, когато Иванов благодари на зрителите и обяви, че малко след тях ще излязат и хедлайнерите. Последното бе посрещнато с оглушителен рев.

Кратката пауза за донастройване на инструментите и последно нагласяне на сцената бе използвана от присъстващите за освежаване, както и от позакъснелите и пропуснали подгряващата банда зрители да влязат. Буквално 5 минути след предварително обявения начален час 21:00 музиката спря, светлината започна да гасне и на фона на интрото музикантите от PARADISE LOST излязоха един по един, посрещани от екзалтираната публика. Последен се появи фронтменът Nick Holmes и без да ни бавят, стартираха ударно с “Embers Fire”. Още от самото начало си пролича, че групата е в настроение, след втората песен и между песните Nick сипеше шеги и представяше някои от композициите по оригинален начин. Преди “Eternal” спомена, че когато са записвали песента, гласът му е бил по-висок, отколкото е в момента, преди “As I Die” сподели, че са все по-близо до думичките в заглавието, а след “The Last Time” се обърна към хората, които постоянно скандираха заглавието на определена песен с думите „ние тотално ви игнорираме и свирим песните по реда, по който сме ги подредили“. Новият албум “Obsidian” (който, всъщност, никак не е лош и звучи доста добре на живо) бе представен от няколко песни, включително 2 в биса (но за това – малко по-късно). Разбира се, не бяха подминати и тоталните хитове “One Second” и “Say Just Words”, взривили пълната зала и отприщили огромна вълна от емоции. Дали заради липсата на концерти, или заради многото хора пред себе си, но групата демонстрира страхотна форма и освен доброто настроение, се раздаде напълно и до колкото ѝ е възможно. Не ни подминаха и техническите проблеми, но това по никакъв начин не повлия нито на ентусиазма на присъстващите, нито на групата. Контактът с публиката бе една от отличителните черти на изявата на британците като Holmes основно разпяваше присъстващите с кодовото “Let’s go!”.

“No Hope In Sight” от “The Plague Within” (2015) беляза края на основната част от концерта и бандата се оттегли за кратко. За да се завърне и да ни подари още 3 песни – “Darker Thoughts” и “Ghosts” от “Obsidian”, а между тях – “So Much Is Lost” от противоречивия “Host” (1999). И след повече от час и половина здраво свирене и пеене… „Благодарим, София, ще се видим следващия път!“ и без традиционния поклон музикантите слязоха от сцената. Публиката поиска още песни, но пускането на музика от уредбите я убеди, че шоуто е приключило и трябва да напусне клуба.

PARADISE LOST се завърнаха у нас, опустошавайки изтерзаните ни души и тела по своя си начин – твърдо, безкомпромисно и… с много настроение. „Всеки сам си преценя“ преживяното, но уморените, доволни и усмихнати физиономии на зрителите дадоха най-точната оценка на случилото се.

Честит рожден ден, Тангра Мега Рок!

Очаквайте и снимки от събитието на нашата фейсбук страница!

  1. #1 написан от Разочарован (преди 2 години)

    Ник Холмс е много далеч от най-добрата си форма. За мен лично концертът в същия клуб през 2018-ма беше много по-добър откъм звук и цялостно изживяване. Снощи… трагедия. Съжалявам.

  2. #2 написан от Пламен (преди 2 години)

    За съжаление, колкото и да обичам Paradise Lost, Ник Холмс рядко звучи добре на живо. А защо пък ‘host’ да е противоречив? Ако се има предвид лош, то има много по-противоречиви…

  3. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  4. Коментари за тази публикация
В началото