Паметна събота

[lg_image folder=“2012 year/Wartime – Yuvigi – OverGame – Chains/Wartime/“ image=“Wartime_16.jpg“ align=“left“ display=“thumb“]Това беше едно дългоочаквано събитие, което се разпространяваше по форуми, сред приятели и Интернет медии. Дори имаше сглобен и рекламен спот. В денят на концерта попитах Антонио (басиста на WARTIME), кога е часа за начало и се уточнихме, че 19 се влиза в клуба, а в 19:30 започва свирнята (не случайно споменавам точните времена). Веднага след това той весело обяви че отива да товари и да разпъва техниката за концерта.

Разбира се, аз не успях да сколасам да стигна навреме ( хората с малко дете го знаят най-добре … а сега ги умножете х2 J ), но все пак в 19:40-45 бях влязъл. За моя радост групите не бяха почнали, защото аз исках да чуя всичките групи. Разменихме поздрави и по няколко приказки с познатите. От тях разбрах, както и по-късно самата група потвърди, че заради леки здравословни проблеми идва това забавяне, но всеки момент щяха да почнат. Само че тук нещата почнаха да се объркват. И то не заради болките в крака на барабанистката на CHAINS, а от управата на клуба. Обявиха на организаторите и групите, че концерта трябва да приключи до 23:30. И да, на новото място няма ограничение за край на шумната музика, но … се оказа че собственика за същата нощ е обявил и електронно парти, за коeто никой не знаеше.

[lg_image folder=“2012 year/Wartime – Yuvigi – OverGame – Chains/Chains/“ image=“Chains_22.jpg“ align=“right“ display=“thumb“]Както и да е – групите започнаха, като задраскаха по няколко парчета в сетлистите си. Първи бяха техно-прогрес-трашърите от CHAINS. Предвид стила им очаквах нещо, като VOIVOD или CORONER, но се оказа доста различно. Разбира се, това не значи лошо, а напротив. Много разчупена музика, с дълги, но не отегчителни, сола и рифове и стил по-скоро напомняш BELIEVER и ALARUM и донякъде раните(1984-6г.) сложни композиции на METALLICA. Разклатиха се не един и два врата и имаше „мелници” от коси.

[lg_image folder=“2012 year/Wartime – Yuvigi – OverGame – Chains/OverGame/“ image=“OverGame_02.jpg“ align=“left“ display=“thumb“]Следваха OVERGAME, също непознати за мен, като име и музика. Малко скептично погледнах, като видях, че зад микрофона е „нежно създание” (и буквално). Разбира се, логично очаквах нещо т.н. симфонично/готично (ала Nightwish или в добрия случай Lacuna Coil), но пак бях изненадан и пак приятно. Тук не смея да определя стила понеже има поне няколко. Затова може би алтернатив (но не към гръндж) е добра отправна точка. Вероника умее и да крещи (не дерящо и грухтящо, разбира се), но и да пее чисто (и не толкова). А музикантите около нея плетяха разнообразни мелодии и с лекота преминаваха граници. Дори по едно време (мисля че в „Няма кой”, която беше предпоследна?) имах чувството че слушам MORDRED, ако/като знаете колко са странни те 😉

[lg_image folder=“2012 year/Wartime – Yuvigi – OverGame – Chains/Yuvigi/“ image=“Yuvigi_09.jpg“ align=“right“ display=“thumb“]Кратка пауза, която аз вече изкарах навън, защото клуба порядъчно се беше задимил от цигари (дали има вентилация и ползва ли се?) и на сцената вече бяха ЮВИГИ. Много добри мои и наши познайници, но за жалост досега само задочни. Диска им си го въртя и е един от малкото отлични дискове последните години. Но на живо момчетата надминават себе си. Звукът им идва малко по твърд и точен. Без много детайли и концентриран в основното. Определено им личи, че имат вече добър концертен стаж, а и песните им са добре приети от публиката, като имат и верни фенове. Още с първите песни ме осени идеята за дежа вю. Подобно силно присъствие и харизма имаше в началото на Ер Малък , а и стила на Ювиги донякъде наподобява култовата БГ група. Панайот владееше сцената и умело боравеше с глас, бас и с публиката, като силна подкрепа му оказваха и другите в групата, особено в хоровите части.

[lg_image folder=“2012 year/Wartime – Yuvigi – OverGame – Chains/Wartime/“ image=“Wartime_13.jpg“ align=“left“ display=“thumb“]За съжаление и техния сет беше скъсен и отстъпиха място на ветераните от воините… така де WARTIME. Още преди да излязат Антонио се ядосваше за съкращаването на концерта и че се изрязват песни (кои ли щяха да отпаднат от тяхните?). Наредени на сцената в полу-тъмнина изслушаха интрото и точно, когато кулминацията го разчупваше за да преминем в първата песен се случи поредната гадост за вечерта. Басът на каръка тая вечер падна на земята. За щастие (все пак можеше и да е по-зле) се размина само със скъсан кабел и след смяната му вече можеше да започне истинската част от концерта им. Това неприятно събитие леко разстрои устрема им, но групата не е от вчера и бързо овладяха положението и наваксаха със няколко свои песни и неизменния кавър на любимите им Nevermore – I, Voyager. Вече усещахме как ще се доразбием с няколкото оставащи парчета, когато на сцената се появи човек от персонала и се разбра, че имат време само за 1 песен. Отново неприятно прекъсване, което доразвали гадния вкус натрупвал се цяла вечер в устите на феновете. Момчетата все пак завършиха със заглавното парче от новия им предстоящ албум – Solar Messiah.

И разбира се това беше всичко от тях, но не всички неприятни моменти. Защото заради изричният час за следващото партии в клуба, момчетата и момичета от групите трябваше за 3-4 минути да разглобят, съберат и изнесат всичката апаратура от сцената. Заради тази бързина е имало още неприятности, но предполагам се разбра вече защо е това заглавие.

Равносметката от вечерта е:

– странно малко публика (а знам че трябваше да има доста хора , вкл. и мои познати);

– много добри две нови за мен групи, на които ставам фен;

– страхотно представяне на Ювиги;

– а това на Wartime не смятам, че трябва  да го считаме за концерт и то не по вина на групата

– много некоректно отношение от страна на клуба – дори и не точно това, че има второ събитие за същата вечер, а най-вече, че никой не знаеше и се съобщава на групите, когато вече е прекалено късно.

 

Галерия
Wartime
Wartime
25 снимки
Yuvigi
Yuvigi
20 снимки
OverGame
OverGame
22 снимки
Chains
Chains
30 снимки

  1. #1 написан от Николов (преди 10 години)

    Поредният скандал с тази дупка!

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото