Пълна програма за главната сцена на EXIT 2011

Британците от Big Audio Dynamite, известни още като B.A.D., правят перфектната комбинация от пънк, реге и електронна музика, с вокали и китара – Mick Jones, фронтмен на Clash. Въпреки голямата пауза от четиринадесет години, която направиха, те се събраха отново през януари 2011 г. за да участват в няколко международни фестивала по целия свят. Заедно с тях EXIT има честта да бъде домакин на големи имена на световната музикална сцена Amadou & Mariam, афро-блус дует, известни като „сляпата двойка от Мали”. С нетипичния си подход към музиката те съчетават рок енд рол китари, сирийски цигулки, кубински тромпети, индиански ударни инструменти, характерни за етническа група Dogona от Мали.

С Jinx, Darkwood dub and S.A.R.S., откривайки Главната сцена, хедлайнери ще бъдат и още една група, изключително важна за развитието на местната музикална сцена – Disciplin A Kitschme. Експлозивна комбинация от фънк ритми с пънк нотка, енергични вокали и текстове, които има какво да кажат. Те ще представят новия си албум на публиката на Exit, който ще бъде издаден от лейбъла Exit към края на този месец.
Програмата After 2 на Главната сцена представя още трима големи изпълннители. David Rodigan е британски радио DJ, известен със страстта си към ямайската култура и реге музика, провъзгласен от тази страна за безспорен промоутър на ямайската музикална сцена. Тези, които не са любители на регето ще бъдат по-доволни от появата на две дъбстеп величия. Caspa днес е синоним на ъндърграунд дъбстеп, а продуцентското дъбстеп дуо Digital Mystikz идват с MC SGT Pokes.
Както казва Dragan Ambrozic:

Връщайки се към корените на алтернативната музика, програмата на Главната сцена на Exit иска да заеме ясна позиция, по отношение на новите социални проблеми в страната ни, която благодарение на нашите минимални усилия, необратимо се превръща в пълноправна част на света. „Най-накрая“ биха казали някои.

CNN: Exit Сред Деветте Най-добри Фестивала в Света

CNN World Fiesta постави Exit в списъка на деветте най-добри фестивала в света в статия за фестивалите, публикувана миналата седмица. По този начин Exit се присъединява към най-престижните световни фестивали като британския Glastonbury, датския Roskilde и японския Fuji Rock.
В този текст Nick Thompson припомня, че фестивалният сезон започва през юни, като всеки уикенд до септември предлага най-малко по един музикален фестивал в света. CNN избира деветте най-добри фестивала, на които си струва да отидеш, носейки своята палатка и слънчеви очила.
Освен Exit, CNN препоръчва британските Glastonbury и Bestival, които са известни също и като най-търсените летни дестинации. От европейските фестивали, този който също с еппдрежда в челните позиции е датският Roskilde, рай за всички къмпингари.
В избора на CNN има също и представители от САЩ Bonaroo в Tennessee, Pitchfork в Chicago, и най-големият фестивал в света – Summerfest в Wisconsin. Включени са също и австралийския Parklife и японския Fuji Rock.
Ник Томпсън говори за историческата стойност, която фестивалът Exit притежава, широката аудитория към която е насочен, представянето на различни музикални жанрове и стилове, с участието на групи като Arcade Fire, Pulp, Jamiroquai и Portishead, както и електронните изпълнения на Underworld, Tiga и Magnetic Man.
В статията можете да прочетете за цените на фестивалните билети, от които става ясно, че японският Fuji Rock е най-скъп за сега, с цени от 500 $ за трите фестивални дни! Средно Exit е два пъти по-евтин от другите фестивали, с програма, която напълно ги конкурира, така че не е учудваща неговата популярност сред младите хора от цял свят , Европа, САЩ, Австралия.
През последните години, Exit се превърна в едно от най-важните събития в Сърбия и региона, с огромен туристически потенциал. Миналата година, по време на престоя си в Сърбия за Exit, според одиторската компания Booze Allen Hamilton, туристите са похарчили 13 милиона евро. Сърбия е единствената европейска държава, която за разлика от другите, благодарение на Exit има повишение на чуждестранните посещения през 2009 г., независимо от икономическата криза. Освен този забележителен икономически връх, посетителите на Exit носят още нещо в страната ни – късчета от своята култура, което ни прави по-обогатени, по-весели и разнообразени, като това настроение ни държи дълго, след като четирите дни на фестивала отминат.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото