Отвъд червеното огледало заедно с BLIND GUARDIAN

 Вечерта на 16-ти май събра фенове от всички възрасти в така познатата ни зала Универсиада. Поводът беше концерта на power metal бардовете BLIND GUARDIAN. Още от следобедните часове на деня, хората започнаха да се събират пред залата на по лафче и бира-две-три. С приближаването на заветния час, който предвещаваше отварянето на вратите, тълпата започна да се сгъстява и нетърпението за това, което предстоеше, можете да бъде видяно в очите на метъл феновете, които се бяха събрали.

 Подгряващата банда DASH THE EFFORT излезе точно по график в 19:45. Родните кораджии си спечелиха правото да подгряват великаните BLIND GUARDIAN, след като убедително извоюваха победата си в първото издание на Wacken Open Air Metal Battle Bulgaria, в което участваха повече от 50 родни банди. Бидейки една от двете банди, които съм гледал наживо най-много пъти, DASH THE EFFORT за пореден път доказаха защо са една от любимите ми български банди. Енергията с която групата изпълва местата на които свири е просто неописуема. Емоциите, които комбинацията между твърдите вокали на вокалиста Жо и мелодичният глас на басистката Маги, придружени от здравите рифове и сола, са емоции които всеки фен на съвременната музика трябва да изпита. Не бива да забравяме и традиционната порция breakdown-и, която е онази неделима част от изпълненията на DASH THE EFFORT, която те кара просто да се пренесеш в онова състояние, в което цялото ти тяло се движи и куфееш и headbang-ваш с всички сили. След всяка тяхна песен, не липсваха и аплодисменти и одобрителни скандирвания от страна на публиката, та дори се забелязваха из публиката на места веещи се коси. Фронтменът на бандата не пропускаше възможност да благодари както на страхотната публика и организаторите, така и на BLIND GUARDIAN, които въпреки стиловите различия между тях, подкрепиха избора на BGTSC за съпорт банда. След финалния breakdown на групата си казваме довиждане, пожелавайки им успех на сцената на Wacken Open Air.
dash the effort

Сетлист на DASH THE EFFORT:
Intro
01. Dеad So Long Ago
02. Demons Among Us
03. Boreliness
04. Dusk Panacеa
05. Redemption
06. From Somewherе

blind-guardian-4 След точно един час, светлините в залата угаснаха. Всичко затихна и изведнъж публиката изригна в момента в който зазвучаха хоровете в “The Ninth Wave“. Настръхнали от епичната атмосфера, която немските гиганти създадоха още със самото им излизане, сe заслушваме в първата за вечерта забавна история, която Hansi разказа. Веднага след това избухваме с мощната “Banish From Sanctuary“. Магията продължаваме с емблематичната песен “Nightfall“, която разказва историята на една тъмна част от миналото на Валинор в Толкиновите разкази. След края на песента и шумните скандирания “Guardian! Guardian!“, Hansi успя да вземе думата от публиката и с радост съобщи, че шоуто ще бъде записано за бъдещ live албум на групата. BLIND GUARDIAN пожелаха публиката да покаже на какво е способна и всички дружно полетяхме към “Tanelorn (Into The Void)“.

 След поредната история от страна на Hansi, приключението продължаваме с “Prophecies“, последвана от “The Last Candle“ и запомнящото се хорово изпълнение от страна на българската публика. Дойде време да охладим страстите и се насладихме на акустичните изпълнения на “Miracle Machine“ и “A Past And Future Secret“. Краят на основната част на сетлиста на бардовете, дадохме с изпълненията на “Journey Through The Dark“ и “And Then There Was Silence“.

 След поредната доза от blind-guardian-3скандирания на “Guardian! Guardian!“, немските power metal великани се завърнаха за първия за вечерта бис. Без много да се бавят, забиват с “Into The Storm“, която беше последвана от “Twilight Of The Gods“. Веднага след това се запътихме да заличим боговете от “Valhalla“ и след убедителна победа, BLIND GUARDIAN се оттеглиха в сенките.

 Естествено, всички знаехме, че това не е края на вечерта и след като групата се върна на сцената и всички дружно завъртяхме колелото на времето, дойде време за финала на това великолепно преживяване. Всички знаехме какво следва – емблематичната “The Bard’s Song (In The Forest)“. Не знам за вас, но аз лично трудно успявах да чуя гласа на Hansi по време на тази песен. Всичко, което чувах бяха хилядите гласове, които изпълваха залата. След това неземно изпълнение, дойде време за края с избухващата “Mirror Mirror“.

blind-guardian-5 В заключение мога да кажа, че освен дружните хорови изпълнения и припяването на песните, нещото което няма да забравя е как неведнъж Hansi се опитваше да проговори, но просто нямаше как – той беше принуден да изчака публиката да затихне, тропането да спре, за да може да вземе думата. Сега остава да дочакаме момента в който BLIND GUARDIAN ще издадат обещания live албум, за да може да се насладим на магията още веднъж, а тези, които не можаха да присъстват, да се потопят в това невселенско(неземно е твърде слаба дума, за да опише преживяното) преживяване.

 Опиянени от преживяното и изпълнени с емоции и спомени, които ще останат с нас завинаги, си тръгваме от зала Универсиада. Докато някои от нас се запътваме към вкъщи, други търпеливо се нареждат зад залата, чакайки да се докоснат до немските богове. Ще се видим следващия път!

Сетлист на BLIND GUARDIAN:
01. The Ninth Wave
02. Banish from Sanctuаry
03. Nightfall
04. Fly
05. Tanelorn (Into the Void)
06. Prophecies
07. The Last Candle
08. Miracle Machine  (Acoustic)
09. A Past and Future Secret  (Acoustic)
10. Journey Through the Dark
11. And Then There Wаs Silence

Бис 1:
12. Into the Storm
13. Twilight of the Gоds
14. Valhalla

Бис 2:
15. Wheel of Time
16. The Bard’s Song (In the Forest)
17. Mirror Mirror

ПС от ArthurDent: Досега не съм го правил, да се меся в репортажите на колегите, но много държа този път да подчертая нещо, което ме впечатли. А то е ЗВУКЪТ !! Бил съм на много концерти, но се затруднявам да се сетя за някой с по-добро озвучаване от това. И то еднакво добро независимо от мястото. Дали отпред пред сцената, сред тълпата фенове, на седалките или  най-най-горе зад последния ред, звука беше еднакво перфектен. А най-много се учудих, че дори отвън във фоаето също се чуваше ясно и добре и не се чудиш кое парче се свири на сцената. Поздравления за това на перфектните организатори от BGTSC!


blind-guardian-2

 ГАЛЕРИЯ
Blind Guardian

Blind Guardian
82 снимки

50 снимки

14 снимки

 

 1. #1 написан от Бойко (преди 6 години)

  Само забрави да споменеш че дрис от ефорт пак пяха фалшиво. Като на батъла, който спечелиха незаслужено.

 2. #2 написан от Andromeda (преди 6 години)

  Бойко, вземи се задави с тая злоба най-накрая! Комплексирани типчета като теб не мога да ги трая. Вместо да се израдваш на хубавия концерт и великите Blind Guardian, само се изсираш ненужно!

 3. #3 написан от bul (преди 6 години)

  Ненужно?! Доброто сране винаги е нужно. Прочиства червата от нежелани субстанции….и групи.

 4. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 5. Коментари за тази публикация
В началото