ORPHANED LAND – All Is One

Синове на пламналото слънце, братя на Ориента,  всички сте едно. Това е музикалната сила, която се дефинира от Orphaned Land. Банда, взела всичко от Ориента, за да го пренесе в световен мащаб. Уникални и едновременно разпознаваеми с фолклорните си мотиви и текстове, пропагандиращи световен мир, достигат до много фенове и хора от различни етноси на обществото. Група, която се разви в последните години, не само музикално, но и носеща посланието на една благородна мисия за напредък отвъд насилието и враждебността, за един по-добър, неразкъсан  от войни свят.
Всички религии  и богове са еднакви, или с други думи – единство, това е посланието  на „All Is One“.  Албумът е някак пространствен, бандата се отдалечава с всеки следващ албум от дет/фолк  стила, който имахме в първите творби и набляга повече на мелодиите и вокалите. Заглавната песен „All Is One“, която е и първа в албума, е прекрасна  смесица от фолк, метъл  и пак фолк, и е доказателство за това. Имаме вече и  силно изразени симфо и фолк елементи, което е различно от звученето, което сме свикнали да слушаме. Това взаимодействие изпъква най-вече в песните „Brother“ и „Through Fire And Water“, и по-дълбоко в „Children“, която съчетава по невероятен начин народни със класически инструменти. „Fail“ ни връща малко към корените на Orphaned Land, с прекрасния вокал Kobi Farhi, който прелива от дет-ското  дране  до кристално чисти вокали.  Някак си не на място, според мен, е вмъкнат инструменталът  „Freedom“, който по-добре би звучал в солов албум на Yossi Sassi, отколкото тук, но пък от друга гледна точка може да го определим и като преход към останалата част на албума.  Верни на самите себе си идва ред на „Shama’im“, песента на иврит, без която нямаше да е албум на Orphaned land. Симфоничният оркестър в началото те кара  да настръхнеш, а страстта, която се лее от вокала изпълняващ парчето на майчиния си език може да те разплаче. Тук идва и изненадата, но и личният ми фаворит. Огромен поклон и чест за  „Ya Benaye“. Песен, изцяло на арабски, с най-много фолклорни мотиви и не на последно  място посланието, което Orphaned land  отправят към затворения арабски свят. Слушането на метъл музика там е строго забранено и се преследва от закона.
„All Is One“ е най-достъпният албум на Orphaned Land до момента. Но няма как да е по-различно в опита си да предадат  своето  послание към света чрез музика.  Послание, което се усеща най-добре в текста на „Let the Truce Be Known“. Послание, за което Orphaned Land през 2012 г. получават награда за приятелство и мир от правителството на Турция. Послание, за което през същата година фенове организират подписка за присъждане на нобелова награда за мир. Музикален подход, който е директен и носи на групата уникален ориенталски звук и множество фенове от цял свят и различни религии.

Оценка: 10/10

  1. #1 написан от Ориентал (преди 6 години)

    Най-добрия албум на Orphaned Land, който съм слушал досега! Невероятно звучене, невероятно чувство, невероятни вокали, невероятна музика. Ревюто малко постно ми се струва, но по-важно е какво чуваме в диска.

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото