Организаторите на Wacken започват засушаване на района

wackenrepare

Организаторите на “Wacken Open Air”, който се провежда в германския град Вакен в началото на август, са се заели със засушаване на фестивалната зона. Територията, която всички метъл фенове познават като „Свещената земя на Вакен“, тази есен е наподобявала повече на лунен пейзаж. На нея с пълна сила текат дейности по подобряване на водооттичането и укрепването на почвата.

През последните две години дъждовете и калта се превърнаха в истинско бедствие за посетителите на “Wacken Open Air”. Оттичането на водата от фестивалната зона е било затруднено, което е направило подпочвения слой глинест.

„Достигнахме предела на това, което можем да очакваме от „Свещената земя на Вакен“ и посетителите“ – казва организаторът на фестивала Holger Hübner. Поради тази причина промоутърите са инвестирали средства в пълното преустройство на фестивалната зона.

В първия етап е било направено заравняване на повърхността. Няколко багера, трактора и булдозера са засипвали падините и са изравнявали неравностите, получени от големите натоварвания върху почвата през последните години. Поради тази причина водата се е събирала в падините и е било трудно да се оттича.

На втория етап съществуващата дренажна система е била разширена и подложена на концептуална дообработка. За тази цел е бил построен канал с голям каменен дренаж (подземен резервоар за дъждовната вода), който е способен да събира водата от повърхността на цялата територия. По този начин водата ще се просмуква избирателно и много по-ефективно през земната повърхност. В случай, че дренажната система се напълни е предвиден още един резервоар, който да увеличи обема ѝ, а при препълване и на този резервоар е предвидено изхвърлянето на водата да става директно в Килския канал.

Третият етап от обновяването на фестивалната зона е свързан с озеленяването. Опитът е показал, че обичайната трева не отговаря на изискванията на фестивала в дългосрочен план. Затова е взето решение полето да се засее не само с ливадна трева, но и с детелина и рапица. Корените на рапицата се вкореняват дълбоко и осигуряват добра вентилация на почвата, което ще осигури по-доброто оттичане на водата. В същото време в някои зони на фестивалното поле е взето решение съвсем да се откажат от насаждения. Вместо това там ще бъде насипан чакъл, който ще осигури по-добър достъп на транспортни средства и зрители във всяко време от годината.

Колко ефективни ще се окажат инфраструктурните промени ще стане известно по време на ”Wacken Open Air”-2017.

В организацията на „Wacken Open Air“ работят над 2500 човека, като това е само платеният персонал. Организаторите имат традицията първо да стартират продажбата на билети, а след това да обявяват хедлайнерите. Въпреки това първите 45 хил. билета за тазгодишния фестивал бяха разпродадени за два часа, а останалите през следващите няколко дни. Това се случи за 11-ти пореден път.

Перспективите на фестивала за 2017г. обаче не изглеждат толкова розови. Въпреки, че билетите бяха пуснати още през август, до момента все още можете да си купите свободно билет. В допълнение към неблагоприятните метеорологични условия, предполага се спад в търсенето има и поради повишението на цените. Тридневен билет струва 221 евро. Въпреки това обявените до сега групи отново впечатляват – AMON AMARTH, APOCALYPTICA, ASP, AVANTASIA, CANDLEMASS, EMPEROR, FATES WARNING, HEAVEN SHALL BURN, KREATOR, LACUNA COIL, MAYHEM, NAPALM DEATH, PARADISE LOST, POWERWOLF, RAGE, SALTATIO MORTIS, SOILWORK, SONATA ARCTICA – плюс още сто необявени групи.

  1. #1 написан от noncho (преди 6 години)

    Сетих се, че виждах тези новини преди и реших, че тази година наистина ще е с по-добри условия на Вакен.

    Но не би. При лек дъждец превалял за една нощ и 1-2 други 10 минутни преросявания основния терен пак стана огромна кална нива. Жалко за претенциите и организацията…

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото