Новият BLIND GUARDIAN – бърз, тежък и епичен

BLIND GUARDIAN работят усилено в „Twilight Hall Studio“ в Grefrath/Germany върху песните за техния нов албум. Hansi Kursch  дава  просторно обяснение как върви процеса по записването:

„Изненада, изненада! Сигурен съм, че никой не е очаквал да се завърна с новина за  BLIND GUARDIAN и то толкова скоро. Причината е много проста – аз съм работохолик и си нямам и идея какво да правя с излишната енергия в момента. И така реших да отделя малко време на мислите си за бъдещето на  BLIND GUARDIAN. Ето забележителните ми решения.

Както голяма част от вас, бях адски изненадан за обявеното ни шоу през май 2014 в Geiselwind. Предполагам, че или аз, или някой от колегите се е съгласил за това шоу. Сигурно никога няма да  разбера кой точно го е направил, но това няма значение в момента. Честно да ви кажа, всички ние нямаме търпение да се върнем на сцената.
Отсъствието от нея ни се струва доста повече от „само“ 2 години. Тъй като ни помолиха за „най-добро“ шоу, не ни трябва и да репетираме, защото в общи линии сме правили такъв концерт в миналото. И все пак се надявам да вкараме и малко изненада, защото никой не знае точно кои песни смятаме за „най-добри“ в момента. Най- вероятно ще се различава от »Memories Of A Time To Come« . Сега работя върху възможен сетлист и стискам палци колегите да го одобрят.

С анонсирането на концерта тайно издадохме, че заедно с него продукцията за новия ни албум ще е готова през май. Очевидно напредваме бързо, така де, в стил  BLIND GUARDIAN. Всичко изглежда доста обещаващо, с помощта на текстописците и продуцентите. Вярваме, че до тогава албумът ще е напълно готов. Да се надяваме само, че няма да направя като стария Мюнхаузен отново. Въпреки това, дори и в най-лошия случай, няма да сме далеч от пълното завършване на албума.
И тъй като вече сме свършили доста от работата по него, всеки ден нещата изглеждат по-добре и по-добре. Но не достатъчно добре, че да решим дали албумът ще е само с индивидуални текстове и концепции за всяка песен или нещо свързано помежду си.
От една страна, общата концепция ще даде силна фантастическа връзка между песните, но от друга, ще „спъне“ типичните елементи от Dystopia, които намирам в повечето песни от музикална гледна точка.
Всички те ще представят почти магическа величественост, но и много от тях ще съдържат доста обезпокояващи елементи. Точно заради това, може би, обща концепция ще бъде по-добре. Трябва да преспя с мисълта известно време, за да взема крайно решение.

Когато започваме да пишем песни, винаги се старая да изградя план за това какво ще включа в следващия албум и каква обща представа се опитвам да създам с него.
В общия случай крайният резултат е съвсем различен от това, което съм имал в предвид, и съм изненадан кое е излязло на преден план. Този път обаче, дори без да го обсъждаме, членовете желаят да изкарат наяве по-агресивната страна на BLIND GUARDIAN. 

В момента работим върху 5 по-бързи песни. Доколкото помня, последния път споменах за ‘Encrypted Time’ и ‘Holy Grail’ (чиито записи вървят доста добре) и затова ще разясня малко относно ’Winter’s Coming’, ‘Outcast’ и ‘Song 9’ .
Първата е базирана идеята на Маркус за песен, вдъхновена от траш/спийд метъла от 90-те. Засега сме написали 2/3 от това, което търсим. Тя е бърза и тежка, или пък може би беше тежка и бърза?
Дори не помня как ни хрумна името winter’s coming. Song 9 е нещо съвсем ново, което първоначално беше сбор от откъслечни части, но по-късно се превърна в нещо много специално. Бих я определил като освежаващ сблъсък на ’Guardian Of The Blind’, ‘The Script For My Requiem’ и ‘Ride Into Obsession’, обезпокоено единствено от сравнително еднотипния (по-скоро монотонен) припев. Ако питате мен, тази песен ще се превърне в „класика, първоначално подценявана от бандата“. Но най-любимата ми от изброените песни определено е Outcast.
Песен, изпълнена с изненади. Хардкор феновете ни сигурно ще мрънкат, защото песента има по-меко интро (епично и тъжно), но дори те ще признаят, че се придържаме към бързината до самия край. Мога да определя песента като влакче (от увеселителен парк), минаващо през последните 3 десетилетия метъл. Обожавам я!

Колкото до епичните песни – най-много харесвам Irish Hill. Впоследствие реших да я преименувам на Grand Parade, защото оригиналното й название не ѝ отиваше много. Представете си смесица от ‘Wheel Of Time’ и ‘Nightfall’ и ще добиете бегла представа от песента. Имаме прекрасна оркестрация за нея и записването ѝ отне доста време и ресурси. Не колкото ‘And Then There Was Silence’ , но доста …

‘Midtempo song’ е най – „комерсиалната“ песен от албума засега. „Комерсиална“ в позитивния смисъл на думата, естествено. Тази песен заслужава заглавие като Irish Hills повече, отколкото Grand Parade се казваше така, но кой е казал, че животът е справедлив…
За да има някаква справедливост бих казал, че песента е доста прогресивна и на моменти закачлива (в смисъл, че привлича внимание на определени места).
‘The throne’ e още едно епично парче, върху което работим. Тъкмо започнах вокалите ѝ в петък. Но е все още твърде рано, за да дам оценка за нея. Но мога определено да кажа, че тя е перфектната връзка между ‘Grand Parade’ и ‘The Ocean ‘.
Тази последната (the ocean) е напълно записана, с изключение на вокалите. ‘Prophecies’ и ‘Encrypted Time’ също са напълно записани, а същото може да се каже и за някои парчета от „б-страна“, които решихме да завършим в тази сесия.
Отдадените  BLIND GUARDIAN фенове знаят за кои шест песни говоря.

Периодът на писане е към края си и сесията за финална продукция почва следващата седмица, което ще ни държи заети до Geiselwind. И като се сетих за това, по-добре да спра да мисля и да почна да пиша (песни).

 

Всичко най-добро,

Ханзи или „Юронимус Карл Фридрих фон Мюнхаузен“, както ме наричат приятелите.“

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото