Новите XANDRIA, преродените Nightwish

Добре дошли в Neverworld’s End, дългоочакваният 5 албум на готик метъл групата Xandria – творение, което не би трябвало да съществува. От 2007 бандата издаде  последния си албум Salomé – The Seventh Veil, но от тогава  претърпя 2 промени при вокалистките си и бе пред разпад. Първо напусна дългогодишната им вокалистка Лиза Миделуейв ,после и Кристин Биршхов след 1 година по концерти и без записи за новия албум. Проблемът на групата да разкрие изцяло потенциала си бяха точно вокалистките. Те бяха под средното ниво, без харизма и обаяние, магнетизъм и мощен запомнящ се глас. Основателят на групата споделя , че е искал да намери вокалистка, която да запълни празнината оставена в нишата от Nightwish след изгонването на Таря през 2005 г –вокалистка с драматичен оперен сопрано глас, която да комбинира както  и опера така и метъл.
И така след известно търсене днес групата с гордост поверява бъдещето си на новия си член –Мануела Кралер(една и съща зодия са с Таря – Лъв), която може да се превърне в новата кралица на готик метъла (даже вече май тя е номер 1 защото никоя друга група не притежава такова бижу освен Найтуиш в миналото). Тя е перфектния избор за новите песни на групата. Защото след 1 слушане Xandria заявяват , че искат да разклатят трона на Найтуиш, а и да го превземат.  С албумът им Neverworld’s End това може да бъде постигнато и  да се издигнат на нови висоти.
Neverworld’s End обявява завръщането на групата в симфоничния готик метъл, който те тестваха с албума си Индия през 2005. Но този албум не успя по една или друга причина да се наложи главно заради слабата си вокалистка и посредствени песни с метъл поп звучене стил новия Найтуиш. С новият си албум поп факторът го няма. Този албум показва групата изцяло в метъл и симфоник силата им. Рифовете, китарите, двойните каси на барабаните се сблъскват с убийственото сопрано на вокалистката, бомбастични елементи  и готически хор. Чакайте, да не говорим за Найтуиш с Таря? Е, албумът им донася спомени от златните години на Nightwish, което оставя феновете с отворена уста от удивление. Невероятното е, че песните до една са силни, мелодиите, структурата, миксирането всичко е на абсолютно високо ниво. И ако музиката е като керосин, то Кралер е клечката която го запалва. Тя показва невероятен контрол над гласа си и звучи перфектно във всяка гама и октава на звука. Нейният чист английски позволява на слушателите да разберат перфектно какво се пее. Изпълнението й е толкова впечатляващо , че е учудващо как може да достигне такова ниво само за 7 години класическо  обучение.
Заглавието на албума пасва перфектно – Краят на ничия свят- Neverworld’s End. Повечето песни имат пост апокалиптични нотки и текстове. Парчето „Пророчество за края на света” се движи между филмовата музика, размазващи, епични мелодии и е най-добрата начална песен на албум от всички готик групи досега. Песента „Трошач на души,“ показва Xandria колко са еволюирали и в тежък план. Агресивни аранжименти, убийствени рифове, епичен хор, и драматичният оперен глас на Кралер, всичко това те връхлита като цунами и те оставя без дъх отначалото до края. Другите творби представят картини от мистицизма на близкия изток -в песента  („Короната на номада“), пиратската („Прокълнати“), и щипка спийд метъл в  („The Last Elysion“) подправена със симфонични елементи.
Neverworld’s End предоставя песни, които хващат ухото от първо слушане „Blood On My Hands,“ „Call Of The Wind,“ i Valentine – сингълът, който навява спомени за песента НЕМО на Nightwish. За разлика от други албуми в този  няма пълнеж , а всяка песен е направена качествено и с идея. При баладите“The Dream Is Still Alive“ е една от най-добрите правена досега от групата. Кралер се представя феноменално и в двата случая.

Ако не съм го казал досега,  то новият път, по който са тръгнали е толкова шокиращо добър , че те оставя без дъх и думи. Казвам шокиращо, защото досега бандата показваше само искрички на гениалност и величие в предишните си албуми. Както и да е сега с новият си албум и с новата си вокалистка, те най сетне разбиват вратите и оковите на посредствената група, която бяха и започват да отприщват потенциалът си.. Това прави албумът им по специален от тези на другите групи. Феноменален симфоничен метъл, без грешка композиран и изсвирен. Никой не мислеше , че симфоничния -опера метъл ще се съживи някога, но благодарение на Мис Кралер това вече е факт. Вижте, Epica и Within Temptation – и  Nightwish, също но при тях липсва това което прави Xandria уникална. Малко групи от третата категория имат смелост да не гледат назад и да се втурнат към нови за тях територии , и то със такава директна заявка, но Xandria се превърнаха от изчезващ вид във абсолютно конкурентна група, гледайки с увереност към върха. “Neverworld’s End” e е може би най
силния албум излизал през последните няколко години и може да сте сигурни  че ще се превърне в класика.

Лична оценка 10 / 10

Ревюто е предоставено от наш читател (като превод)

оригинален автор Sara Letourneau

 1. #1 написан от miro (преди 9 години)

  Страхотно ревю! Благодаря!

 2. #2 написан от Археолога (преди 9 години)

  Ае, що имам чувството, че това ревю наскоро го четох на английски и някакъв тип го беше превел с Google и го разпространяваше като свое 😀

 3. #4 написан от REYAV (преди 9 години)

  Това ревю ни беше пратено на мейла, без разяснения от такъв характер. Тъй като сме в невъзможност да проверяваме истинноста на авторството, публикувахме въпросното.

 4. #5 написан от SAXON (преди 9 години)

  ОК – обаче вземете името на момичето, което го е писало и го поставете. Има го в линка.

 5. #6 написан от Torden (преди 9 години)

  Хем не ме интересува тая музика, хем от любопитство проверих – верно думат, звучи като чист Найтуиш. Смятай.

 6. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 7. Коментари за тази публикация
В началото