Новата БГ метъл/хардкор банда S.D.X подарява първото си парче

“До последен дъх” се нарича дебютното парче на най-новата хардкор/метъл банда на българската ъндърграунд сцена – S.D.X! Песента може да бъде изтеглена безплатно от Фейсбук профила им – www.facebook.com/sdx08 и ще бъде част от предстоящото дебютно EP, което носи работното заглавие “S.D.X One”. То ще включва три парчета – “Никога не стига”, “Пъкъла” и въпросното “До последен дъх”. Записите са направени в рамките на един ден, а целият краен продукт е дело на саундгения на Noizyrecordz – Бохата, отговорен за едни от най-екстремните звуци в съвременния БГ метъл. Както става ясно от имената на песните, момчетата пеят на български език, а стилът им е тежък, бърз и надъхващ хардкор със силни траш метъл елементи. Slayer, Terror, Propagandhi и Pendulum са сред имената, които групата посочва като най-сериозни влияния върху саунда им.

Директен линк за даунлоуд на първата песен на S.D.X – “До последен дъх”: http://soundcloud.com/sdx/01-do-posleden-duh/download

Официално новата БГ хардкор група S.D.X е създадена през месец май 2010 г., когато вокалът Митко (известен от банди като Toxic Hate Alive Inside и Seven Ate Nine) се присъединява към вече свирещите заедно Шеми (барабани), Боби (китара) и Пешо (бас). В този състав S.D.X вече имат два концерта зад гърба си, сред които и софийската дата от турнето на гръцката метъл-кор банда I Want You Dead през месец декември.

Следващият лайв на S.D.X ще бъде тази събота (5 март) в клуб The Box на мини-феста Fight For March, заедно с бандите Melekh, Throat Fisting и Voidex. (Информация за феста)

Повече за SDX

На всеки, постоянно му се случват всякакви неща. Някои просто отминават, други бележат бъдещето ти. Винаги напред и нагоре, взели най-доброто от изминалите случки, с възможно най-тежък, бърз и мелодичен саунд… ние сме S.D.X, а това е нашата малка историйка!

Началото на края или моментът, в който започна настоящето…

Можем да кажем, че през май 2010 г., след десетки парчета, които вече не свирим; няколко човека, които макар, че са много добре и продължават да се занимават с музика, вече не свирят/пеят с нас; и няколко резки смени в саунда и стиловата ориентация, бяха заредени патроните на S.D.X. Тогава в нашия “метъл волтрон” се включи Митака(вокали), след като преди това Шеми (барабани), Бобката (китара) и Пешо (бас) бяхме направили всички необходимо да спасим света от силите на доброто 🙂

На как започна всичко…

Ска! По някое време през 2008 г., когато и тримата още си имахме други групи, ориентирани в пънк-рока решихме, че ще правим ска, и ще бъдем най-яката агресивна, бърза, пънкарска ска банда с най-яката брас секция на света. Даже си намерихме мацка-вокалистка и ветеран от войната във Виетнам на синтезатор! Така или иначе, всичко беше прекалено хубаво, за да продължи прекалено дълго – няколкочасови репетиции с много фън, приятели, субстанции, музика и малко спомени… Така или иначе ска мечтата не се осъществи, но все пак решихме да продължим като трио, но тъй като без брас просто не е същото, да втежним малко стила към пънк със ска елементи. Последните с времето естествено отпаднаха, втвърдяването на саунда продължи и се стигна до надъхващ олд-скул хардкор, който, ако трябва да сме честни ни изненада приятно. Сега, когато свирим първото си хардкор парче (на което викаме “хардкора”), всичко изглежда лесно и леко като детска играчка в сравнение с последния патрон в бандата…

Митака! Пешо и Шеми си пътувахме от Люлин към София към края на миналата зима и обсъждахме, че е време да си намерим отделен вокал, защото парчетата вече са доста тежки и ангажиращи, и Пешо и Боби не могат да свирят и пеят качествено едновременно. Първият човек, който ни хрумна беше Митака от Toxic Hate Alive Inside – мощен вокал с уникално присъствие и в час с музиката, която харесваме и в случая – правим.

Така започна всичко…

А за името? В ска периода, в един от онези несвързани разговори, в които един говори за нещо, другия си мисли, че става въпрос за друга тема, а третия разбира нещо съвсем различно, Шеми помисли, че Пешо е предложил да се казваме Skadillax, а Боби даже го хареса. Съвсем случайно, от един няколкосекунден несвързан разговор за тромпети, барабани, парчета за кавъри, имена на банди и Los Fabulosos Cadillacs, се роди идеята за Skadillax – перфектното име за ска банда, което търсехме месеци преди това.

Когато свириш метъл обаче не можеш да носиш ска име и по всичко личеше, че с “втежняването”, сагата с измислянето на начин, по който да се казва бандата ще започне отначало. Но любимото Skadillax се оказа доста адаптивно – махаш гласните слагаш точки и ето ти перфектното име за тежка банда – S.D.X!!!

За контакти: sdx.sfhc@gmail.com

Facebook: www.facebook.com/sdx08

Twitter: http://twitter.com/sdxbg

Myspace: http://www.myspace.com/sdxhardcore

Soundcloud: http://soundcloud.com/sdx

ReverbNation: http://www.reverbnation.com/sdx08
BandCamp: http://sdxhc.bandcamp.com/

Last FM: http://www.last.fm/music/S.D.X

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото