Nocktern

Албум: No Sugar Added, дебютен

Изпълнител: Nocktern

Стил: Nu Jazz / Neo Classic / Downtempo / Experimental

На хоризонта се задава поредният български музикален продукт за тази година, който заслужава да бъде чут и закупен, не защото „трябва да подкрепяме българската музика“, а защото искаме да я подкрепяме и го правим винаги, когато успеем да я оценим.

Имах удоволствието вече да чуя целия албум и бих искала да го споделя с вас преди предстоящото му представяне на 02.12.2016 в Първо студио на БНР. Специални гости на премиерата ще бъдат Mytrip и Saturated Pixels на фона на SpartArt /Visuals/. Събитието е част от Alarma Punk Jazz Fest и ще отбележи финала на тазгодишното издание на фестивала.

Не вярвам особено в ревютата на албуми, пък и не съм музикален критик с претенции да диктува на някого защо един албум трябва да му хареса или не. Единствената ми цел е да ви провокирам да дадете шанс на албума сам да ви се представи, неподсладен, както подсказва заглавието.

С напредване на годините, когато си чул какво ли не и все по-рядко успяват да те изненадат, да чуеш нещо ново, хем познато, хем различно, което истински да ти хареса, е изключително приятно. Още по-радостно е да знаеш, че някъде съвсем наблизо, в твоя град и в твоето време, някой създава стилна и качествена музика.

Звученето на албума е хипнотично и вдъхновяващо. По някакъв начин стимулира креативност. Докато слушаш, можеш да рисуваш, да пишеш, да създаваш новата си хореография, да фотографираш, докато се шляеш из града и други подобни за по-артистичните. Или просто да „изключиш“ ежедневието за 22 минути и 44 секунди, което всъщност не е никак просто.

Композициите са добре премерени като продължителност. На мен лично много ми допада осезаемото клавирно присъствие. Стиловете, които съчетава албумът, са леко коварни с това, че са приятни и така естествени за възприемане, че понякога рискуват да се промъкнат безпаметно на фона на няколко чаши от любимия коктейл в любимия клуб. Смятам, че Nocktern успешно са избягали от този риск. Тяхната музика, при същите обстоятелства (коктейла и клуба) по-скоро би те накарала да се заслушаш, да задействаш мобилното приложение за разпознаване на музика или просто да попиташ на бара какво звучи в момента.

Можете да последвате линковете по-долу за повече информация, както и да си проверите графика за 02.12.2016 (петък), защото, както знаем, музиката на живо е несравнима и би било чудесно, ако успеете да отделите една вечер за Nocktern плюс Mytrip и Saturated Pixels в неповторимата атмосфера на БНР.

https://bg-bg.facebook.com/nocktern/

https://soundcloud.com/nocktern