New Wave Of Bulgarian Metal – Кои са OPHAN?

 Добре дошли в следващото издание на рубриката ни New Wave Of Bulgarian MetalТози път ще Ви запознаем със бандата OPHAN. По-долу можете да прочетете интервю с бандата, както и да чуете най-новата им песен “The Magician“.

 Групата е основана на 27 февруари 2011г. в град София. От тогава насам бандата е изнесла редица концерти на родната сцена.  В момента OPHAN подготвят ново ЕР, повече за което можете да прочетете в интервюто.

Кои са OPHAN:
Тишо – Вокали
Пацо – Китара
Искрен – Китара
Myrtins – Бас китара
Косьо – Барабани и перкусии


Здравейте! Как сте?
Пацо: Здрасти. Точно в момента реампваме китари на новите записи.
Косьо: Знаеш много добре как в 9 от 10 случая един българин отговаря на този въпрос и, за жалост, е нецензурно.

Защо точно OPHAN? Символизира ли нещо името на бандата Ви?
Ophan означава колело, кръг на латински. Целият проект е замислен първоначално с идеята концепцията да е водеща. На кратко, целта ни е да запишем 3 концептуално свързани албума и впоследствие да добавим към тях филм и изцяло визуално измерение, това е и причината да не структурираме нормално композициите си. Липсват повторенията нямаме куплети, припеви… А самата концепция е Колелото на Живота (Ophan), но представено в доста мрачна светлина, леко безнадеждно и леко страшно, но животът обикновено е такъв, когато решиш да махнеш розовите очила и да погледнеш реалността. Това е основната идея, но препратките, които се опитваме да вложим в текстовете, музиката и в цялостната концепция, са ужасно много и минават през средновековен мистицизъм, една камара източни философски течения, още една камара модерни такива (Карлос Кастанеда) и стигат до ядрена физика, квантова физика, астрономия и др. Резултатът е като глава лук – многослоен.

Наскоро пуснахте сингъла “The Magician“ за свободно слушане. Кога можем да очакваме цялото ЕР?
Понякога имаме чувството, че одисеята с това парче няма да приключи никога. То не бяха варианти, презаписи, миксове и какво ли още не. Мислехме си, че ще си остане както е последния вариант, но и това се оказа много дълбок блян. Повече неща за свободно слушане е малко вероятно да се пуснат, поне преди да изкараме албум или EP. А самото EP – когато стане готово. В момента тече усилено процесът на презаписване и има доста работа по вокалите и по арта, така че е доста трудно да се каже. Решили сме да го издадем на CD и на винил, което сигурно допълнително ще ни забави. Силно оптимистичния вариант е наесен, но наистина не знаем, просто когато стане готово, не искаме да правим компромиси с нищо.

А какво друго можете да ни кажете за ЕР-то?
EP-то ще е реално шестата песен от предстоящия ни албум – “The Wheel of Fortune – Six Degrees of Self Destruction“ (In girum imus nocte, ecce et consumimur igni). Решихме да я издадем самостоятелно основно защото е 35 минути, и с нея и без това дългия ни албум става още по-дълъг. Самата песен е разделена на 6 части, 5-те фази на смъртта плюс още една допълнителна Void. Подзаглавието е латински палиндром-гатанка, но ще оставим читателите да си го разнищят сами. Въпросното EP първоначално беше композирано и записано от Косьо като самостоятелен проект, вдъхновен от лични причини, но впоследствие се съгласихме, че се вписва много добре в цялостната концепция на албума и решихме да го включим с малко по-друго име. Жанрово се отклонява малко или много от останалите OPHAN-ски неща, защото включва много повече блусарии, цигулки, даже и саксофон. Надяваме се основно да постигнем доста добър звук при записите в нашето The Fool Studios, тъй като сами си продуцираме музиката и имаме няколко нови и интересни играчки в него.

Защо решихте точно експериментален math metal? Стилът не е толкова разпространен. Ние не сме го избирали, той ни избра, хаха! Дори не мислим, че се събираме в това стилово определение. Работата при нас е такава, че всеки индивидуален член на бандата има изключително разнообразен и различен от на останалите музикален вкус и винаги сме били отворени към идеята за експерименти и интегрирането на стилови елементи, които всъщност нямат нищо общо с Метъла като понятие. Лоша идея няма, има само такава, която не е приложима в момента. Единственият аспект, който не можем да пренебрегнем по никакъв начин, е, че задължително трябва да се вписва в концепцията на албумите.

Музиката ви носи ли някакво послание? И ако да – какво е то?
Послание е силно казано. Определено нищо от сорта на „Спасете джунглата“, ние не даваме отговори и решения на нищо, нямаме призив нито благородна кауза, не пеем нито за нещо, нито против нещо. Това което се опитваме, е да задаваме интересни въпроси. Иначе да, послания в музиката има, но са кодирани не толкова в текстовете, колкото вътре в самата музика. И реално те самите нямат кой знае колко общо с цялостната концепция на албума. В крайна сметка обаче, ако приемем песента за ролева игра, въпросните послания са по-скоро странични quest-ове, който не е фатално за голямата картинка, ако не се разгадаят.

Какво Ви сплотява като банда и ви кара да продължавате напред и нагоре?
Мартин: До голяма степен това, че сме на ясно, че не сме най-добрите музиканти, но сме ужасно упорити. Знаем, че нямаме лимит на това, което може да изсвирим и постигнем, стига да хвърлим достатъчно труд.
Искрен: А и някак си взаимно се заразяваме със спортна злоба, и ентусиазъм за свирене. И ни е забавно, също така, идва ни от вътре.
Косьо: Аз призовавам силата на клишетата и ще кажа, че ни сплотява общата мечта и общата цел музиката да ни е единствената „работа“, ако може въобще така да се нарече.

Свирите ли в други банди/проекти?
Искрен: Имам дейно участие в прог-рок/метъл сбирщината нареченa METALBOLIZM.

А с какво се занимавате извън музикалната сцена?
Всеки си работи през седмицата, защото както добре знаем в България за да правиш музика, трябва да работиш на 2-3 места, за да можеш да си позволиш техниката, от която имаш нужда, и след това, ако ти остане някакво време уикенда – свириш… Това е една моя теория защо в BG няма и няма да има скоро известни навън групи – просто няма как да работиш 5-6 дена в седмицата, за да оцеляваш, и после да имаш време да твориш „истинска“ музика и да си изкарваш прехраната с нея. Това е реаноста у нас и, повярвайте ми, само заради това няма и няма световно известни музиканти от (метъл-гилдията) в BG. Или си отдаден изцяло на музиката, или работиш нещо и когато можеш, свириш, ама то никога няма нищо. Не се ли отдадеш само на музиката, няма да постигнеш нищо. Времето ти минава в работа, изкарваш парите за прехрана и си дотам! Това е и обяснението ми защо няма достатъчно добри музиканти!

Планирате ли някаква концертна дейност в подкрепа на бъдещото ЕР?
Планираме да подновим концертната дейност на есен със или без ЕP. При всички положения ще представим EP-то на живо възможно най-скоро след излизането му на физичен носител. Имаме и сериозни намерения да вдигнем силно летвата на концертните си изяви, що се отнася до звук и визия, но всичко по реда си.

Какво ще кажете на читателите на Metal Hangar 18?
Искрен: Нека има толерантност между всички фенове на твърдата музка, независимо нова,стара, модерна, крива, права, и т.н. С общи усилия се прави музикална култура и сцена в една държава, а не с разединение.
Мартин: Знаем, че повечето от вас смятат, че в България свестен метъл не се прави, че всичко е бледо копие на нещо изсвирено на запад. Кога за последно ходихте на концерт? Кога за последно се огледахте какво предлага родната ви сцена? Ослушвайте се, може да се изненадате.
Пацо: Нека не се колебаят да посещават концерти поради някакви предразсъдъци относно групата. Посещавайте всеки един концерт и така след време ще имаме нужната публика. Не бъдете коне с капаци. На AC/DC им мина времето. Слушайте нови групи и ги подкрепяйте. Страшно ми е неприятно и болно като ида на концерт и чуя група, която изпълнява СВОЯ-та музика и я представя на хората и отпред никой нищо… След тях излизат вторите, които свирят старите „шлагери“ на DC и компания (да, знаем, че можете да ги свирите, всички можем) и в този момент публиката избухва и се радва…това не го разбирам! Косьо: Слушайте българска музика, ходете по концерти, подкрепяйте родните банди, купувайте им тениските и албумите. Бедна ви е фантазията колко много зор е да се направи такова нещо, като започнем от композиране, после минем през записване, миксиране и т.н., а крайният продукт, който се предлага на хората, има абсолютно смешна цена, която по никакъв начин не е пропорционална на труда, времето, емоцията и ресурса, които са вложени в създаването на това нещо. Нагласата, че българските групи са по-назад от западните по презумция, не помага по никакъв начин за тяхното развитие, даже го забавя. Вярно е, че има огромен мегдан за развитие, но постоянното наблягане върху негативните страни не помага на никого и не ви кара да изглеждате по-готини. Трябва да се прави разлика между „Не ми харесва.“ и „Това е пълна глупост“, защото въпросът в музиката никога не е дали я разбираш или не, въпросът е дали ти харесва или не.

Благодаря за съдействието и до нови срещи!
Благодарим и ние! KEEP SUPPORTING METAL!

Благодарности за снимката на Асен Кралев

Благодарности за снимката на Асен Кралев

 Благодарим на всички за отделеното внимание! Ще се видим следващата седмица!

 Всеки, който желае да следи случващото се около бандата, може да направи това на тяхната Facebook страница. Всичко, което трябва да направите, е да цъкнете ето тук.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото