New Model Army – Put out the Lights on the Age of Reason

Третото гостуване на New Model Army в София се отложи точно три пъти, но приятната неделна вечер най-после даде възможност на над 300 фена да чуят специалния им сетлист по повод 40-ата годишнина на бандата. Пандемичното забавяне може би направи света ни с няколко идеи по-подготвен за саркастичния, дистопичен и политически некоректен пост-пънк-фолк-рокендрол на NMA, докато готовността на музикантите не беше под въпрос и за миг от двучасовото им шоу.

Без грам претенция и чупене на стойки, квартетът се качи на сцената на столичния Mixtape 5 няколко минути след обявения начален час. Такъв беше и целият сет – честен и енергичен, но и класно тежкарски. Далеч от перфекционизма, но зверски професионален.

Начало даде Christian Militia – откриващото парче на дебюта Vengeance‘84, който скоро също предстои да чукне четиридесетака. Прави впечатление балансираният звук, който на някои се струва тих и съобразен с възрастта на присъстващите, но е оптимален, за да подчертае динамиката на композициите.

Разбираемо, фронтменът Justin Sullivan е в центъра на вниманието. Душата на групата владее публиката с лекотата на шаман, а непринуденото му сценично поведение и британският хумор, с който оцветява кратките паузи между парчетата, помагат двадесетте песни от внушителния каталог на групата да се изредят неусетно.

След Never Arriving от още пресния From Here’19 дойде и първият голям взрив – химнът Here Comes the War, който не е изгубил и частица от актуалността си. По различни причини същото е валидно и за класиките 1984, 51st State и Vagabonds, а племенно-милитаристичните бийтове на барабаниста Michael Dean се оказаха идеални за танци в постпандемичната действителност на прага на Третата световна.

Ballad of Bodmin Pill от най-успешния албум Thunder and Consolation’89 сложи край на редовния сет, след което дойде и заслуженият троен бис. Епичният финал е I Love the World и авторът си тръгва с ясното съзнание, че (подобно на рокендрола) светът ни може и да е на командно дишане, но друг си нямаме, така че нека се съсредоточим върху позитивите. А концертът на New Model Army несъмнено беше един от тях.

автор: Крас
(Снимки от събитието ще има малко по-късно)

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото