Последна част от от тридневния фест в Швеция:

Часът е някъде из тъмна доба, отивам до WC-то с криволичеща походка и незапалена цигара. Пускам бомбата и минавам ръцете с дезинфектант. Умният ми мозък не работи и решавам да си запаля цигарата…. много умно заприличах на супер герой с пламтящи ръце. Успях да загася огъня бързо, бързо след цигарата си доспивам. След няколко часа пак се будя с бръмбари в ушите и се сещам, че това са пияндетата от вчерашния ден. Правя си кафе с енергийна напитка и с още премрежен поглед поглеждам програмата за деня …..
Тоя път ще трябва да се замъкна малко по-рано до фестивалната зона, защото групата, която ще отвори последния фестивален ден е Frantic Amber. Групата не е много позната за мен, но съм ги гледал 2 пъти преди това, 2-ят беше сравнително наскоро, когато групата свири в Klubb Fredagsmangel, ако не се лъжа 2 седмици преди феста. Групата е доста кадърна и за това не мисля да ги пропускам. Девойките + Маркус ( барабаниста) предоставят доста добър леко мелодичен дет метъл (странното е че те са една от малкото банди, които харесвам в този стил). Хубаво е човек, ако види на някой фест бандата, да нададе едно ухо, може и да му хареса.

Част от сетлиста:

Lagertha
Soar
Burning Insight

След Frantic Amber на fire stage започват сета си Sister Sin, нямам абсолютно никаква идея що за банда са, но тъй като вече съм във фестивалната, решавам да ги видя и да направя няколко снимки. Оказа се, че групата е на 20 г. и са от Гьотеборг. Свирят класически хеви метъл във вените на Girlschool, U.D.O. , Doro итн. Времето ми във фото пита изтича и аз се преориентирам до бара да си взема бира и да се насладя малко на качествен рок/хеви метъл. Интересно е, че групата има 5 албума, но не е толкова пускана в шведските рок радио станции, където биха паснали перфектно. Българските радио предавания могат да си вземат бележка също. Сетът им завършва с доста надъхваща песен, наречена Fight Song, която бих казал, че е смесица от Motley Crue + Doro.

Sister sin setlist

1 24/7 ( U.D.O. cover)
2 Sound of the Underground
3 Chaos Royale
4 Ontrage
5 Heading for Hell
6 Hearts of Cold
7 One out of Ten
8 Sail North
9 End of the Line
10 Better Than Them
11 Fight Song

След Sister Sin, виждам Джеймс, който вече не знаеше на кой свят е. Взехме по един хамбургер и тръгнахме към фестивала, защото на сцената са Infected Rain, които определено в близките 1000 години не бих гледал. Надявах се да успея да се върна за Thyrfing, които бях маркирал като банда, която трябва да гледам. Но уви, забавяне в къмпинга и успях да видя само как работниците им прибират инструментите.
Ядосах се доста, но какво да се прави. Добре поне, че успях да стигна за Unleashed, които заеха голямата сцена. Някои от нас са гледали Unleashed (кой в Швеция, кой в България, (когато гостуваха по покана на HMC METAL FORCE)).
Времето отново започна да ни играе мръсни номера, препръска малко и спре, докато след ½та сет започна да си пръска ( да не кажа дори, че заваля). Сравнение с Unleashed, Amon Amart приличат на телетъбис. За 50-те мин. Джони успя да ни преведе през викингските векове и ни остави с никога затихваща омраза (Never Ending Hate)

 Unleashed setlist:

1 To Asgaard We Fly
2 They Came to Die
3 The Longship Are Coming
4 Lead Us Into War
5 No Sigh of Life
6 Midvinterblot
7 Hammer Battalion
8 The Hunt for White Christ
9 I Have Sworn Allegiance
10 Into Glory Ride
11 The Immortals
12 Never Ending Hate

Епичната битка приключи и мокри викинги се отправят към щанда с напитки, който в тоя момент се явява като Валхала. Аз отново се замотавам из фестивалната зона и засичам малко от следващата банда, която е LOK, еми тоя нов стил в метъла така и не успях да го разбера. Правя около 10 снимки в далечината (колкото да има за архива) и излизам извън пределите на фестивалната зона, където отново се засичаме с Нисе и Мике от клуба в който съм DJ. В раницата, която я бяха дали на гардероб, са взели ром. Сега от викинги ще станем пирати. Развъртяхме рома и някой спомена, че Dark Funeral са отпаднали поради корона на един от членовете на бандата и ще бъдат заместени от LIK. Имаше възкликване на ЙЕЙ и вдигане на тост. LIK са супер култ и перфектна заменка. Продължихме да пием и по време на Heaven Shall Burn.
Часът наближава 20:50 и аз решавам да се върна при сцените, защото след около 5 мин на сцената трябва да излязат MGLA. Знам ги като име и съм им чул някоя и друга песен, но нямах изградено мнение за тях. Визията малко ми наподобява на Midnight. Доста стегнато свирене и наистина големият минус на тази банда е сценичното им поведение. Всеки, който ги е гледал, е запознат, че ако едно дърво бъде поставено на сцената сигурно повече ще се мърда от тези поляци. Мнението започна да ми се изгражда доста бързо. Сценично поведение, слаб 2. Музика, отличен 6(66). Определено този тип блек метъл ми харесва и то много. След като качулатковците слезнаха от сцената ни оставиха  доста доволни.

MGLA setlist

1 Age of Excuse II
2 Exercises in Futility I
3 Exercises in Futility IV
4 Mdlosci II
5 With Hearth Toward None I
6 Age of Excuse V
7 Age of Excuse IV
8
Exercises in Futility V
9
Age of Excuse VI

В 22:00 на сцената се качват пионерите на Djent метъла ( каквото и да значи този стил ) Meshuggah.  Реших да им дам шанс и те го пропиляха. Единственото интересно нещо в тяхното изпълнение беше краткият риф от Metallica – Frantic, също и техният светлинен техник, който направи невероятно шоу. И все пак като казвам, че групата не ми харесва , не го взимайте за чиста монета, а проверете бандите, за които не съм писал или съм казал, че не ми харесват. Не забравяйте, че съм застинал в 80-те траш елитист, хахаха. Е, следват няколко цигари време в края на фестивалната зона. Както бях писал е преден репортаж ( не помня точно за кое издание на феста), Швеция имат доста смахнати закони за пушенето. След около 75 мин Meshuggah слизат от сцената.

23:35 е време на финалният пирон на този фестивал LIK. За 8 години и 3 дългосвирещи албума дет метъл хайката от Стокхолм се доказа пред света, че не са случайно в голямата лига. Дори някои от моите познати ги наричат леката версия на Dismember. Според мен са донякъде прави, но ако бяха създадени през 90-те, групата щеше да е редом с Entombed, Dismember, Grave, Crematory в списъците за пионери на Стокхолмският дет метъл. Хубаво е, че в днешно време има групи, които пазят духа на 90-я стокхолмски дет метъл с използването на BOSS HM 2 ( дет метъл феновете знаят за какво говоря). LIK  е една от бандите, които имах честта да видя от малки клубчета, до големи сцени, като хедлайнери. LIK е група, която бг промоутърите трябва сериозно да се замислят да поканят в България. С 2 думи трябва да имаш големи т___ци да си една от най-младите групи и да закриеш феста. Освен големите Т___ци с главно Т е необходимо и стабилно количество агресия и сериозен талант. Нямаше куклени театри и завеси и останалите „ритуални“ простотии, Единствено бекдроп с името 4 талантливи и злобни музиканти с тениски и дънки, достатъчно за да ни зарият LIKа(LIK- преведено от шведски е труп)  на 2м. под земята. След 90 мин безпощадна сеч прозвучаха и последните акорди на Becoming , което означава , че е време да се замислим за GMF 2023, защото 2022 току що завърши.

LIK setlist:

1 The Weird
2 Decay
3 Funeral Anthem
4 Ghoul
5 Dr Duschanka
6 Deranged
7 Corrosive Survival
8 Death Cult
9 Skin Necrosis
10 Flesh Frenzy
11 Morbid Fascination
12 Necromancer
13 Celebration
14 Le Moerte Homme
15 Becoming

Прибирам камерите в раницата и поемам за последен път тази година дистанцията фестивална зона – къмпинг.
Стигам до къмпинга смазан, където пия последните бири за този фест и се подготвям за сън. Неделя 17 юли, часът е около 8-9 сутринта, къмпингът започва да се изпразва, а аз си правя кафе, пия го с някоя друга цигара и започвам да събирам цирка. В 11 Джеймс е вече паркирал близо до къмпинга и започваме да товарим. 12 ч. е време да пуснем SDI – Long Way From Home, защото именно това ни очаква в следващите 90 мин.
Тази година имаше добри банди, но и групи, които изобщо не харесвам. Радвам се, че са ги поканили, щом привличат публика, която пък помага да се поканят групи, които аз харесвам. Ситуацията е win – win .

Aвторът на статията не насърчава пушенето, пиенето или използване на други субстанции.

Ето и пълната програма за 3-я и последен фестивален ден:

Goat Stage

13:50 Frantic Amber
15:40 Infected Rain
17:40 Unleashed
19:40 Heaven Shall Burn
22:00 Meshuggah

Fire Stage

14:40 Sister Sin
16:45 Thyrfing
18:45 LOK
20:55 MGLA
23:35 LIK

Gas Stage

15:00 Meadows End
16:00 Disdained
17:00 Reincarnage
18:00 Walking Corpse
19:00 Fayenne
20:00 Ulfven
21:00 Limbo
22:00 Signo Rojo