Mark Jansen: “Винаги се отнасяте добре с нас и ни предлагате много пиене“

 Днес EPICA Mark Jansen (EPICA) @ Hills of Rock 2017издават новото си EP, което е озаглавено “The Solace System“. Творбата се разпространява от Nuclear Blast и съдържа шест нови и великолепни парчета. Ние от Metal Hangar 18 имахме удоволствието да се свържем с Mark Jansen за едно кратко интервю по повод издаването на диска. Какво точно сподели Mark, може да прочетете по-долу.

Здравей, Марк! Благодаря ти, че се съгласи на това интервю. Как си?
Чувствам се добре, благодаря! В момента пътувам със самолет до Ню Йорк и остава още час докато кацнем. Идеалният времеви прозорец за едно интервю!

Знаем, че шестте песни, които сте включили в “The Solace System“ са написани по време на креативния процес около актуалния Ви студиен албум “The Holographic Principle“. Какво Ви накара да ги издадете като отделно EP, а не като бонус песни към различни версии на албума?
Всичките шест песни са написани със замисъла да бъдат част от албум, та не искахме да бъдат оставени като бонус парчета. Решихме, че са твърде добри за това и искахме да ги запазим заедно.

Как би описал “The Solace System“ с няколко изречения?
Според Simone “The Solace System“ е място в човешкия ум, където можеш да избягаш когато животът стане твърде тежък. В моето въображение това място съществува и в сърцето.

Кои са главните тематики, които сте засегнали с текстовете в “The Solace System“?
Най-много харесвам песента “Fight Your Demons“, защото е пряко свързана с нашата идентичност. С две думи, тя е относно това, че трябва да достигнем истинската си същност и да преборим деструктивната ѝ страна. Човешкият ум е повече от полезен, но ако загубим контрол над него, той може да се превърне в наш враг. Понякога мислите ни могат да бъдат жестоки като див звяр, който трябва да бъде обуздан преди да осъществиш близък контакт. Доста често хората разбират погрешно своите мисли, създавайки си грешна представа за случващото се и подхранвайки вътрешното си его, а това никога не води до нещо добро. Мислите ни не определят какви сме като хора. Те са инструмент, с който ние си служим в този свят.

Тъй като английският не Ви е роден език, случвало ли се е да попадате в ситуации, в които имате нужда от речник, за да довършите текстовете си?
Случва се да имаме нуждата да се консултираме с речник, защото понякога дадена холандска дума или изречение звучат доста добре от поетична гледна точка, но когато я преведем на английски, магията се разваля. Не ни е толкова лесно, но от друга страна, писането на английски не е нещо прекалено лично и това ни улеснява да разказваме за най-личните си мисли и фантазии.

Разкажи ни малко повече за обложката на “The Solace System“.
Великолепната обложка на “The Solace System“ е дело на Stefan Heilemann. Той е отговорен за всички обложки от “Design Your Universe“ насам. Причината, поради която работим вече осем години с него е, че той има умението да вникне надълбоко в нашата музика и след това повече от успешно да направи обложка, която подхожда както на музиката, така и на текстовете от творбата.

Имайки предвид, че песните от “The Holographic Principle“ са написани и записани заедно, как точно протече целият процес?
Ние пишем музика както у дома, така докато сме на турне. Пишем когато и където можем. Всеки се справя както може и понякога се събираме заедно с нашия продуцент Joost van den Broek. След като имаме достатъчно материал, започваме да избираме кои песни ще продължим да разработваме и започваме да ги репетираме. Заедно с Joost зааписахме сме всичко в Sandlane Recording Facilities (Холандия). Избрахме 18 песни, които да бъдат записани, а останалите оставихме. Решихме, че ще разпределим тези 18 песни в две издания. Този път записахме оркестралните партии на живо. Този начин на записване отнема доста време, но крайният резултат си заслужаваше.

EPICA е група, която следва успешна програма, непрестанно редуваща албуми и турнета. Когато стане време за писане на нова музика, изпитвате ли трудности да бъдете креативни в точно определен момент?
Вдъхновението идва от само себе си. Не е нещо, което можеш да включваш и изключваш. Да, понякога изпитвам трудности когато ми се налага да бъда креативен. През всичките тези години успях да се науча да сядам и пиша музика винаги, когато се чувствам вдъхновен. Почувствам ли, че нещата не се получават, спирам да насилвам креативния процес.

Какви според теб са главните причини зад еволюцоята на симфоничния метъл през последните няколко години? Жанрът определено се разви много и е доста популярен.
Понякога е трудно да дефинираш защо нещата се развиват по един или друг начин. Когато грънджът се появи, традиционният хеви метъл замря и след известно време се възроди. Ссимфоничният метъл е доста популярен в наши дни и може би наистина е по-голям от всякога. Добрите мелодии са важни и в симфоничният метъл имаш пълната свобода да развихриш въображението си.

Смяташ ли, че е важно за твоите фенове сами да разбират идеите, които стоят зад музиката ти? В случай, че е така, предпочиташ ли да пишеш музиката си по начин, който я прави по-прозрачна и директна или е по-добре да подхвърляш малки подсказки, които да ги водят в по-комплексното и в същото време задоволително пътешествие?
Човек може да открие нещо ново с всяко едно слушане. Харесвам албумите, които трябва да “погълнеш“ преди напълно да ги разбереш. Ние правим музика за хора, които имат желанието наистина да обърнат внимание на дадена творба. В днешно време нещата се случват все по-бързо и по-бързо и се радвам, че все още има хора, които отделят от времето си, за да се запознаят изцяло с новата музика, на която са попаднали. Работим здраво и за тези, които се интересуват и от лирическата част на нещата.

Песните на EPICA са доста многоластови. Имайки предвид и оркестрациите, които са нещо голямо за вас, трудно ли е да изпълнявате песните на живо? 
Всички песни от “The Solace System“ и “The Holographic Principle“ са писани, за да бъдат изпълнявани на живо. Репетирали сме ги доста, за да може да достигнем до най-добрите им варианти преди да ги запишем. Когато стане време за концерти, клавиристът ни винаги е изпитвал трудност да ги учи, защото трябва да разбере какво да свири и върху кои оркестрации да се концентрира.

Смятам, че EPICA е група, която непрестанно еволюира и винаги поднася нещо интересно на света. Би ли разкрил някоя друга тайна относно това, което можем да очакваме от вас в бъдеще?
Стига да знаех нещо, щях да ти кажа, хаха. Тъкмо започнахме да композираме и тепърва предстои да видим какво ще се случва. По време на процеса на писане на песни, ние опитваме нови неща, но все още не сме стигнали до този момент, та затова изненадите предстоят и за самите нас.

Били сте в България три пъти, като последната Ви изява беше в рамките на тазгодишния фестивал Hills of Rock. Кави са спомените, които носиш със себе си?
Този фестивал беше едно наистина страхотно преживяване. Чух, че това беше първото му издание, та се надявам, че ще има още много. Беше добре организиран и хората бяха приятелски настроени. Обърнаха ни голямо внимание и се погрижиха да се чувстваме добре. Вие българите винаги се отнасяте добре с нас и предлагате много пиене, хаха.

Последните думи са твои, Mark. Има ли нещо друго, което искаш да кажеш? 
Благодаря Ви за отдадеността към EPICA и нашата музика. Обичам Ви! Също така, искам да спомена, че в момента с MAYAN работим по третия си студиен албум. Доста съм развълнуван, защото крачката, която правим е доста голяма.

Благодаря ти за отделеното време. Желая ти всичко най-добро в бъдещите Ви начинания. До скоро!
И аз ти благодаря. До скоро!

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото