Lords Of Black - Icons Of TheМадрид. Вековна столица на католическа монархия с огромно влияние върху световната култура и история. За разлика от мореплавателските величия обаче, Испания никога не се e славела с легендарни рок изпълнители (само за миг да си припомним какви имена е дала Великобритания например). Именно в Мадрид през 2014 г. вокалистът Ronnie Romero, китаристът Tony Hernando и барабанистът Andy C създават групата Lords Of Black. За 4 години съществуване издават 3 албума, а Ronnie участва в реюниона на Rainbow избран лично от великия и незалязващ китарен лъч Ritchie Blackmore.

Icons Оf Тhe New Days e музикална перла в морето на съвременния пауър метъл. Албумът е многопластова композиция, която прелива плавно от едно парче в друго. Откриващата World Gone Mad и веднага след нея Icons Of The New Days засвидетелстват на слушателя, че компромиси няма да има. Звукът е чист, твърд и същевременно мелодичен. Песните са балансирани и изсвирени от изключителни професионалисти, което се разбира след няколко прослушвания (а ако сте запознати с първите два албума си го знаете). Специално внимание заслужава работата на Tony Hernando – рифовете и солата са едновременно емоционално въздействащи и технични. Пример за това е All I Have Left. Стилът на Andy C напомня на Mike Portnoy. Това несъмнено трябва да се приеме като сериозен комплимент. Прогресив шедьовърът Fallin’ и мелодичната All I Have Left придават специфична идентичност на албума и са знак за развитието на групата. Парчета като King’s Reborn и Wait No Prayers For The Dying довършват една своеобразна творческа лоботомия, извършена с клинична прецизност от Icons Of The New Days върху традиционния пауър метъл, за да изведат албума отвъд тесногръдите ограничения на стила.

Специално внимание заслужава чилийският вокалист Ronnie Romero, който несъмнено е един от най-талантливите певци на съвремието и достоен приемник на завета на Ronnie Dio. Дали има нещо съдбовно в приликата на малките имена на двамата не мога да кажа, но Ronnie Romero притежава изключителен вокален диапазон и характерен чист глас. Сходството във вокалните му качества навява тъжен спомен за непрежалимия Midnight…

До къде ще стигне една от най-обещаващите и талантливи групи, появявали се на музикалния небосклон през последните години, никой не знае. Но едно е сигурно. Ръкавицата е хвърлена – макар да не е иновативен и да не предлага на слушателите нещо „нечувано и невиждано“ Icons Of The New Days е един от най-добрите албуми за 2018 г. излезли до момента.

Lords Of Black не са комерсиална банда и Icons Of The New Days няма да се хареса на всеки и… слава Богу. Но тези, които му дадат шанс и се докоснат до магията му, ще бъдат възнаградени.

 Оценка 9.5/10

Автор: Guderian