LAIBACH завладяха София с мир

21 май, чудесен топъл ден и като по чудо ден, в който словенците LAIBACH отново идват в София, за да представят своите идеи. Поводът този път е актуалния им албум Spectre и концертът е част от турнето по неговото представяне.
Организаторите са избрали спокойния и уютен Sofia Live Club за  домакин на събитието.
Без каквито и да е спънки влизаме в недрата на НДК и в почти препълнения клуб зачакваме появата на петимата емисари. Въпреки обявения ранен час  и липсата на подгряваща група изпълнението на LAIBACH се забави и малко преди 21 часа светлините угаснаха и на сцената скромно и по войнишки отсечено се появиха музикантите, които сами трудно се поставят в някакви рамки.
Hello Europe! Hello Atina!“ произнесе дали на шега Milan Fras и се започна.
Словенците предварително бяха обещали концерт от две части , първата от които беше представянето на Spectre. Така и се случи – сериозни до неузнаваемост, статични и съсредоточени гражданите на Европа и света ни визуализираха почти целия си албум. В кратките 45 минути, десет от композициите бяха изсвирени, изпети и не на последно място онагледени на големия екран от машината LAIBACH.
Магнетичният глас на Fras, комбиниран с нежните партии на Mina Špiler ни поведоха на пътешествие из Европа, марширувахме на „Walk With Me“ и се бунтувахме, спасявахме животите си  от кървавата кука под насечените ритми  и барабанната сеч. Публиката беше изцяло завладяна от инопланетното изпълнение и се раздвижи на хитовото „The Whistleblowers„, парче което бързо се превърна в един от новите химни на групата, възхваляващи човешкия дух.
Are You Frustrated?“ – отново лаконичен контакт с публиката, последван от мълниеносната атака на „Resistance is Futile” и бяхме превзети, без да окажем съпротива. За награда бяхме обявени за страхотна публика, след което ни оставиха да проясним сетивата си в кратка десетминутна почивка.

Intermezzo частта започна с “Brat Moj”, с което бяхме запратени на космическо пътешествие  из над тридесетгодишната история на LAIBACH.  Бяхме разходени и през останалите албуми на групата, следени от погледа на мозъка Ivan Novak, който се беше разположил срещуположно на сцената и  извършваше своите тайнства върху пулта.

Laibach setlist

Laibach setlist

Не мина и без задължителните в творчеството на словенците кавър интерпретации – „Ballad Of A Thin Man” на Боб Дилън и  “Warme Lederhaut” на The Normal, както и „See That My Grave Is Kept Clean”, предхождани от  „B Mashina” и “Under The Iron Sky” и призива – “No Sieg Heiling, Please!”. На екрана се заредиха кадри от филма „Iron Sky”, музиката към който изцяло е написана от LAIBACH. Отново неусетно изтече и този сет, който преля в набързо изстреляната бисова част и ново признание в любов към феновете в клуба. Секстетът завърши с „Love on the Beat”,  „Tanz mit Laibach”и  „Das Spiel ist aus”, след което изчезна безмълвно и ни остави  пред светещия екран, в няма почуда от случилото се тази вечер.

ГАЛЕРИЯ

Laibach
Laibach
43 снимки
  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото