KREATOR & MORBID ANGEL TOUR

19-ти ноември настъпи и всеки се чуди как да се измъкне по-рано от работа, да нахлузи в движение кубинките и рокерията, и да пристъпи към интересната част от денонощието. Към 17.30 пред зала ‘Христо Ботев’ вече е пълно с  хора, които разпалено обсъждат нови албуми, сетлисти и какво ли още не. Част от нас решиха да подранят с влизането в опит да се стоплят, без дори да предполагат, че това ще се окаже изключително мъдър ход.

За огромна изненада, първата група, която очаквахме – Fueled by Fire, подрани с цели 15 минути от обявения час и свири пред не повече от 70-80 човека. Не знам дали е защото сме свикнали всичко да закъснява с поне по един час, но много от хората бяха адски разочровани, че въпреки че идват навреме, вече са изпуснали почти всичко от трийсетте минути, отделени за американците. Те от своя страна обаче не показаха някакво недоволство, а забиха страхотно общо шест парчета от двата си албума. Няма как да се очаква някакво невероятно шоу и разнообразие от една прохождаща траш банда, особено като се има предвид, че Fueled by Fire все още се водят младоци, въпреки че групата е на около 10 години. Четворката би била идеалният заместник на съседите ни от Suicidal Angels, например, които скоро най-вероятно ще се преселят в София. Твърде краткото време не ни позволи да чуем всичко, което искахме, но пък подранилите определено вече бяха загрели с танците в кръг и разните там неравноделни хорца. Почти празната зала ни отмъсти с ужасен, кънтящ звук, който не е удачен дори за такъв концерт.

Сетлист Fueled by Fire :

 • Rising From Beneath
 • Within the Abyss
 • Unidentified Remains
 • Dreams of Terror
 • Thrash Is Back
 • Eye Of The Demon

За Nile залата вече беше значително понапълнена. Тези хора определено не обичат да раздават усмивки, но тази вечер направо можем да кажем, че бяха ослепително чаровни.. Разбира се, докато грухтяха за разни проклятия и египетски божества. Началото на третото гостуване на групата бе поставено със Sacrifice Unto Sebek от ‘ Annihilation of the Wicked ‘. Звуците, идващи от залата, започват да стават все по-странни и за случайно минаващите отвън, и за момиченцата, трениращи балет в съседната зала, които най-вероятно ще бъдат  травмирани доста дълго време.. Nile забиха още любими парчета ( Kafir, Black Seeds of Vengeance), а последният им албум бе отразен със Supreme Humanism of Megalomania. Някъде по средата на концерта всичко угасна за няколко минути и попари за момент настроението на публиката, но не след дълго всичко продължи нормално. На следващият ден научихме, че причината е била токов удар, засегнал голяма част от кварталите в града. Но това само ние си го знаем, защото е ясно, че истинската причина е единствено и само мощното свирене на групата!

Сетлист Nile  (не ни мразете, ако има неточности ) :

 • Sacrifice Unto Sebek
 • Defiling the Gates of Ishtar
 • Kafir
 • Hittite Dung Incantation
 • Supreme Humanism of Megalomania
 • Ithyphallic
 • Lashed to the Slave Stick
 • Sarcophagus
 • Black Seeds of Vengeance

Честно казано, много ми се иска да мина тънко с номера откъде тръгват Morbid Angel, какви са и защо са, и да приключа, вместо да си блъскам главата в стената, но ще постъпя справедливо. След последното… нещо, което издадоха ‘ бащиците на класическия дет метъл ‘, със сигурност много от нас са получили лек сърдечен удар и сериозно са се замислили дали някаква ужасна болест не е объркала мозъците на тези иначе музикални гении.. Минути преди концерта гръмва някакво жестоко техно/хаус/транс парче, което допълва обърквацията и си мислим, че ни липсват само шарените коктейли с абсент и диско топка. За огромно наше успокоение, групата беше решила да ни спести всички отклонения –  “Altar of Madness “, “ Covenant ”, “ Domination ” – тук определено няма нищо, което да не предизвика злоба и желание за масово избиване. Oт последния албум чухме двете тежки парчета – Nevermore и Existo Vulgore. Доста от мненията след концерта гласяха, че ‘‘ Винсънтчо прави чупки и се превъзнася малко, НО бандата все още мачка на живо! ‘‘ Определено това беше така – най-добрият звук за вечерта от най-тежката банда за вечерта! Силно се надявам групата да е разсеяла всичките ви съмнения и опасения, ако сте имали такива, но по всичко личеше, че недоволни нямаше.

След шоуто на Morbid Angel някои просто си казаха, че вече са видели всичко, и си тръгнаха, но по-голямата част от публиката, тепърва потривайки пръсти, нетърпеливо очакваше един от членовете на немската света траш троица да излезе на сцената. Да, правилно, говорим за KREATOR. Огромно бяло платно се спусна и закри сцената. Предназначението му беше да отрази това 3D шоу, което е част от всеки концерт на турнето. Е, явно всичко беше доста далеч от представата ни за шоу, но да кажем, че се бяха постарали да презентират новия албум ‘’ Phantom Antichrist ‘’ по доста добър и професионален начин. И всичко това се случи на фона на кавъра на Personal Jesus на Depeche Mode, в изпълнение на Johnny Cash, за което получават бонус точки! Из тоновете дим, покриващи сцената, се показаха контурите на хората, които свириха за нас над час и половина. Спокойно – и да ви питат дали сте виждали Kreator на живо.. най-вероятно и те не са вас, както се разправяше в един от ужасните вицове за Орхан Мурад, което е ужасноотклонениеоттемата,закоетовимолядамипростите. Едноименната песен от последния албум вече бумти в ушите ни и първите 10-15 реда от публиката се разтичват хаотично като мравуняк. Звукът не беше ли някак пре-силен? Толкова силен, че на моменти едва разпознаваш какво се свири и пее.. Но авторът да си затваря устата, защото независимо от това, публиката изтрещяваше във възходяща градация с всяка следваща песен! Mille Petrozza вадеше комплименти от торбата с пълна силна и всички на няколко пъти разбрахме, че в България метълът е все още жив.. Как да не му повярва човек, като наредиха купища любими химни от началото до края?! Пет парчета от ‘‘ Phantom Antichrist ‘‘ и много олдскул класики – това като че ли е най-доброто описание за поредното разбиващо гостуване на немците.

 

Ако трябва да обобщим: Концертът бе посетен от около 1200 -1300 човека. Както винаги имаше и плюсове, и минуси. Хубава музика – много проблеми със звука, закон за забарана на тютюнопушенето на закрити места – много негови нарушители, такса за тоалетна – мизерни условия, бира – но скъпа и с вкус на разреден оцет.. Нещо много черногледи станахме, но това в никакъв случай не променя факта, че шоуто със сигурност ще бъде в топ класациите на повечето от посетилите го. Така че.. сърдечни благодарности за това – единствено и само на яките групи!

Снимки – съвсем скоро в галерията на MetalHangar18!

 

Morbid Angel's setlist

Morbid Angel's setlist

Kreator's setlist

Kreator's setlist

 1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 2. Коментари за тази публикация
В началото