През 2012 г. отбелязваме 2 Април в 13 града на България!

  На 2 април от 18.30 ч. пред Националната библиотека „Св.Св. Кирил и Методий“

Концерт под мотото „Време е да научим за аутизма“ с водещи Ники Кънчев и Део.

С участието на:

 

Графа, Орлин, Любо, Тома, Дидо от Д2, Камен Воденичаров, група Ice Cream, София и други

Джон Лаутън от „Юрая Хийп“ също ще се включи благотворително в концерта. В съпровод на Слави от БТР, Джон ще изпълни две от класиките на „Юрая Хийп“. 

2 Април – СВЕТОВНИЯТ ден за информираност за аутизма има за цел да алармира световната общност относно превръщането на аутизма в глобална здравна криза, да повиши осведомеността и да насърчи ранното диагностициране и ранната интервенция, които са от основно значение за успешното развитие на децата с аутистично разстройство. Този ден също така има за цел да почете уникалните таланти и способности на хората с аутизъм, да провокира толерантност и съпричастност и да улесни процесите на приобщаването им в училището и обществото.

 По случай 2-ри Април, Фондация „Стъпка за невидимите деца на България“, Сдружение „Тацитус“ и Асоциацията на ресурсните учители в България, обединени във «Фонд за терапии», организират редица инициативи, с подкрепата на Национална библиотека “Св. Св. Кирил и Методий”, ЧЕЗ България, М-Тел, Рефан България, DHL, Медия Крос, ТВ7, БНТ, Дарик Радио и много доброволци от цялата страна.

 Кампанията за 2 Април ще бъде изключително мащабна и ще обхване 13 града в страната: София, Варна, Пловдив, Благоевград, Гоце Делчев, Сандански, Петрич, Габрово, Перник, Враца, Стара Загора, Смолян, Ловеч и Козлодуй, където са организирани концерти, изложби, детски забавачници за деца с аутизъм и информационни кампании, които имат за цел повишаване инфомираността за аутизма.

 Посланици на добра воля на кампанията са Премиерът на Р България, Датският посланик Г-н Коре Янсон и Кметът на град София- г- жа Йорданка Фандъкова.

 Тази година, благодарение на обединените усилия на родителските организации и подкрепата на бизнеса, България за първи път става част от световната кампания за повишаване информираността за аутизма «освети в синьо», в рамките на която знакови световни сгради и обекти като Статуята на Христос Спасителя в Бразилия, Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк, Операта в Сидни – Австралия, Сградата на Парламента в Будапеща и мн. др. грейват в синьо, за да привелкат общественото внимание, запалвайки синята лампичка да доброто у всеки у нас!

 В София, на 2 Април, в 18.30ч. в синьо ще засвети сградата на Националната библиотека «Св. Св. Кирил и Методий» – символ на знанието. По същото време, пред Национална библиотека ще започне концерт под мотото “Време е да научим за аутизма”, с водещи Ники Кънчев и Део и участието на обичаните български изпълнители – Графа, Орлин, Любо, Тома, Дидо от Д2, Камен Воденичаров, група Ice Cream, София, която ни посвети песента „Силна съм“- на силната майка на дете с аутизъм още в началото на Кампанията „Майки и приятели на деца- аутисти: Чуйте за нашите деца!“ и която специално ще долети от Лондон за събитието, 17 годишна девойка с разстройство от аутистичния спектър ще изпълни народна песен, Дони с деца с песента на Autism Speaks.

 Всички обичани български изълнители,които се включват благотворително в събитието, за пореден път подкрепят майките на деца с аутизъм.