Когато фазата срещне нулата…

В резултат на това* се получава късо съединение, виждаш искрите и всичко спира да работи. Контактът между двете не е желателен, ако се отнася за електрическа инсталация.

Но когато става въпрос за група Phase – е, нещата там са различни. Те нямат нищо общо с фазите, нулите и цялата тази наука. Освен може би името и това, че когато започнат да свирят, усещаш статичното електричество от натрупаните заряди. А заземяването, след като си станал свидетел на тяхно представяне… все още не мога да кажа, кога ще се случи.

На 26 януари в Бар-Клуб Адамс се състоя вторият концерт на алтернативните прогресари от Гърция. За съпорт от българска страна бяха поканени Ювиги, които излезнаха на сцената около 22 часа. Така и не погледнах часовника, защото побързах да отида напред, докато вадех фотоапарата от чантата.

Не бях ходила на участие на Ювиги досега. Мога да кажа, че съжалих веднага за този пропуск, още в момента, в който чух първата песен. Музиката беше поднесена с такава енергия и страхотно настроение от самото начало. През цялото време си личеше, колко много им харесва да правят това, а именно – да свирят пред хора, дошли специално за тях.

На нас също ни хареса. Чухме общо 10 парчета, по 5 от двата албума на групата „Сива пустиня“ и наскоро издаденият „От първо лице“. Неравноделните ритми, текстовете на български и прогресив звученето ни накараха да се раздвижим, да покуфеем и ни оставиха в очакване на Phase. А с Ювиги ще се видим отново, на следващия им концерт.

Малко след това пред нас застанаха и самите Phase.

Хубавото на по-малките клубове е атмосферата, която създават. Контактът между музикантите и публиката е много по-интимен и се получава онази обстановка, в която няма граници, а само приятели. Хора, които са дошли да се насладят на музиката, емоцията и да се потопят в един малко по-различен свят.

Поканиха ни с думите от Perdition:

Stepped into the endless fire

Acquired the demon of desire…

и ние се отзовахме, влизайки в огъня заедно с тях.

Започнахме едно пътешествие, в което ни отведоха четиримата гърци и невероятният глас на Thanos. Усмихнахме се заедно с The Smile, бяхме пак там с Ibidem, минахме през Next Illusion To Fade, останахме Static за малко, а накрая спряхме да дишаме с Hypoxia.

Разходката беше допълнена с песни от предстоящия албум на групата, който очакваме вече с нетърпение. А заедно с него и обещанието, което ни даде Thanos, че ще дойдат отново, за да ни го представят лично. Подариха ни няколко прекрасни кавъра на Placebo, Led Zeppelin, The Doors и Iggy Pop.

Така неусетно, отнесени и потънали в музиката, се наложи да се върнем към реалността, защото концертът свърши. Все още усмихнати и замечтани след страхотното представяне, въпреки малките технически проблеми с китарата на Thanos, останахме за по питие, заедно с момчетата.

Има групи, които ти влизат под кожата едва, когато ги видиш на живо. Такава банда са и Phase. Привличат вниманието ти, когато чуеш записите, но истинската химия се получава там, пред сцената. Усещаш частиците мрак, които струят от песните, а в същото време те заливат с онази енергия, която те кара да се почувстваш жив.

Накрая просто се оказва, че си във Фаза, от която няма да излезеш скоро, а и не искаш да го правиш!

 

*Превод от In Consequense – името на първия студиен албум на Phase.

 1. #1 написан от Есси (преди 8 години)

  Беше наистина страхотно.Браво на автора. Потопил се е и предал блестящо емоцията на прекрасното преживяване-амалгама, между публика и музиканти.

 2. #2 написан от thanatos (преди 8 години)

  Оценявам способността на автора да се опита да изведе само положителното, но лично за мен концертът далеч не беше потъващ и замечтан.
  Ювиги няма да коментирам, защото не бях там заради тях, не са мойта бира.
  Не присъствах на миналогодишния концерт на Phase, но имаше добри отзиви от него. А и студийните записи са доста готини – хем мрачни, пък хем танцувални, приятно психеделични. Все добри причини да се посети събитието.
  Не отричам и приятелската атмосфера, това наистина е част от чара на малките концерти, а на този беше много силна. И да свирят си можеха момчетата.
  Но цялостното поведение на Thanos и изживяването му като рок звезда ми поразвали вкуса и опитите за потъване в музиката им. Гласът му не бих нарекла ‘невероятен’ – беше окей, фалшив на моменти, писклив на моменти, прекалено лигавещ се на моменти. Беше пиян на мотика, настъпващ кабели и бутащ микрофони и тонколони. Също тъй считам, че е отговорност на музикантите да си носят допълнителни кабели и батерии за ефекти/китари, а не на ‘бойскаутите’, посетили концерта им. В моментите на ‘техническа неизправност’ останалите от групата опитваха да поддържат атмосферата свирейки, а този човек не млъкна с надменните си претенциите да му оправят собствените грешки. Моментът с тарамбуката беше добър – де да беше правил това всеки път… Имам чувството, че към края дори момчета от групата му се поизнервиха, да не говорим, че пред сцената яко се опразни.
  Пиша това, защото смятам, че нещата трябва да се предават такива, каквито са – нито захаросани, нито измрънкани. Това подобрява качеството. Доволна съм и благодарна. Имах намерение да си изкарам готино и дори Thanos Григорски не успя да ми го развали. Но просто не се прави така.

  • #3 написан от ArthurDent (преди 8 години)

   Здравей thanatos,
   Благодаря, че написа и твоето виждане за концерта. Аз лично не съм присъствал (за съжаление ги пропускам за 2 път), но разговарях за посочените проблеми с репортер-фотографа ни. И да имало ги е, но не това са били главните неща на концерта. Понеже аз съм бил на не малко концерти и знам, че почти не минава малък такъв без технически гафове. Същото така знам как нещо наглед малко да те настрои на негативна вълна.
   Явно теб поведението на Танос те е подразнило и затова си забелязала и запомнила предимно негативите. То е било „лъжицата катран, която разваля кацата с мед“.
   Пиша това за да кажа, че не сме се опитвали нарочно да замажем нещата и да напишем хвалебствена статия. Просто всички репортажи (колкото и да се опитват да бъдат безпристрастни) имат и доза субективизъм.
   Заповядай и във форума ни и там всички които искат изказват мнения по отминалите концерти и по много други теми.
   Поздрави

 3. #4 написан от ArthurDent (преди 8 години)

  В сайта вече са качени пълните галерии от концерта и на двете групи:
  http://metalhangar18.com/gallery_mh18/2013%20year/Phase

 4. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 5. Коментари за тази публикация
В началото