Ние си имаме поговорка „Луд умора няма, само се поти.“ В случая с Aleister, прави музика. В съвсем положителния смисъл, разбира се. След като върна към живот Saturnian Mist през миналата година, факт е вече и третият албум на King Satan”Occult Spiritual Anarchy”.

Това ревю идва малко късно, защото албумът излезе на 8 април, но какво по-хубаво време да ви представя нещо, не бих го нарекла богохулно или сатанинско, но да кажем срещу догматичната религия и с различен поглед върху вярванията, от седмиците на Великденските страсти.

“The greatest trick the Devil ever pulled was convincing the world he didn’t exist”
– Charles Baudelaire

Както самото заглавие подсказва, Aleister отново е вложил голяма част от своя светоглед в текстовете и на този албум. И реално той е философско продължение на предишните два албума, макар и музикално усещането да е за нещо по-зряло. Първият албум беше агресивен, груб индъстриал, който обаче притежаваше една чиста, заразителна енергия. Вторият сякаш разчиташе повече на посланията и скандала. В ”Occult Spiritual Anarchy” усещането е за постигнат баланс на двете. Албумът звучи повече „метъл“ и по-мрачно шаманистки. Ако сте човек отдал се на своите духовни търсения в този албум можете да откриете някои истини, стига да имате сетивата за това. Защото още със заглавната песен Aleister ни захвърля в лицето това:

„I am done
The world we are living in is just a poem of dead souls.“

За мен лично албумът започва свой живот и развитие след „The Pagan Satan“. Усеща се една музикална градация, мелодиите стават по-богати и завладяващи. Цялата атмосфера се сгъстява, започва да увлича и повежда слушателя на интересно пътешествие през един мистичен свят на окултно бунтарство. Женските вокали в „Human Sacrifice“ носят духа на така наречените „готик“ групи от 90те, но контрастът между харш вокала на Aleister и нежният чист глас на Hekate ”Kate” Boss прави песента невероятно красива и въздействаща. И като продължение идва „This is Where the Magick Happens“. Поне за мен текстово тази композиция съдържа най-силното послание, а музикално е може би „най-метъл“ композицията от албума.

„If you change the way you look at things
the things you look at will change
You might find yourself a stranger
in the land of the mindless nowhere“

Обикновено сме свикнали текстовете да не играят кой знае колко голяма роля в един екстремен албум или да не им обръщаме особено внимание. Но мога да кажа, че в ”Occult Spiritual Anarchy” те са главните герои. Слушах този албум седмици и постоянно сякаш нещо ми убягваше. Свикнала съм когато един музикант ми изпрати свой албум да опитвам да хвана есенцията. Да почувствам причината, която стои зад една или друга песен. В случая с този албум това се случи малко трудно и една идея по-късно, отколкото ми се искаше. Може би ми трябваше време ”Occult Spiritual Anarchy” да отвори сетивата ми.

Какво стои „Отвъд Бог“ ще оставя вие да откриете. Любимата ми композиция от този албум стана „The Devil’s Opera“. Мелодията е красива, дълбока и галеща и въпреки всичко прозренията в нея са все така брутални, съвсем в стила на King Satan.

„The Devil appears brutal and merciless
for those who can’t bear his power
But those who can bear it
The pain can be transformed into consciousness“

И разбира се в духа на предишните си албуми King Satan завършва с нещо, което ще разбуди всичките ви демони. „Spiritual Anarchy“ е точно тази ваша композиция, която ще отприщи вътрешната ви енергия ще ви накара да я извадите от себе си и да я пръснете наоколо със смях. По своята същност този албум може да бъде усетен и като окултен хаосистки ритуал. И съм сигурна, че дълго след като го чуете ще си припявате:

„I believe, I believe, I believe in Satan
I believe, I believe in Pagan Satan
I believe in wine orgy and ecstasy
I believe in Will, I believe in You“

В края на краищата не е важно в какво вярваме. Важно е да намерим своя начин да го изразим. Aleister е намерил своя. Чрез музика и текстове, които ще ви накарат да мислите, да търсите, да чувствате. и да се осмелита да изкрещите на света:
„Fuck the rest Satan is best, everything here makes perfect sense
Never trust a God“

С малката уговорка тук, че Satan не е „онзи с рогата“, а всяка сила, свръхестествен персонаж или възглед, които ни карат да излезем извън рамката и да жадуваме за собствените си истини. Силата, която е движещата ни енергия да търсим, да вървим напред, да жадуваме за скрити знания. Точно това е мистичният/окултен/ смисъл в ”Occult Spiritual Anarchy”. Защото „Chaos is the law, chaos under will“! Можете да се потопите в него с недоверие и критицизъм, но непременно с отворени сетива, няма да съжалявате.

Албумът излезе на 8 април дигитално чрез Blood Blast Distribution/Believe, на винил чрез Electric Spark Records и на CD чрез Hemelvlam. Можете да го поръчате на следния адрес.


8,5/10