KHANЪ е сред най-разпознаваемите групи в българската рок сцена. Творчеството им съчетава метъл, хардкор и  фолклорни елементи в модерен фолк метъл със собствен почерк. Последният сингъл на групата “Старо зло” излезе в края на миналата година, а добилата популярност по концерти “Вера” очакваме скоро. Със софийската фолккор чета разговаряме за промените в състава, звученето и сценичните  изяви.

Във “Вера” и “Старо зло” звученето на бандата е различно от това, с което хората може би са свикнали – това ли е новият саунд на KHANЪ?

Звукът и продукцията на KHANЪ постоянно еволюират. Саундът на двата нови сингъла е спирка по пътя. И двете парчета са готови от известно време, докато работим по нови. Новите песни звучат донякъде така, донякъде различно. В новите песни имаме повече чисти вокални партии, ще чуете много по-дълбока музика. Конкретно “Вера” и “Старо зло” в известна степен са две парчета-антиподи. И двете се оформиха още през 2020г., а тя бе много емоционална. Това определя и по-тежкото звучене, макар ние да считаме “Вера” за съвсем радио-безопасна.

Когато излезе Старо зло” феновете изразиха надежда, че песента ще е част от дългосвирещ албум, има ли на хоризонта втори албум?

Втори албум или мини-албум, или поредица от издадени парчета с видеа и други изненади – всичко това зависи от готовността на феновете и как реагират на нещата, които им сервираме. Чухте ли “Вера” и “Старо зло”? Какво мислите? Искате ли албум?

Работите ли по нов материал?

Да, повече и по-качествено от всякога. Имаме записани в студио нови песни, имаме парчета на предстудийно ниво, както и богата реколта от нови идеи. Научихме се да творим заедно и това много ни харесва.

Промените в състава спъват ли процеса?

Да, много е слабо. През годините сме се научили да се справяме с тежки бойни загуби, но това наистина забавя процеса. Особено ако искаме да пазим баланс между нова музика и концертни изяви, тъй като новите членове трябва да научат и изрепетират част от старите песни.

В момента търсите нов вокал – какво искате да внесе той в групата?

Да е силна личност, да е творец, да може да изразява себе си свободно. Това е най-важното, за да вирееш в KHANЪ като вокалист.

Бодрата смяна ще дойде на мястото на Николай Маджаров, кой е вокал в момента и ще запазите ли контраста чисти-груби вокали?

В новите ни песни грубите вокали са повече изразно средство, отколкото основа за вокалните партии. Запазваме ги и ги развиваме. Ники остава с нас поне до края на лятото, ще изпълни всички поети ангажименти откъм концертни изяви и записи. Вече чухте, че басистът ни Тони прави грубите вокали на “Старо зло”. Тони има много хубав глас и музика в душата. Ники, от своя страна, записа направо виртуозни мелодични партии за парчетата, които ще чуете по-нататък през годината. Ние търсим мелодичен глас, затова краткият отговор е: “Да, ще запазим формулата на смесване на двата стила пеене.” Но в някои песни мелодичните вокали ще преобладават.

Кое е онова нещо, което прави KHANЪ неповторими и как се запазва същността на една банда през толкова промени?

Искрени сме към музиката и поставяме самата група над всеки един от нас. Това ни позволява да има приемственост, да идват нови хора, а други да си тръгват. Точно като едно добре функциониращо племе. Има трудни моменти, но комбинацията от опита на старейшините и свежата кръв на младите осигурява съществуването на племето.

На концертите Нова страница видяхме групата в нова светлина, какво има на страницата, която отгръщате?

Има нов пласт в музиката ни. Имаме промени в състава. С нас вече свири Димитър Рогачев на барабаните, а Тони пее грубите вокали. Сценичните ни изяви са по-фокусирани върху музиката. Опитваме да предоставим на публиката нова форма на емоционалност, в която да се познае. Да надградим характера на музиката на KHANЪ.

Кога ще ви видим отново на сцена?

Ще направим три дати – Бургас, Варна и София. На морето ще сме с 8M/S, а в София правим общ концерт със съседите ни по репетиционна СПАЛНИ МЕСТА.

Бургас да се стяга на 21 април, Варна на 22 април, а София на 23 април.

С какво бихте открили следващия си концерт?

С по 50 грама Бургас 63 или Сунгурларска.

Кое е по-трудно – да направиш метъл адаптация на народна песен, или да създадеш оригинална метъл песен в народен дух?

Със сигурност второто. Да си автентичен често не означава да направиш своя версия на народна песен, следвайки нечий друг аранжимент и просто добавяйки китари и тежки барабани. Получава се, но това не е нашият път. Да вплетем нашето авторско виждане за традиционната музика в музиката на KHANЪ ни носи истинско удоволствие.

Има ли мегдан за българския фолккор извън България?

Има мегдан за всеки, който работи и иска да постигне това. Радваме се, че нашата екс-барабанистка Михаела успя да постигне признание, ставайки част от NERVOSA. Тя е пример как трябва да се случват нещата. Този успех е и атестация за нивото на българските млади музиканти от тежките жанрове. Работете, хора! Добре е подложено, останалото зависи от вас!