K.O.R.A.: “Чувстваме се напълно готови и заредени за следващите предизвикателства”

K.O.R.A. е софийска метъл банда, вплитаща разнообразни елементи в музиката си. По-рано тази година, Ивайло Иванов (вокали) се завърна в редиците на групата. На 20 декември бандата се завърна и с нова акустична версия на „Whatsoever A Man Soweth“. Песента е от втория албум на K.O.R.A. „Inception“, а новата й интерпретация беше представена с видео. Това двойно завръщане е и повод за разговора ни. Интервю на Пламена Петрова. Оригиналният материал е публикуван на reakcia.net.

Здравейте и честито завръщане! Предвид тематиката, а и самото заглавие, “Whatsoever A Man Soweth” е интересен избор за завръщането на член на бандата. Какво го продиктува?

Идеята за акустичен кавър на наше парче се въртеше още отпреди 2 години, но някак си подсъзнателно избрахме точно това.

Акустичната песен е нещо ново за вас. Това нова посока ли е, или просто емоционален прочит на старата песен?

Ние винаги сме експериментирали, но в рамките на тежкия китарен саунд и вокали. Решихме да излезем от комфортната си зона, което ще ни даде малко повече свобода за в бъдеще.

Клипът също е доста емоционален и суров, каква беше идеята там?

Искахме да е емоционален, наистина. Текстът има доста силно послание и заслужаваше малко повече внимание. В интерес на истината, то подсъзнателно ни подтикна за атмосферата на клипа. Имахме основната идея как да изглежда, но всичко се получи от само себе си на място. Разбира се, с огромното съдействие на Георги Спиров, на когото сме изключително благодарни!

Идеята беше да покажем, че още сме заедно и имаме още какво да кажем с музиката си.

Прави впечатление преминаването от меланхоличния монохром в началото и при индивидуалните кадри към цветна, по-жива и топла картина, когато сте заедно на сцената. Артистично решение или послание?

И двете. Въпреки мрачния текст, посланието на парчето има и позитивна страна, към която в крайна сметка всички се стремим.

Разделихте се с вокала си, за да се съберете отново около година-две по-късно – какво се случи?

Основната причина бе нова посока в неговото професионално развитие, което в случая е свързано и с много пътувания. След като това приключи, ние все още не бяхме намерили подходящ вокал и ето ни отново заедно.

Имахме достатъчно време да се обърнем назад, да направим равносметка на нашите грешки и да изгладим представите си за бъдещето. Крепеше ни идеята да продължим да създаваме нова музика.

Какво е усещането да сте отново заедно с Ивайло?

Страхотно! Чувстваме се напълно готови и заредени за следващите предизвикателства.

Какво ви взе и какво ви даде този период на затишие и отдалечаване?

Честно казано, всички се нуждаехме от тази почивка. Имахме нужда да преосмислим нещата и да забавим темпото. Понякога, в хода на работа, хората пропускат много повече и е нужно да се направи крачка назад. Това ни помогна да узреем като група и музиканти.

Завърнахте се с кавър, а работите ли по нов материал?

Да, а това е акустична версия на наша песен от втория ни студиен албум. В момента имаме няколко готови парчета.

Какво можем да очакваме от K.O.R.A. в близко бъдеще?

Всичко зависи от ситуацията с пандемията, имаме и още 1-2 изненади, но нашата мечта е скоро да можем да се срещнем отново с публика. До тогава ние продължаваме да работим над музиката си и ще се постараем възможно най-скоро да зарадваме феновете на бандата с нови неща.

С какво бихте открили следващия си концерт?

Като начало с една огромна табла с шотове и разбира се, поклон пред публиката.

А какъв финал би бил идеален за първия концерт на новата-стара K.O.R.A.?

Отново с поклон, затова че феновете ни са останали с нас въпреки всичко, и че все още ни подкрепят!

И за финал на разговора, ще завършим с вечния въпрос на НРБ. Ако вие можехте да си зададете въпрос, какъв би бил той и какъв е неговият отговор?

Въпросът би бил – кога  в българските медии ще бъде излъчвана повече българска музика, отколкото чужда? Отговора ще оставим свободен, защото всички мечтаем да имаме медии, които излъчват и подкрепят повече родните артисти.

Благодарим Ви много за вниманието и интересните въпроси!

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото