JONNE – Jonne (2014)

Тук сме, за да си поговорим за дебютния солов албум на фронтмена на култовите Korpiklaani. Финландците са известни с безкрайните си купони, веселяшката музика и промишлените количества алкохол, за които се пее и, разбира се, се дегустират за максимална достоверност. Тук Jonne Järvelä застава встрани от този имидж и ни представя една по-различна своя страна. Няколко песни, които са толкова далеч от целия този етанолов метъл, че това ги прави още по-красиви.

В едноименната творба всяко нещо е изпипано докрай и отдалеч си личи колко внимание му е отдадено. Текстовете на фински малко пречат на човек да се потопи в магията докрай, но приказните мелодии също са достатъчни. Сякаш излезли от северните горички, песните пленяват с лежерни и ненатрапчиви вокали в унисон с обстановката. Фолкът на Jonne среща и някои по-интересни момента: циганските елементи във ‘Viuluni Laula Soutaa’ и наподобяващите Аркона възгласи в ‘Metsaan On Iaksi Mieli’. Приятна изненада прави ‘Joki’ – ‘Boat on the river’ на фински, както и бонус парчето с кънтри елементи – кавърът на ‘The Boxer’ – единственото на английски.

Jonne ще ви омагьоса със своята небрежна лаконичност и редуващите се по-весели и по-бавно-носталгични песни. Познатият ни музикант ни е повел на разходка сред природата, хванал акустичната китара, готов да ни разкаже интересни и митични приказки от своя край.

9/10

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото