JON LORD омагьоса всички на фестивала Мюзик Джем

В памет на легендарния кийбордист на Deep Purple – Jon Lord публикуваме репортаж от участието му на фестивала Мюзик Джем 2010. Концертът се състоя на 30 октомври 2010 година в зала 1 на НДК. Запознайте се с магията на твореца през погледа на нашия колега SAXON:

Докато в Министерския съвет и Министерството на културата се чудят как да закрият поредния балет или филхармония, някои хора поредна година работят във военновременни условия на недоимък и се опитват да направят някакво изкуство. Около 4000 души станахме свидетели на едно от събитията на 2010г. То се случи в зала 1 на НДК и представляваше доста ценно изпълнение: Един от основателите на DEEP PURPLE – Jon Lord изпълни за втори път изобщо цялата “Sarabande Suite”. Акомпанираха му група ТЕ и софийската филхармония, начело с маестро Найден Тодоров. Именно диригентът е и създател на идеята, още преди години, да се направят някои от произведенията на DEEP PURPLE, заедно с родните филхармонии и да се представят пред разпродадени зали и срещу пари, пред екзалтирани множества като завършени продукти, готови за двд-та или за преки предевания по национални телевизии. И то в българското безвремие за културата в държава, чийто премиер е бил за първи път на театър на петдесет години …
Да се стрелнем към събитието. Уникалността му беше подплътена с около 98% разпродадена зала. Само тук – там имаше празно местенце. Хората бяха довели деца и внуци, имаше пичове дошли с костюми и жени във вечерни тоалети, както и метъли с рокерски якета и нашивки. Имаше и политици, бизнесмени, журналисти, певци, абе дори и Володя Стоянов беше дошъл да гледа изкуството. Цените на билетите си бяха на европейско ниво, но никой не се е интересувал явно. Хората бяха дошли да видят изцяло изсвирената тава – “Sarabande Suite” – Композиция по композиция ! В седем действия и осем части !
Jon Lord се появи в обичайния си официален костюм. Веднага започна да се шегува с публиката, проверявайки дали работи пианото или органа хамънд, след което заяви, че ще е добре и пръстите му да работят. Той каза, че “Sarabande Suite” е създадена през 1975г. в Калифорния. Породена и сътворена е от огромната му носталгия към далечната родина и според него сюитата е и си остава европейска музика. След което Jon Lord допълни, че ще имаме удоволствието да видим цялата сюита в седем действия (около 50 минути).  Самото изпълнение беше строго като на филхармоничен концерт. Нямаше светкавици и фотографи, охраната съблюдаваше дали всичко е наред и като разпоредителки в операта викаха шът на някой по екзалтиран фен от втория балкон. Софийската публика беше на ниво в тази първа култова част на концерта. Оркестралното първо действие  “Fantasia” накара публиката да притаи дъх, докато с второто действие “Sarabande”, тя избухна в аплодисменти, защото бас, китара и барабани се включиха в цялото. Четвъртото действие “Gigue” отключи екстаза – Jon Lord засвири на хамънд органа. „Bourrée” беше представено във варианта от миналата година – все пак това е една от най- изпълняваните части от “Sarabande Suite”.
“Aria” и “Caprice” за разлика от албума бяха оркестрирани. В оригиналния вариант “Aria” представлява смесица от синтезатори и пиано, докато “Caprice” е само изпълнение на групата. “Finale” представляваше  дуел между групата и филхармонията.
След което настъпиха тишина и поклони, музикантите си оставиха инструментите, а диктор обяви, че ще има двадесет минути пауза, която изтече доста бързо.
Знаехме горе долу какво ни чака през втората част. Jon Lord обяви, че ще изпълни една песен, написана през далечната 1971г. “Може ли да си представите ? 1971г. и излезе през 1972г. в “Machine Head !” Тогава един фен от оркестрината стана и вдигна в ръка диска „Нося го !!!” „Оригиналният ли ? ” Да !” „Боже господи” – продължи Jon Lord и представи Jakob Samuel от THE POODLES. Той изпълни “Picture of Home” и тогава разбрах, защо шведската група е толкова уважавана! Jakob Samuel може да изпълнява еднакво добре и песните с Covardale и тези на Gillan. Публиката полудя !!!
Но беше успокоена с “The Sun Will Shine” от лордовия Beyond The Notes албум в изпълнение на Katarzyna Łaska. Съжалявам – не става – може и най-добрата да е , но не е богиня !!! В оригинал тази песен е изпълнена от богинята Frida Lyngstad от ABBA !!! Полякинята изпълни по-късно и “Wait a While” !!! Съжалявам – пак не става – в оригинала на песента участва една от най-великите певици от края на миналия век – Sam Brown. Jon Lord изпълни и инструменталното “The Telemann Experiment” от албума “Beyond The Notes”, а концерта продължи с “Pictured Within” отново изпълнено от певеца на The Poodles по невероятен начин. Самата песен е прекрасна – има най-вече много силен текст.

here be friends…
here be heroes…
here be sunshine…
here be grey…
here be life…
here love lies bleeding…
memories so hazy…
and dreams that drove me crazy
here be down…
here be paradise…
here be starbright…
here be pain…
here be smiles in eyes like rainbows…
my father and my mother…
my sisters and my brother –
pictured within
where there’re shadows ill met by moonlight…
there are dragons I have slain…
and here be bright eyes with hair so golden…
sunrise and sunset and running free…
and laughing at the rain
here be home…
here be travellin’…
here be thunder…
here be blue…
and Sometimes heaven and thoughts of wonder…
the Miracle of children…
a poet and a pilgrim
kith and kin – pictured within
lose and win – pictured within

След което, ако ако е имало дори един недоволен хейтър (то доволни хейтъри май няма), билетът му от 80 лева беше изплатен до стотинка. Jon Lord, група ТЕ, Jakob Samuel, Katarzyna Łaska и софийската филхармония начело с маестро Найден Тодоров изсвириха почти една след друга пърпъловите “Lazy”, “Perfect Strangers”, “Soldier of Fortune” и “Child in Time”.
“Lazy” – „Тази песен е направена от една група – ама коя беше групата ?” се запита Jon Lord.  „Не съм смятал, че ще успея да го изсвиря това с тези хора, но виждам, че всеки път става все по – добре и по-добре” – пошегува се Jon Lord накрая.
“Perfect Strangers”, една от най-любимите хард рок песни в България, подлуди феновете. Част от публиката беше на крака, долу в оркастрината всички бяха прави, втори балкон пееше, Jakob Samuel „ритуално” свали сакото си, а  Katarzyna Łaska танцуваше и му пригласяше. Част от филхармонията куфееха с глава или леко денсеха с движение наляво – надясно и с очи, изпълнени с гордост. А Дарин от група ТЕ направи китарното соло на живота си.
“Soldier of Fortune” – Jon Lord и певците се прибраха, но не след дълго излязоха и Jon  заяви, че ще изпълни една песен, написана от двама много добри негови приятели – David Coverdale и Richie Blackmore. След нея, той представи отново певците и групата. Каза, че трябва да бъдем много горди със софийската си филхармония. Jon Lord добави, че е бил в много групи, където е нямало капитан, но сега в този проект той има такъв – маестро Найден Тодоров и го прегърна. Jon Lord и останалите бяха викани на бис с аплодисменти десeт пъти. Старото значение “на викам на бис”, ако си спомняте беше, когато актьорите се приберат зад завесите и излязат отново.
“Child in Time” беше достоен завършек на вечерта. Гласът на шведския певец се издигаше със силата на Gillan. Всички бяха на крака в по-дивата част на песента, но в по- бавната хората бяха занемели и като че не искаха да свършва мига.

Уви, всяко нещо има край. Jon и певците се сбогуваха с всички – подаваха ръце на феновете в оркестрината. Почитателите поднасяха букети, цветя и подаръци. Малко преди това един по-възрастен почитател беше подарил икона на Jon Lord. Официални обръщения, подаръци, букети, кошници и поздравителни телеграми от министри нямаше. Те бяха на други концерти.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото