ALFAHANNE са една наистина разкошна група. Ако все още не сте ги чули…, недейте. Защото ALFAHANNE влизат директно в сърцето и… не пускат. Ако все пак търсите музика с вкуса на носталгията, мрака на ексцистенциализма и бунтарството на свободните духове то тогава ALFAHANNE са точно за вас. Вижте какво сподели китаристът на групата Fredrik Sööberg.

alfa

Satania: Здравей, и благодаря! Въпреки, че набирате все по-голяма популярност не съм сигурна, че в България ви познават толкова добре, така че разкажете за групата. Как се роди Alfahanne?

Fredrik: Здравей и благодаря за показания интерес към групата. ALFAHANNE съществува от 2010-та. Ние всички бяхме свирили в различни групи и се познавахме от години. Така открихме, че имаме еднаква идея за музика и решихме, че липсват групи, които вървят по свой собствен път. По тази причина събрахме ALFAHANNE.

S.: Каква идея стои зад групата? В групата са свирили като гости много от известните музиканти от скандинавската екстремна сцена, това ли е основната идея, да има колкото се може повече въвлечени?

F.: Да имаме гост-участия никога няма да е идея на групата. Искахме да имаме група свободна от ограниченията на стиловете с пълна свобода на артистизма. Също искахме да предложим една група, която е група в истинския смисъл, не проект или one man шоу, истинска група. Искахме да върнем заплашителното обратно в рок музиката.

S.: Кои музиканти са участвали като гости в ALFAHANNE?

F.: Това е въпрос на търсене, посочено е във всеки албум, който сме издали. Но артистите , които избираме като гости са артисти, който в себе си са оригинални, истински, внасящи пикантност в нашата музика, които можем напълно да подкрепим. Като личности или/и като артисти.

S.: Когато ви слушам имам усещането, че се връщам някъде в 80те и все пак се усеща един характерен мрак и меланхолия в музиката ви, от които няма как да избягаш. Как създадохте стила на ALFAHANNE и защо го нарекохте “Alfapocalyptic Rock”?

F.: Музиката е това, което ни идва естествено, когато свирим заедно като група. Няма ограничения, добрите песни са единственото нещо, което имаме на ум. И тъй като сме истинска група, музиката е родена по творчески начин заедно като група. Добре, имаме теми за мрак и дистопия в текстовете си, отразяващи света, човечеството и обществото… Така, че името на нашата музика е начин да се обясни това, тъй като почти всеки, който я слуша по някаква причина има нужда да я постави в някакъв жанр… Така, че ние им дадохме жанр… или може би анти-жанр…

S.: Мислиш ли, че този стил се превръща във ваша запазена марка?

F.: Разбира се, не е ли така с всяка група… Това е сигнум и много често можете да кажете, че това е ALFAHANNE в първите секунди на всяка песен.

alfahanne4

S.: Какъв Апокалипсис предрича музиката на ALFAHANNE? Как бихте искали да се чувстват хората, когато ви слушат?

F.: Ние нищо не предричаме. Това, което правим е да ви разкажем за вас или света по начина, по който ние го виждаме. Нашата субективна истина. Нашият начин да балансираме и прегърнем тъмнината в себе си, в човечеството, в обществото. Вместо да извърнем глава ние впиваме очи право в това.

S.: Другата година се навършват 10 години от стартирането на групата. Планувате ли нещо специално по този повод?

F.: Никога не се знае какво сме намислили… Всичко може да се случи… Все пак имаме нов албум и плануваме да направим много концерти в толкова страни, в колкото е възможно.

S.: Наскоро излезе новият ви албум „Atomvinter“, на какво е посветен той. По принцип какви са посланията на Alfahanne? За какво бихте искали хората да се замислят, когато ви слушат? (Защото музиката ви определено не звучи като нещо, с което да се забавляваш и да забравиш.)

F.: До известна степен отговорих по-горе. Музиката, както всяко изкуство е за наблюдателя да преценява и използва… Аз съм сигурен, че ако искаш да се забавляваш на нашата музика, това е възможно.Въпреки това е мрачна… Ами, надявам се това да кара хората да мислят… Мисленето е в криза в човечеството като цяло… „Atomvinter“ е по някакъв начин албум фокусиран върху упадъка занижаването на индивидуално ниво, на човечеството/обществото, на световно ниво. Това е нашият начин да се справим с факта, че всичко и всеки вече е прецакан/о… Вече сме на ръба, от където връщане няма.

atomvinter

S.: По какво „Atomvinter“ се различава от другите ви издания?

F.: Това е естествено следване на ранните ни албуми… Може би този път стана даже по-мрачен, даже музикално по-обхватен и мъдр и мисля, че това е най-добре продуцираният албум до сега.

S.: Песента „The Heavy Burden“ е едниствената ви песен на английски език и тя беше беше посветена в един ваш пост на всички фенове, които не рабзират шведски. Смятате ли в бъдеще да започнете да пишете песни на английски? Защо използвате само родния си език за текстове?

F.: Всъщност имаме три песни на английски в новия си албум, и една смесена шведски/английски. По тази причина, която спомена. Ние пеем на родния си език, защото това е най-добрия начин, по който можем да изразим себе си. Идва естествено. Ще видим какво ще правим в бъдеще. Може би шведски, може би английски.

S.: Като голям ваш фен ми се иска да ви видя на живо, но засега сякаш Източна Европа остава извън обсега ви. Мислили ли сте за турне в тази част на Европа (България Румъния, Гърция…)?

F.: Ние взимамe предвид всяка оферта, която получаваме. Засега не сме получавали от изток. Мисля, че е време това да се промени. Искаме да достигнем и свирим за всички наши фенове по целия свят. Надяваме се скоро да стигнем до там.

S.: „Алфа мъжкарят/вълкът“ за тези десет години завладя ли достатъчно територии и докъде мисли да стигне в похода си за завладяване на нови хоризонти? Къде виждаш ALFAHANNE след още 10 години?

F.: Ако трябва да избираме в ума ни е световно господство. Винаги готови да завладеем нови територии. Ако светът все още е наоколо и ако ние успеем да останем живи, ALFAHANNE ще го има след 10 години. Или, може би също така да изчезнем ако се уморим да издаваме добри албуми, които не получават признанието, което заслужават.

S.: Твоето послание към българските фенове, най-вече към тези, които все още не са чули ALFAHANNE (защото искам колкото се може повече хора тук да ви чуят и да заобичат музиката, която създавате) 🙂

F.: Посланието е еднакво за всички фенове. След като се пристрастите е за цял живот. При ALFAHANNЕ е еднопосочно и няма изход. Ние не можем да го направим без нашата лоялна и постоянно нарастваща орда от фенове. Присъединете се към нас и нека крачим заедно към световно господство. Докато светът потъва в пламъци…

alfahanne2

Официални ресурси:

https://www.facebook.com/alfahanneofficial/
http://www.reverbnation.com/alfahanne
https://www.instagram.com/alfahanneofficial_/

Booking Agent:
Outside Sweden: roman@district-19.com