Irij – High Above Sorrow (maxi Single) (2015)

Meri Tadic Hight above sorrow Maxi Single 2015Ето, че отново дойде това време от годината, в което си пускам от новата порция “electro folk rock” на твърде симпатичната Meri Tadic (ex-Eluveitie). Нейният соло проект, Irij, вече може да се похвали с дългосвирещ албум – “Same zgode”, който не пропуснахме да ви представим през изминалата година. И този път дамата с цигулката не изневерява на стила си. На 22 юни излиза най-новата творба на Irij – макси сингълът “High above sorrow”. Начинанието, да си признаем, е доста смело, но и интересно – едноименната песен ни показва цели четири свои лица. Хармонията в “High above sorrow” между нежни вокали, танцуващи цигулки и ненатрапчиво увиващи се около тях рок елементи с етно привкус – е точно на ръба на допустимото. Сякаш една нота в повече би извадила наяве или рока на преден план, или песента би се впуснала в неспирни народни ритми (и защо да не удариш едно хоро?).
Изданието ни среща с четири образа на една песен, а сякаш са изцяло различни. Впечатлява усещането за по-лично предаване на настроението в “Letim Iznad Neba”, изпята на родния език на музикантката – хърватски. Уклон към задушевна атмосфера – с романтичното присъствие на приглушена светлина, една-две свещи и червена роза за контраст – ни въвежда в пиано инструментала на парчето. Красотата на това изпълнение веднага бърза да се самопротивопостави и избира обратната посока – четвъртият и последен елемент на сингъла е дръм енд бейс ремиксът, който тотално ни хвърля в морето на разнообразието.
Аплаузи към Meri и нейните сесийни колеги музиканти, виновни за появата на самопродуцирания “High Above Sorrow”Dominik Bukhalter (барабани), Manu Rindlisbacher (бас), Maze Koon (китара). Това е преходната стъпка, която Irij прави по пътя към следвщото дългосвирещо издание, планирано впрочем за 2016г. Едно обаче е сигурно: дали една песен с четири различни образа, или цял албум, можем да сме сигурни в любовта и желанието, с които са направени. А за тях разбираме от емоционалността на самата музика, на настроенията, предадени чрез вокалите, на необичайните етно фолк рок елементи от Балканите, които ни въвеждат в един съвсем друг музикален свят.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото