Интервю със Zorn (ZORNHEYM)

Zorn (guitars), ZornheymСлед като ви представих наскоро излезлият дебют на шведската симфо/блек/дет група ZORNHEYM „Where Hatred Dwells and Darkness Reigns“, който междувременно стана и един от претендентите за екстремен албум на годината, потърсих главния виновник за съществуването на проекта, Zorn, за да разкаже малко повече. Ето и какво се получи. Welcome to the Zornheym asylum!

Satania: Разкажи ми как събрахте проекта?

Zorn: Започнах да градя основите на тази група/проект в ранната 2014-та. По това време бях отегчен и имах огромно желание отново да композирам музика. Прекарах последните три годин в турнета, но никога не получих шанса да композирам музика. През пролетта на 2014-та предишните ми ангажименти приключиха и това ми даде свободата да започна да композирам и изграждам Zornheym. Имах много ясна представа за тази група, така че започнах да пиша много песни преди да поканя повече хора да се присъединят.

Най-напред поканих Angst (барабани) да се присъедини и скоро след това резервирахме студио. По време на студийния запис имах нужда от техническа помощ с моята китара. Исках да инсталирам новите си Lace адаптери, така че китаристът Scucca ми предложи да ми помогне. Докато бяхме у тях той ме запозна с интереса си към саунд дизайна и колекционирането на библиотеки от звукови мостри и ние открихме, че имаме много общо и, че нашите музикални стилове и умения се допълват взаимно. Скоро след това му предложих място на втори китарист в групата.

След това имахме нужда от перфектен фронтмен и… наистина го намерихме! Спомням си, че видях стар клип, в който момче от моя град изпълняваше за Scar Symmetry. Тове беше Bendler. Обърнах се към него, изпратих му стих от “A Silent God” и го помолих да изпълни вокалите за него. Когато ми върна отговора бях отнесен и един дълъг телефонен разговор по-късно той се присъедин към групата.

S.: Кога развихте концепцията за психиатрията – след като основахте Zornheym или преди това?

Zorn: Тази концепция за психиатрията я имах в главата си от средата на 20-те си години или там някъде. Когато реших да сложа всичко в проекта, който евентуално би станал Zornheym най-после използвах тази стара идея. Основната идея беше, че всяка песен трябва да разкаже историята на един обитател и основната, повтаряща се тема за това трябва да бъде самата психиатрия. В последната глава на графичната новела всичко се навръзва заедно по много добър начин.

S.: Интересно ми е има ли реални хора зад описаните истории или всичко е плод на творческа фантазия?

Zorn: Прекарах лятото на 2014-та в гледане на документарни филми за истински серийни убийци, докато се грижех за новородения си син. Бях си водил записки за някои интересни неща, а също така прекарвах часове да чета градски легенди и да проверявам различни документални филми за различни психически състояния. Всички факти, градските легенди и реалните психически състояния след това бяха смесени заедно и подправени с нашата артистична фантазия, това е. Така, че много от нашите теми са смес от различни източници.

S.: Прави ми впечатление, че всичко е описано доста научно. Някой от вас има ли психологическо или медицинско образование?

Zorn: Scucca идва от академична среда, затова се опита да приложи своите изследователски и научни умения, за да провери фастите по материала. Освен това им аняколко медицински специалисти сред приятелите си, така че се консултира с тях за потвърждение. Тъй като взехме няколко художествени нлиценза с историите се стремим към едно достойно ниво на автентичност.

S.: Смятате ли да продължите концепцията от дебютния албум и… колко пациенти може да побере Zornheym?

Zorn: Да, тази група ще се върти около тази концепция и имаме тонове идеи да я разширим. Всъщност графичната новела дава лека подсказка за това, какво ще съдържа следващият албум.

Left to right: Angst (drums), Bendler (vocals), Scucca (guitars), Zorn (guitars)

Left to right: Angst (drums), Bendler (vocals), Scucca (guitars), Zorn (guitars)

S.: Правихте този албум три години, коя беше най-трудната част от създаването му? Текстовете, музиката или събирането на цялата тази грандиозна работа в едно цяло?

Zorn: Най-трудната част беше да свържем всичко заедно и по-специално, че го напарвихме сами, групата. Това беше предизвикателство, но и най-интересното и забавно музикално преживяване, в което съм участвал.

S.: Може би първата асоциация когато чуеш концептуален албум, психиатрия, екстремна музика е King Diamond. Би ли ви подразнило подобно сравнение по някакъв начин?

Zorn: Разбира се, не. Той се нарича KING Diamond поради причина, той е кралят! Всъщност King Diamond беше този, който пръв ме насочи към концептуален албум. Първият негов албум, който получих беше “Voodoo” и си спомянм, че бях отнесен от идеята за цялостната концепция. Магия!

S.: Има отделна книжка във вид на графична новела с историите описани в албума. Кога ще излезе и ще може ли да бъде поръчвана отделно от диска само като книга?

Zorn: Графичната новела е на път да бъде отпечатана. Тъй като правим нещата доста DIY това обикновено отнема малко повече време, но в крайна сметка имаме контрол над всичко и крайните резултати са такива, каквито исаке. Новелата ще бъде продаван чрез уебмагазина на групата и разбира се, ще има възможност да се купи отделно.

S.: Вече имате първата букната дата за концерт. Планувате ли други концерти и къде?

Zorn: Да, имаме вече няколко резервирани дати за концерти през 2018-та. Ще започнам с Европа през 2018-та и след това ще завладеем остатъка от света.

S.: Как би изглеждал концерт на Zornheym, тъй като в записите участват хор, много гост музиканти?

Zorn: Ами, в началото ще използваме бек тракове, но целта е да използваме повече истински инструменти някой ден. Големи продукции и гости, но засега ние ще сме ядрото на групата. Пътят към върха е дълъг…

S.: Какви са плановете на Zornheym за близкото бъдеще?

Zorn: Точно сега Hell Frog Promotion резервира няколко турнета за нас през ранната 2018-та. Искате да видите Zornheym във вашия град? Кажете на местинте си промоутъри да се свържат с Hell Frog Promotion и това може да се случи! Работим върху издаването на албума на винил, графичната новела ще излеез много скоро. Нещата започнаха да се подреждат много добре, така че ще имате много от нас за в бъдеще!

Left to right: Scucca (guitars), Zorn (guitars), Bendler (vocals), Angst (drums)

S.: Благодаря за интервюто, Zorn! Надявам се да се видим някъде по пътя.

Zorn: Благодаря за интереса към нашата група и за подкрепата! Посетете нашите ресурси в социалните медии:

Webpage – www.zornheym.com
Facebook – www.facebook.com/zornheym
Instagram – www.instagram.com/zornheym_official
Twitter – www.twitter.com/zornheym

  1. #1 написан от hellraze (преди 2 години)

    “ Букната дата“ – е тая простотия защо е? Комплекси или неграмотност???

  2. #2 написан от Satania (преди 2 години)

    По-скоро „изгубена в превода“ 🙂 Дай вариант и я сменям! И благодаря!

  3. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  4. Коментари за тази публикация
В началото