„21 ноември 2011 година. За първи път ICED EARTH ще дойдат в България. Това беше достатъчно, за да се свържем по телефона с новия вокалист на групата Stu Block. Разговорът беше осъществен с огромното съдействие на „Force of Rock”. Ледените ще доведат със себе си WHITE WIZZARD и FURY UK. Мястото е зала „Юбилейна”. Повече въвеждащи думи не са необходими.“

Едно интервю на „От другата страна“.

Интервюто със Stu Block (ICED EARTH) е излъчено на 24 и 31.11.2011 в „От другата страна” по Радио „Варна”.

Stu Block
От другата страна – Привет, Stu. От къде се обаждаш?

Stu Block – От Канада.

От другата страна – Хей, това е от другата страна на Земята.

Stu Block – Точно!

От другата страна – Знаеш ли къде е България?

Stu Block – Определено знам. Как е времето при вас?

От другата страна – Времето по принцип е слънчево, но сега сме почти полунощ. Приятно ми е да те чуя – сега по телефон, а на 21 ноември и да те видя на сцената с ICED EARTH.

Stu Block – Гледаме към концерта у вас, човече.

От другата страна – Нека да започнем оттук – разкажи ни как стана част от ICED EARTH?

Stu Block – Бях на турне с тях през 2008. Още тогава Jon Schaffer знаеше за мен и ме чу как пея, но не си търсеше вокалист. Няколко години по-късно получих обаждане от „Century Media Records”, които ме информираха, че ICED EARTH си търсят нов вокалист, с когото да запишат нов албум и да направят няколко турнета. Когато ми съобщиха това, се свързах с Jon. Поговорихме си чудесно. Той ми изпрати няколко композиции, записах вокали за тях. Заминах за Индиана, където записахме едно парче „End of Innocence”. Съвместната ни работа се получи много добре. После направихме и концерт заедно. Много съм щастлив. Зает съм непрекъснато от март.

От другата страна – Ти си доволен от присъединяването си към групата. Но какво мислят феновете за това?

Stu Block – Изглежда, че феновете приемат много позитивно замяната на Matt Barlow с мен. Когато пуснахме класическата „Dante’s Inferno” с моя глас, те реагираха много добре. Също така няколко нови песни бяха качени в YouTube, където прочетох само хубави коментари. Трябва да знаеш, че аз никога няма да бъда Matt Barlow, защото се казвам Stu Block. И винаги ще правя това, което правя. Наблюдавах Matt Barlow, но мисля че феновете искат ICED EARTH да правят повече концерти, а не да спрат да съществуват. Те искат групата да продължава напред. В групата сме петима души, които искат да правят турнета и да издават албуми. Както и феновете. Знам, че не мога да съм Matt Barlow, но за да съм справедлив – обичам тази група. Влагам много енергия и сърце при работата си в нея. Сигурен съм, че ще спечеля уважението на феновете.

От другата страна – Чувстваш ли се добре?

Stu Block – Разбира се. Открих нови възможности за гласа си. Това е нещо ново за мен и е доста забавно. Щастлив съм с постигнатото. Чувствам се комфортно и обичам да пея за тази група.

От другата страна – Изпълнението ти в „Dante’s Inferno” е феноменално. Имаше ли някаква подготовка, за да направиш вокалите на песента?

Stu Block – Това, което трябваше да напарвя, е да се вживея в характера на героя. Влязох в обувките на това страшно пътуване в Ада. Когато бях в гимназията, изучавах малко актьорско майсторство. Така че се опитах да вляза в образ и използвах възможностите на гласа си. Разбира се – слушах песента стотици пъти. Много пъти наблюдавах как я изпълнява Matt Barlow. Бях наясно как да постигна това, което се искаше от мен. Как да отговоря на този нов стил за мен. Много емоционален, но и много директен. Това е доста страшна песен. С нея слушателите трябва да се плашат. Спомням си, когато я чух за първи път като дете, бях ужасен. Беше като пътешествие. За това и се вкарах в историята.

От другата страна – Кое те изненада най-много, когато стана вокалист на ICED EARTH?

Stu Block – Стилът ми на вокалист. Бях изненадан от начина на пеене, който преди не бях използвал. Знаех за този потенциал, но никога не го бях прилагал на практика. Също така все още се опитвам да свикна с факта, че съм метъл музикант и не ми се налага да си имам нормална работа. Това е страхотно. Да имам възможност да си плащам сметките и да издържам семейството си. Да имам възможност да правя това, което обичам. Това за мен е изненада и удоволствие едновременно. Но най-изненадващото бяха вокалите.

От другата страна – ICED EARTH имат нов албум, който се казва „Dystopia”. Разкажи ни за ролята си в процеса на композирането – съавтор си на 10 парчета.

Stu Block – Когато Jon ме попита, дали ще се присъединя към групата, той освен вокалист, търсеше и композитор. Искаше да е сигурен, че човекът, когото вземе на борда, ще създава музика, текстове и мелодии за албума. Така че дадох най-доброто от себе си. И това проработи. Защото когато за първи път свирих с ICED EARTH, заедно в продължение само на два часа и половина, създадохме страхона песен. Химията между нас проработи. Когато за първи път разговаряхме с Jon, той ми каза, че не се нуждае от човек, на когото да казва какво да прави. Той е уморен от това положение. Просто не иска повече да работи по този начин. Толкова много неща е преживял в кариерата си, че вече иска хората, с които е в гурпата да вървят с неговата стъпка. Изглежда, че начинът ми на композиране и мелодиите, които създавам, паснаха на стила на групата. Той използва повечето песни, които му предложих  и така се оказах съавтор на 10 от композициите в албума. Написах много от текстовете за „Dystopia”. Много съм щастлив от този факт. Смятам, че и Jon също е щастлив от това.

От другата страна – От къде идва името на албума?

Stu Block – Не съм много сигурен. Знам само, че дистопията е антипод на утопията – антиутопия. Дистопията се случва постоянно в нашия живот. Тези мънички нещица не се появяват директно и не ти се набиват в очите, но ги има. Идеята на албума е провокирана от много неща. Това не е концептуален диск, но между песните има тънка свързваща нишка. „Dystopia” е за нещата, които се случват в модерното ни общество. Всеки от нас понякога усеща, че е затворник на технократските ни градове. Затворник на правителството, което ни използва и манипулира. Което иска хората да стоят ниско долу – с наведени глави. Има много неща свързани с войните, които различни страни водят, което натъжава мнозина. Финансовият колапс в днешни дни е болезнен и нещо, за което ние искаме да се говори. Но има и доста други песни в албума, които не са свързани с тези теми, а представят други посоки, като например „Anguish of Youth” е за момиче, което е на ръба на самоубийството или „End of Innocence”, която е за моята майка, която се бори с рака. Така че това е албум, в който се пее за антиутопия, но има и други теми. Основната идея беше да се съсредоточим върху дистопията. Някои от песните са повлияни от филми. Като „Dark City”, „V”, „Equilibrium”. Песни, които не са вдъхновени от филми, но са създадени за албума като едноименното парче „Dystopia”. Разбира се и финалното парче „Tragedy & Triumph”. Всички тези песни са за непоклатимостта на човешкия дух. Това се опитахме да постигнем с новия албум.

От другата страна – Защо решихте да замените фентъзи тематиката в текстовете?

Stu Block – Не мисля, че всеки албум на ICED EARTH има фентъзи текстове. Не и всеки отделен албум. Имам предвид, че не странно за ICED EARTH да се отдалечи от тази тематика, както това се случва в „Horror Show” или „Stormrider”, или „Burnt Offerings”.

От другата страна – Последните два албума „Framing Armageddon” и „The Crucible of Man” бяха на фентъзи тематика.

Stu Block – Това всъщност не беше основната причина да погледнем в страни. Когато обсъждахме концепцията на албума, текстовете бяха повече реалистични, отколкото във фентъзи сферата. И за това писахме. Самият албум не е фентъзи, а повече научно фантастичен. Насочен е  в по-голямата си част към науката. Темите в него са за липсата на ваксинации или за превръщането на градовете във високотехнологични затвори. Вкарването на микрочипове в организмите на хората, които ги превръщат в роби. Не знам колко далече сме от предишните текстове, но сме постигнали нещо като фентъзи научна фантастика.

От другата страна – Продължаваш ли да си вокалист на INTO ETERNITY?

Stu Block – Да, все още съм. Но трябва да се фокусирам оснвно върху ICED EARTH. Обичам Iced Earth. Получих страхотна възможност. Но ще помагам на INTO ETERNITY, колкото мога.

От другата страна – Твоите колеги как приеха присъединяването ти към ICED EARTH?

Stu Block – Те са фенове на ICED EARTH. Много са окуражени, като братя са ми. Страхотни момчета са. Ценя ги високо. Приятелството ни е нещо повече от групата. Както казах, ще им помагам с каквото мога. Но в момента моята работа и моята група се казва ICED EARTH. Обичам ги. Получавам огромно удоволствие създавайки тази музика с ICED EARTH. Всички от INTO ETERNITY – Tim Roth, Troy Bleich, Justin Bender, всички те наистина ме подкрерят. Получавам цялата им обич. Отговарям им със същото. Ние сме приятели, така че всичко е страхотно.

От другата страна – Готови ли сте със сетлиста за предстоящите концерти?

Stu Block – Да, сетлистът ни е вече готов. Избрали сме да изпълняваме малко над 20 песни за това турне.

От другата страна – Кои по-точно?

Stu Block – Не искам да разкривам много имена, но ще правим стари песни, като „Burning Times”, от по-новите „Damien” от „Horror Show”. Разбира се „Ten Thousand Strong”, „Stand Alone”, „When the Night Falls”. Разбира се „Iced Earth” и още много. Няколко от новите – „Dystopia”, „Dark City”, „End of Innocence”, „Anthem”, Горе-долу това е. Ще бъде готин и разнообразен сетлист.

От другата страна – Кои са ти любимите  ICED EARTH, като не броим последния албум?

Stu Block – Трябва да кажа, че харесвам „Dante’s Inferno”. Защото е дълга, епична и в нея има страшно много елементи. Харесвам целия „Horror Show”, защото съм голям фен на филмите на ужасите. Харесвам „Wolf”, обичам „Damien”, „Dracula”, всички тези велики за мен песни, но не бих казал, че имам любими песни. Очаквам с нетърпение да изпълним наживо „When the Night Falls” и подобни на нея. „Pure Evil” от старите албуми. Но не бих казал, че това са ми любими композиции, по-скоро всичко онова, което ме кара да пътешествам. А каталогът на ICED EARTH е с мен.

От другата страна – Спомена филмите на ужасите…

Stu Block – Предпочитам грайндхаус филмите от края на 70-те. Някои от тях не са точно ужаси, но са трилъри. Както и хорърите от 80-те – харесвам „Bad Taste”, който наистина е добър, „Dead Alive” и подобните им. „Suspiria”, харесвам италианските режисьори – като George A. Romero. Страхотен е. В момента си падам по този френски екстремизъм, като „High Tension” и „Inside” – два филма, които препоръчвам на хората. Всички онези филми, които те държат в напрежение. Харесвам японските филми на ужасите. Всичко на Takashi Miike, който е страхотен режисъор и има доста добри неща.

От другата страна – От какво се страхуваш най-много?

Stu Block – Може би – това че съм постоянно на турнета, се страхувам да не излизам от контрол, за да не нараня някого, защото когато не държа нещата в ръцете си, това ме кара малко да полудявам. Не мисля, че трябва се страхувам от нещо, което се случва естествено. Може би да не загубя гласа си завинаги. Да не мога да пея повече – това е огромният ми страх.

От другата страна – През детството си имал ли си прякор?

Stu Block – Като малък семейството ми, майка ми ме нирачаха Stu Bu. Не знам защо.

От другата страна – На концертите с ICED EARTH изпълнявате ли песни на INTO ETERNITY?

Stu Block – Никакви песни на предишната ми група не изпълняваме с ICED EARTH.

От другата страна – През последните години ICED EARTH сменяха доста често вокалистите си. Не се ли притесняваш да заемеш това доста ветровито място?

Stu Block – Дали се чувствам комфортно и се страхувам дали ще ме уволнят? Не знам. Ще бъда в групата толкова дълго, колкото Jon иска да бъда. Но по начина, по който ми говори, виждам, че инвестира много време в мен. Иска да съм вокалист за доста дълъг период. Щастлив съм от това. Но ако след две години реши, че му трябва някой друг – все пак ICED EARTH е неговата група. Не мога да направя нищо срещу това. Но мисля, че ще работим заедно доста време.

От другата страна – Подготвяте ли нещо специално, когато свирите в някоя страна за първи път и къде предпочиташ да правиш концерти – в САЩ или Европа?

Stu Block – Предпочитам да правя концерти навсякъде по света. Докато има фенове,които се кефят на нашата музика, няма да откроя някое място като по-добро от друго. Но ще добавя, че когато дойдем в България, ще ви разбием, момчета. Ще си изкараме страхотно и партито ще продължи през цялата нощ. Ще бъде страхотен Хеви метъл купон. Наистина чакам с нетърпение концертите ни в Европа, защото никога преди не съм бил там. Така че нямам търпение да посетя всички красиви страни на Стария континент. Доколкото знам, ще свирим също и в Русия, от което сме много щастливи. Искам да благодаря на всички, които ни чакат с нетърпение.