Интервю със Стефан Йорданов (Stiff)

MH18: Кой е Stiff?

STIFF: Редактор в списание Про-рок, водещ в радио Тангра Мега Рок, блогър, бивш фронтмен на групите Insmouth и Redrum.

MH18: От къде черпиш идеи за блога си и за рубриката в Про-рок ?

STIFF: От преживявания, спомени, актуални събития и размисли. Не е трудно, стига да съм в точното настроение. Затова не сядам да пиша блога в събота през нощта, а работя по него почти непрекъснато – винаги имам по две-три паралелни чернови.

MH18: Изслушах целият албум на Redrum, който беше пуснал за сваляне в блога си (поне 3 пъти го слушах) . Останах с впечатление, че е много силно повлиян от Sepultura. Прав ли съм и имаш ли любим албум на Sepultura?

STIFF: Sepultura никога не са ми били чак толкова любими, но винаги съм бил в групи, където има поне по един техен фен.  Любимият ми е Chaos A.D.

MH18: Ти си страстен фен на Iron Maiden. Откъде идва любовта ти към тях?

STIFF: От детството. Бил съм 8-9-годишен, когато видях обложката на Killers. Станах фен без дори да съм чул и една нота. Не бях виждал нищо толкова яко като Еди. После изслушах албумите им и всичко си дойде на мястото. Преди две години дори си направих татуирока на Killers. Притежавам огромна колекция от плочи, дискове, фигурки и книги. Опитвам се да гледам поне по два-три концерта от всяко турне. Maiden са с мен вече почти 30 години.

MH18: Insmouth… Има ли шанс да чуем нов албум от групата или всичко е просто история?

STIFF: Иска ми се да кажа нещо конкретно, но не мога. Зависи от твърде много неща. При правилното стечение на обстоятелствата може да се случи всичко.

MH18: За или против свободното сваляне на музика от интернет?

STIFF: Принципно съм против, но не съм в позицията да съдя никой за нищо. Индустрията не предприема адекватни действия – цените на песните и албумите за даунлоуд са съвсем малко по-ниски от тези на физическите албуми, въпреки че производствените разходи са несравними. Тегава тема…

MH18: Според теб метъл музиката има ли почва в България?

STIFF: В България има почва за всичко, но е особена и понякога  покълват странни неща.

MH18: Интересуваш ли се от политика?

STIFF: Само информативно. Никога не гласувам. Има смисъл да се гласува за партия, която защитава интересите на твоята социална прослойка и отразява твоите виждания, както е в нормалния цивилизован свят. Тук не мога да направя избор, защото просто нямам избор. А интересите на хората никой не ги защитава, така или иначе.

MH18: Как определяш изминалата 2011 година в музикално отношение?

STIFF: Хубава година без изненади.

MH18: Ти си вземал интервюта от много музиканти. Кой е тях се е държал най-земно и съответно най-наперено?

STIFF: Най-важното е, че те са хора като нас – има готини пичове, има и задници. И те като нас могат да бъдат недоспали, махмурлии или ядосани за нещо. Това са нюансите на живота и те винаги дават отражение върху това, което правим. Сред най-готините ми събеседници са God Forbid, Cronos от Venom,  Max от  Soulfly/CC, Rob Halford от Judas Priest, а един от най-странните беше Bill от Mastodon.

MH18: Коя е песента саундтрак в живота на Stiff?

STIFF: Ами това  трябва да са поне 50-60 песни, така че ми е трудно да ти отговоря на този въпрос, но в главата ми винаги звучи някое парче. Много често има и такива, което не искам да звучат, но те си звучат и толкова. Примерно Takin’ Hold на The Almighty си я слушам в главата си или си я тананикам вече почти 20 години – нито ми е любимата тяхна, нито я слушам често, но по някакво стечение на обстоятелствата е винаги в съзнанието ми. Шантава история, знам…

MH18: Ако трябва да заминеш за самотен остров и имаш право да вземеш със себе си само 5 диска, кои ще са те?

STIFF: Ами това, което имам в момента на айфона си, сега ще ти кажа:
Dokken – Back For The Attack
Korn – The Path Of Totality
Lizzy Borden – Visual Lies
Enter Shikari – A Flash Flood Of Colour
Pantera – Far Beyond Driven

MH18: Коя е групата която може да гледаш на живо безброй пъти и няма да ти омръзне?

STIFF: Iron Maiden. Логично е. Но има и много други- Voivod, Def Leppard, Avenged Sevenfold, Mastodon, Machine Head, Slipknot, Judas Priest (въпреки че последният им концерт в София не ми хареса особено), King Diamond естествено. Все още има и много имена, които не съм гледал, затова оставям този списък отворен.

MH18: Какво означават имената на двете групи, в които си участвал – Insmouth и Redrum?

STIFF: Първото  е име на град от разказ на Lovecraft, но махнахме едното N, за по-интересно, въпреки че не си спомням какво по-интересно сме си мислили, че ще стане, ха-ха-ха, а второто е от филма The Shining на Kубрик по едноименния роман на Стивън Кинг. Redrum  e Murder, но отзад напред. Звучи зло.

MH18: Кой е най-тъпия въпрос който са ти задавали?

STIFF: Защо текстовете ни са на английски език.

  1. #1 написан от Смърт. (преди 8 години)

    Чифт уши – останалото гъз.

  2. #2 написан от Анонимен (преди 8 години)

    Това малко не го разбрах.

  3. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  4. Коментари за тази публикация
В началото