Интервю със Saša Friš (PERO DEFFORMERO)

Има банди, които, колкото и пъти да дойдат в България, пред сцената винаги ще е пълно с фенове. Сръбските ни съседи от PERO DEFFORMERO са точно от това тесто. Уникалното съчетание от турбо фолк и метални жици се харесват на мнозина, а пародийният им имидж трудно може да бъде разбран от плитки мозъци. За PERO DEFFORMERO нещата са ясни – те не харесват, ама никак не харесват турбо фолка, който тръгна от Сърбия и зарази Балканите. И затова решават, че единственият начин да се борят с болестта, по-позната у нас като чалга, е пародията. Броени дни преди концерта им Мартин Николов разговаря със Saša Friš за музиката, вдъхновението, миналото, настоящето и бъдещето.

Интервюто е излъчено на 31. март 2014 в „От другата страна“ по Радио Варна. В случай, че сте го пропуснали, можете да го прочетете и чуете по-надолу.

От другата страна: Какво намирате в нашата страна, че всяка година правите концерт тук?
Saša Friš: Благодарности на първо място. При предишните ни посещения в София, създадохме приятелства. Ще спомена Атанас Димитров, който е много отдаден на идеята да правим концерти при вас. Кани ни за трети път вече. Готин е и екипът, с който работи, е много добър.

От другата страна: Харесва ли ви престоят?
Saša Friš: Разбира се. На първо място хората в България и в София са много приятелски настроени. Чувстваме се почти като у дома. Всеки се усмихва, иска да си поговори с нас. Всичко е супер.

От другата страна: И двете ни държави имат еднакво историческо минало – как определяш развитието им след промените?
Saša Friš: Извинявай, но къде виждаш развитие? Защото аз не го виждам.

От другата страна: Тогава да говорим за музика. Какво Ви липсва в музикалната сцена днес, като група, която е от Сърбия?
Saša Friš: Виж, аз съм на 32. Липсват ми 80-те. Тогава нещата бяха много по-креативни и по-честни. Днес всичко е една хипер продукция. Всичко е един миг – два дни си от значение, после те изхвърлят. Разочароващо е, липсват ми 80-те. Най-великите групи са създадени през този период.

От другата страна: Срещате ли подкрепа и къде извън Сърбия се радвате на най-голямо внимание?
Saša Friš: Имаме фенове навсякъде. Поне на книга. Получавам съобщения на фенове от Германия, Австрия, Словения, Хърватия, Босна, Черна Гора, Македония, Гърция, Турция и България разбира се. Имаме даже от Бразилия. Засега резултатът е в полза на Сърбия, Босна, Хърватия, Македония и България.

От другата страна: Къде обичате да свирите най-много?
Saša Friš: Отново – в тези държави. Като изключа Сърбия, много обичаме да свирим в България, Босна, Хърватия и Македония.

От другата страна: Бразилия? Кога?
Saša Friš: Бихме искали да свирим там, но това удоволствие е доста скъпо.

От другата страна: Как чужденците гледат на стила ви – съчетание от хеви метъл и турбо фолк?
Saša Friš: Сърбия не е единствената страна, в която има турбо фолк. Във всички страни, в които сме известни, този музикален стил е развит. И те, разбира се, разбират нашия хумор.

От другата страна: Каква беше първоначалната идея и защо решихте да съчетаете двата стила?
Saša Friš: Исках да се пошегувам с турбо фолка. Това е. След това всичко стана сериозно – сериозен хумор, нещо като британския сериал „Monty Python“.

От другата страна: Кой е най-големият Ви хит? „Došli smo do kraja puta„?
Saša Friš: В Ю Тюб – да, но на концертите – „Gotičarka “. Това е хеви метъл, слаш, турбо фолк химн.

От другата страна: Групата създава впечатлението, че е пародийна, не се ли притеснявате, че Ви приемат несериозно?
Saša Friš: Не се притеснявам. Нека ни приемат, както искат. Музиката е свободна за интерпретации. Имам странно чувство за хумор. И в групата сме приятели, които го споделят. Всички сме щастливи.

От другата страна: В България ще представите новия си албум Jer to liči na taj način? – какво всъщност се крие зад него?
Saša Friš: Идеята никога не се е променяла – съчетание от напълно противоположни неща.

От другата страна: Справяте се чудесно.
Saša Friš: Благодаря.

От другата страна: Какво означава заглавието на албума?
Saša Friš: Едва ли ще успея да го преведа, защото заглавието е граматически неправилно – с грешки, но сме го направили с цел.

От другата страна: И целта е?
Saša Friš: Да се пошегуваме с хората в Сърбия, които не са звършили училище, нямат образование, не могат да четат и пишат, но в същото време стават политици, дават ги по телевизията, стават популярни, опитват се да изглеждат умни, ама не им се получава.

От другата страна: Същия проблем го имаме и тук в България… Има ли промени, които сте направили и с какво новият албум се различава от останалите?
Saša Friš: Вярваме, че сме успяли да се придвижим напред. Песните са по-добри, текстовете и продукцията също. Дори обложката е по-добра, защото изглеждаме по-млади и по-красиви.

От другата страна: Много групи твърдят, че правят музиката преди всичко заради себе си – и вие ли така постъпвате?
Saša Friš: Разбира се, че създавам музика за себе си. Ако хората я харесват – супер, ако не – за мен това не е проблем, аз си я харесвам.

От другата страна: Групата е създадена през 1993 година – разпада се 1997 и пак се събира през 2003 – с какво вторият живот е по-различен от първия?
Saša Friš – С нищо. Освен, че съм два пъти по-стар, но пък съм все така красив.

От другата страна: Встрани от PERO DEFFORMERO – имате ли странични проекти и в какви стилове?
Saša Friš – Участвам в още две групи. Едната е пънк рок. Другата е новата ми група – GROUNDLESS – музикално се доближава до PERO DEFFORMERO, но с женски вокали и песните са на английски. Смятам, че тази банда ще се хареса на по-широк кръг от почитатели.

От другата страна: Защо толкова трудно издавате албуми – липса на вдъхновение или пазарните условия не са благоприятни?
Saša Friš: Не знам. Мисля, че е сбор от всичко, което се случва в Сърбия. Може би е заради вдъхновенията ни – смесването на хеви метъл с турбо фолк е трудно за разбиране. Повечето хора не могат да осъзнаят с кой стил се шегуваме – с хеви метъла или с турбо фолка. За феновете на турбо фолка сме много тежки, а за феновете на хеви метъла сме прекалено турбо фолк.

От другата страна: Тогава шегата с кой стил е?
Saša Friš: С турбо фолка – нека да го кажем така – затворете устата на вокалиста ни Biške за тридесет секунди и ще чуете истински хеви метъл. Без турбо фолк, без етно. Това е хеви метъл. Biške е много добър в шегите към т.нар турбо фолк звезди.

От другата страна: Върви ли хеви метълът по пътя на поп музиката – записване само на сингли и постоянни концерти?
Saša Friš: За съжаление решенията се вземат от лейбълите и мениджърите, не от групите. Както споменах и преди – всичко е за кратко. Има свръхпредлагане. Няма големи групи. Няма нови IRON MAIDEN или нов Ozzy. Всички изпълнители са малки. Нещата се развиват много бързо. Има едва няколко групи с късмета да останат на сцена през последните 10-15 години.

От другата страна: Кои песни планирате да изпълните от новия албум?
Saša Friš: Планираме да направим всички песни и след това няколко стари хита.

От другата страна: Кои фенове преобладават на вашите концерти – на турбо фолка или на хеви метъла?
Saša Friš: Ние нямаме фенове на турбо фолка! Това е страхотно, защото показва, че сме стъпили на правилния коловоз. Хората разбират, какво се опитваме да направим. Феновете на турбо фолка не ни харесват и ние не ги харесваме.

От другата страна: Посланието ти към българските фенове?
Saša Friš: Не гледайте телевизия и не четете вестници. Просто слушайте музика.

  1. #1 написан от Black Adder (преди 6 години)

    Страхотно интервю! Убедих се, че сме на една мисловна вълна с Фриш. В Събота ще е супер!

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото