Интервю с WHERESWILDER

whereswilderWHERESWILDER е иновативна нова група от Атина, Гърция, която съчетава суровия шейсеттарски саунд с най-доброто от stoner рока и съвременната психеделия. Към тази смес прибавят и мелодични вокали а-ла The Beatles, за да ви поведат по пътища, които са познати на феновете на Tame Impala и Temples, но които крият страшно много приятни изненади за всички. Дебютният им албум “Yearling” е записан на живо на магнетофонна лента и е издаден от гръцкия лейбъл Six D.O.G.S. Records през 2014. В момента работят по нов албум, който ще излезе тази есента.

Можете да гледате Whereswilder на живо на 14 май по време на Rocket Psyence Fest 2016 в клуб Mixtape 5. Това е и първата дата от съвместното им балканско турне с Comasummer от София.

Rocket Psyence проведоха интервю с Манолис – барабанистът на групата.

Моля представете се. Как започна всичко с Whereswilder?

Здравейте! Повечето от нас сме приятели от гимназията. Всички сме свирили заедно в различен състав в други групи. Направихме няколко демота през 2012 и всички много се надъхахме да ги превърнем в студиен албум. По време на този процес създадохме Whereswilder.

Кои музиканти са ви повлияли най-силно? Ако можете да продадете душите си на дявола, за да свирите с един от тях на една сцена, кой ще бъде той?

Със сигурност бихме продали душите си, за да станем свидетели на шоу на Led Zeppelin в оригиналния им състав, дори да не споделяме сцената с тях. Освен тях, ние сме силно вдъхновени от артисти, като The Beatles, The Jimi Hendrix Experience, Cream, както и към съвременните банди, които се стремят към този саунд. White Denim и Tame Impala са сред групите, с които бихме били най-щастливи да забием на една сцена.

Посочете една песен, която е неземно добра и тайно мразите автора й, понеже ви е изправарил и ви е отнел възможността да я напишете.

Това е труден въпрос, но може би “Playground Love” на Air е едно от заглавията, които често изплуват най-отгоре на повърхността в подобен разговор между нас.

Вашият дебютен албум “Yearling” е невероятно добър. Разкажете ни за звукозаписния процес. Как избрахте този подход на работа? Бихте ли променили нещо, ако можехте да се върнете назад?

 Благодаря за похвалата! Честно казано, той е много ясно отражение на това, което тогава ставаше в главите ни, така че не бихме променили нищо, ако можехме да се върнем назад. Искахме “Yearling” да звучи като 100 % лайв албум, затова приехме предизвикателството и записахме всичко наведнъж, с изключение на вокалите. Подходът беше избран и по отношение на визията, която нашият доверен продуцент Алекс Болпасис имаше в главата си.

Как изглежда psychedelic rock сцената в Атина и има ли гръцки банди, които бихте препоръчали на българската публика?

 Този списък ще бъде наистина дълъг. У нас сцената процъфтява и има адски много страхотни банди в различни жанрове, не само в сайк рока. Радваме се, че споделихме сцената с изпълнители, на които се възхищаваме, като Planet of Zeus, Vodka Juniors, Moa Bones, The Cave Children. Препоръчваме също и Bazooka, Circassian, One Leg Mary, Night Knight.

Ще стартирате първото си балканско турне от София, заедно с Comasummer. Споделете повече по темата. Как започна всичко?

Това нямаше да се случи, ако Анелия и Илиас от Threechords Record Store не ни бяха запознали с Comasummer. Ние намираме силна връзка с това, коeто те правят като група и наистина харесваме музиката им, така че за нас е удоволствие и чест да направим това турне заедно. Тук е моментът и да им благодарим за всички усилия, които вложиха в това. Ще бъде размазващо!

Някои от вашите български фенове успяха да ви гледат на Fuzztastic Planet Festival миналата година. Сега ще дойдете в София за първи път, за да участвате в Rocket Psyence Fest. Какво да очакваме от вашето шоу и какви са очакванията ви към българските банди и публиката?

След Fuzztastic претърпяхме промяна в състава си и сега ще дойдем с новия си китарист. Записите на новия ни албум вървят чудесно, така че ще можете да чуете и много нови парчета. Колкото до нашите очаквания, убедени сме, че ще бъде страхотно преживяване и нямаме търпение да се запознаем с нови хора от София.

 В момента работите по нов албум. Как усещате новия си материал? Трябва ли да очакваме нова посока в звука и в музикалната ви концепция?

 Докато пишехме новия материал, ние слушахме доста singer/songwriter неща и много класически рок. Може да се каже, че новите песни са в по-голяма степен китарно-ориентирани, отколкото старите, но това не означава, че са по-тежки от тях. Още сме в средата на процеса и е малко рано да дадем по-ясно описание на новия албум.

Кой път смятате за правилен и как виждате бандата на него:

 a) Да сте имитатори и да се сдобиете с много фенове, които ви свързват с добре познати и утвърдени изпълнители.

 b) Да поемате рискове с нови техники и подходи и да вървите срещу течението, въпреки че много по-малко хора ще оценят музиката ви.

Бих избрал да плавам срещу вятъра и да се придържам към собствените си идеи, за да звуча оригинално. Много е важно и постоянството, с което свириш на живо, защото минаваш през много проблеми от различен харктер, които те каляват. Не знам дали хората ще ни последват през всичко, но засега, въпреки че сме в самото начало, хората се ангажират да ни подкрепят, за което сме им благодарни.

 Споделете с нас една интересна история от ваш концерт, турне, записи или репетиция.

Напоследък имаме тенденцията да свирим епични китарни сола на два гласа, когато имаме кофти ден в репетиционната. Изглежда това ни влияе добре и ни разтоварва от негативното настроение.

Последни думи?

Надяваме се да се видим с всички вас на Rocket Psyence Fest! Нямаме търпение да дойдем!

 

Love from Athens,

Whereswilder

 

 

 

 

 

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото